🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ефектът от завръщането на Туск в полската политика

Вълнения и в Централна Европа

Доналд Туск се прицелва в ролята на обединител на опозицията в Полша.
Доналд Туск се прицелва в ролята на обединител на опозицията в Полша.
Доналд Туск се прицелва в ролята на обединител на опозицията в Полша.    ©  Shutterstock
Доналд Туск се прицелва в ролята на обединител на опозицията в Полша.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Славомир Сираковски, основател на движението "Политическа критика" и директор на Института за съвременни изследвания във Варшава, в статия Project Syndicate.

През юли бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, който е и бивш премиер на Полша от 2007 до 2014 г., се завърна на политическата сцена в страната. Много избиратели си го спомнят като политика, увеличил възрастта за пенсиониране - реформа, която беше отменена през 2017 г. от управляващата "Право и справедливост" (ПиС).

Всъщност управляващите обвиняват Туск за почти всичко, което не е наред в Полша. Едно от параноичните обвинения срещу него е, че е заговорничил с руския президент Владимир Путин през 2010 г. да уреди самолетната катастрофа, убила тогавашния полски президент Лех Качински, еднояйчния близнак на лидера на PiS Ярослав Качински. Според друга конспирация Туск всъщност е германец, подкрепян от Ангела Меркел.

Самият Доналд Туск е ненадминат прагматик. Той признава, че е направил сериозни грешки по време на мандата си като министър-председател. И вече вярва, че хората трябва да могат да избират дали искат да се пенсионират по-рано, или да получат по-висока пенсия в замяна на по-късно пенсиониране. Той е и по-малко икономически либерален, отколкото преди, и приема, че държавата трябва да е по-активна в преразпределението.

Управляващата "Право и справедливост" е готова да жертва и отношенията със САЩ, за да намали шансовете на опозицията.

Завръщането му имаше наелектризиращ ефект. Партията му "Гражданска платформа" скоростно си възвърна преднината сред опозиционните формации, като подкрепата й скочи от 16.9% до 27.3% за месец. Социологическите данни показват, че Туск е успял да привлече над един милион нови гласоподаватели за опозицията. Както един наблюдател отбеляза, той се завърна в политиката като танк, тръгнал срещу пехотинците от ПиС.

Атмосферата в "Гражданска платформа" също се промени - политиците в нея излязоха от доскоро коматозното си състояние. Туск пътува из страната и се среща с активисти, с представители на местните власти и с обикновени хора. На пресконференциите отговаря на враждебните въпроси от контролирани от управляващите медии. Туск не се поддава на провокации, признава минали грешки, но и отговаря остро - в ярък контраст с Качински, който въобще не приема въпроси на пресконференциите си.

Стратегията му е да играе ролята на обединител на опозицията. Той не само избягва спорове, но и хвали другите опозиционни лидери. Туск не е типът политик, който иска да дели властта, но засега е фокусиран върху победата над "Право и справедливост". Рискована задача, доколкото Качински има значителни предимства (партията му управлява държавния бюджет, обществените медии, държавните компании и разпределението на еврофондове), а потенциална загуба би била тежък провал за Туск.

Завръщането му усили войната на управляващите срещу независимите медии. ПиС се опитва да дръпне шалтера на най-голямата частна телевизия в страната - TVN, и новинарския й канал TVN24. Тъй като медиата е собственост на Discovery (която е в процес на сливане с друга американска компания - WarnerMedia, притежаваща CNN), правителството внесе законопроект, който забранява на субекти извън Европейската икономическа зона да контролират телевизии, опериращи с полски лиценз. Удължаването на лиценза на TVN24 се отлага в изчакване законът да бъде приет. По този начин Полша предизвиква държавата, на която разчита най-много. Официални представители на САЩ разкритикуваха действията на Варшава, а наскоро група сенатори и от двете партии предупредиха в писмо: "Всяко решение да се приложат тези закони може да има отрицателни последствия за отношенията ни в сигурността, бизнеса и търговията."

Посланието е ясно. Затова дори в лагера на властта т.нар. Закон TVN срещна съпротива - група депутати, водени от консервативния лидер на партията "Споразумение" Ярослав Говин, напуснаха управляващата коалиция, което може да ускори падането на ПиС. Качински, изглежда, е готов да жертва съюза със САЩ в опит да унищожи шансовете на опозицията. В същото време страната е в спор с ЕС относно независимостта на съдебната власт, което я прави уязвима за спиране на еврофондове. Така без стабилно мнозинство в парламента ПиС се оказва на много фронтове.

И все пак Доналд Туск трябва да пробие тавана на подкрепата от 25-30%, за да изпревари PiS в социологическите проучвания. Следващите месеци ще покажат колко силен е той и колко слаб може би е станал Качински.

Все още няма коментари
Нов коментар