🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Партиите телохранители

ГЕРБ и ДПС се сведоха до единствената задача да пазят с цената на всичко Борисов, Пеевси и Доган

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните няколко месеца ГЕРБ и ДПС се сринаха рязко до много особено място в българската политика. От партиите, които през последните над 10 години (а ДПС и много повече) решаваха всичко в държавата, сега имат една основна задача - да пазят с цената на всичко Борисов, Пеевски и Доган.

Пред обективното разследване на случвалото се през последните години в държавата стои само едно - ремонт на съдебната власт, който да доведе до реална смяна на главния прокурор. Това е и причината през последните седмици всякакви опити в тази посока да срещат масиран отпор от депутатите на ГЕРБ и ДПС по всякакъв възможен начин - с гласуване, с протакане и проваляне на заседания на комисии, сваляне на кворума в пленарната зала и каквото друго можеха да измислят, за да не се освободят пленените части от съдебната система.

Преди един парламент това се видя много ясно в заседанието на комисията на Мая Манолова, когато (помните ли го?) агробизнесменът Илчовски разказваше какво според него се случва зад кулисите на управлението. Тогава Pi ar Sevi Boiko издаде заповед заседанието да бъде провалено и всички налични депутати скочиха да говорят, за да не може Илчовски да продължи със свидетелствата си. Тогава изглеждаше почти комично, но същата тактика продължи на още много различни нива. Срещу всяка, дори документирана истина за управлението през последните години се изливат водопади от лъжи с надеждата да я заглушат. И ако Бюрото за защита на свидетели, дадено на главния прокурор за лична бухалка, беше прежалено и в крайна сметка върнато към правосъдното министерство, то премахването на един от най-репресивните органи на ГЕРБ и ДПС - специализираното правосъдие, отново остана непокътнато.

Такава ситуация е жалка. Срутването на две партии до политически телохранители на повече или по-малко провалени политици в най-добрия случай ще ги остави в тази позиция.

Все още няма коментари
Нов коментар