🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промените в Изборния кодекс: Ще стане, ако е възможно

Поправките в изборното законодателство в крайна сметка бяха приети в хаос и правни абсурди

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 13 часа. Толкова продължи дългият парламентарен ден в четвъртък, когато депутатите гласуваха на второ четене промените в Изборния кодекс. Заради няколко ключови промени в изборните правила - увеличаването на броя на секциите в чужбина, въвеждането на изцяло машинен вот, видеонаблюдението и смяната на състава на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) и изборът й по нови правила, в пленарната зала се разразиха разпалени дискусии между различните парламентарни групи, които формираха различни тематични мнозинства. Това наложи заседанието да се удължи.

Хаосът в пленарната зала

От многото изказващи се, реплики, дуплики и лични обяснения на депутатите много от предложенията предизвикаха хаос при гласуването. В един момент дори самите депутати не разбираха какво гласуват. На няколко пъти заради обърквания се наложи председателстващият парламента да укротява страстите чрез почивки. На осмия час от заседанието зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин дори не зачете липсата на кворум при гласуването на едно от предложенията и го обяви за прието. Това предизвика суматоха и спор как се определя необходимият брой гласове, за да бъде прието дадено предложение.

Другият зам.-председател на Народното събрание Татяна Дончева пък се обърка при гласуването на поправката на "Има такъв народ", според която депутатите ще се избират по пропорционална избирателна система до провеждането на първите редовни избори. Тя настояваше, че текстът е по вносител и искаше да го подложи на гласуване, но след като разбра от депутатите, че предложението е внесено между първо и второ четене, че не е прието от правната комисия и може да не се гласува в пленарната зала възкликна към председателката на парламента Ива Митева:

"Е, оти ги ручахте жабетата тука 20 години"

Ситуацията преди това се изнерви заради сблъсъка между ГЕРБ и "Има такъв народ" по темата за мажоритарния вот, който продължи около час в отправяне на взаимни обвинения кой иска и кой не иска мажоритарен вот. От ГЕРБ провокативно предлагаха в текста да се запише, че следващите избори трябва да се проведат по мажоритарна избирателна система, а от "Има такъв народ" настояваха, че това е невъзможно да се случи в оставащото малко време до предсрочните парламентарни избори. Накрая Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС направи шеговито предложение за редакция на текста на "Има такъв народ" в него да се запише, че депутатите ще се избират по пропорционална система до провеждането на първите редовни избори "ако е възможно". Шегата му беше свързана с други две предложения на "Има такъв народ" за видеонаблюдението и пощенското гласуване, в които се казва, че ще ги има в секциите, "ако е възможно". Изненадващо обаче това предложение беше прието от депутатите. Така депутатите приеха, че следващите редовни избори няма да се проведат по пропорционалната избирателна система, но никъде в предложението не се казва, че тя ще се замени с мажоритарна.

Покрай изясняването как "Има такъв народ" са направили предложението си и дали то може да не се гласува Дончева влезе в спор с коалиционния си партньор Мая Манолова. Заради неразборията беше дадена почивка, след която обаче Дончева отказа да води заседанието.

Заелият мястото й Вигенин също влезе в спор с Манолова, като я заплаши: "Ако така продължаваме, ще сляза и аз оттук и който иска да води заседанието", заяви той. Всъщност Манолова се опита да му помогне да излезе от една друга конфузна ситуация, в която по-рано изпаднаха депутатите и тя беше свързана с увеличаването на броя на секциите в чужбина.

Хаос със секциите в чужбина

При гласуването на едно от предложенията на "Има такъв народ" да отпадне разпоредбата от Изборния кодекс, която не допуска образуване на избирателни секции извън територията на българските посолства и консулства, изненадващо то не бе прието с гласовете на ГЕРБ и БСП. Въпросният текст беше гласуван през 2016 г. от ГЕРБ и тогавашния Патриотичен фронт и целеше ограничение на секциите в чужбина. Така на практика това ограничение остана. Впоследствие обаче депутатите приеха другите предложения на "Има такъв народ" за по-либерален режим за откриване на секции в чужбина, включително и отпадане на ограничението от 35 секции за страните извън ЕС, но двата текста влязоха в противоречие.

Часове по-късно председателката на парламента Ива Митева предложи като техническа поправка текстът със забраната за откриване на секции извън дипломатическите служби да бъде прегласуван. От БСП обаче възразиха, че това не е "техническо предложение" и не може да бъде прегласувано три пъти, защото преди това текстът е бил подложен на гласуване на два пъти и е бил отхвърлен. "Казахме, че искаме такива практики, които в предния парламент бяха направени по време на гласуването на бюджета, повече да не се повтарят", заяви депутатът от БСП Иван Иванов. Заради острото противопоставяне беше дадена почивка, но след нея казусът не получи разрешение и беше оставен за накрая. По тази причина Мая Манолова поиска думата, за да прочете решение на Конституционния съд, според което, ако в едно заседание на парламента са приети противоречиви текстове, те могат да бъдат подложени на трето гласуване. Вигенин обаче не й даде думата в продължение на 5 минути и така текстът си остана. Според депутати в Изборния кодекс има друга разпоредба, която позволява на ЦИК да решава разкриването на секции зад граница и очевидно този въпрос ще бъде оставен на изборния орган. Така и обаче не стана ясно защо ГЕРБ и БСП се съюзиха срещу гласуването в чужбина след като по време на обсъждането на текстовете в правната комисия те ги подкрепиха.

Изборен район "Чужбина" има, но за него мандати няма

Гръмките обещания за създаването на район "Чужбина", в който българите зад граница да могат да гласуват и за депутати, освен само за партии, също се отложи, за когато "ако е възможно". Депутатите одобриха създаването на 32-ри избирателен район за чужбина. Приеха и, че за него няма да има районна избирателна комисия, както за районите в България, а тази функция ще изпълнява ЦИК. Но когато трябваше да се гласува методиката, по която ще се определят мандатите, предложенията на "Има такъв народ" и на "Демократична България" бяха отхвърлени. Аргументът на депутатите от партията на Слави Трифонов беше, че колко народни представители ще излъчват българите от чужбина, ще се реши след преброяването на населението, което трябва да се извърши в края на годината.

Смяна на ЦИК

Доста време в разправии отне на депутатите и приемането на предложението на "Има такъв народ" за смяната на членовете на ЦИК. От формацията на Слави Трифонов предложиха съставът й да бъде намален от 20 на 15 души като право да имат свои представители в изборния орган имат само парламентарно представените партии, но не и тези, които са извън парламента, но имат евродепутати. Освен това от "Има такъв народ" предложиха ЦИК да се назначава от президента по предложение на парламентарно представените партии и коалиции след публични консултации и по процедура, определена от държавния глава.

Досега от президента се назначаваха само членовете на ЦИК, а председателят, заместниците му и секретарят се избираха от парламента след публично изслушване.

На предложението на "Има такъв народ" се противопоставиха депутатите от ГЕРБ, които се изказаха против "даването на по-големи правомощия на президента", който по думите им казал през последната година, че "не е безпристрастен". Председателят на парламента Ива Митева отговори, че държавният глава ще действа в обвързана компетентност и той не може самостоятелно да определя състава на комисията. Освен това по думите й в момента в ЦИК има представители на НФСБ, "Воля" и "Атака", които вече не са парламентарно представени формации.

Това предложение беше прието с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", ДПС и БСП. Депутатите обаче нямаха отговор на въпроса кой ще избере председателят на ЦИК, неговите заместници и секретарят, ако за тези постове бъдат номинирани кандидати от две или три партии например. Най-честият отговор от тях беше, че парламентарните формации "ще трябва да се разберат".

Не беше прието обаче спорното предложение на "Има такъв народ", което предвиждаше председатели на предизборни щабове да стават членове на ЦИК.

Гласуване само с машини

Продължителен дебат имаше и за гласуването с машини. Беше прието предложението на "Има такъв народ" в секциите с над 300 избиратели вотът да е само с устройства, а гласуването с хартиена бюлетина да се допуска само когато има "непреодолими външни обстоятелства", като например технически неизправности. За такива случаи ще има бюлетини, чийто брой ще е равен на броя на избирателите в съответната секция. Предложението на "Има такъв народ" беше подкрепено от "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и БСП. Най-яростна съпротива имаше от страна на ГЕРБ. Те поискаха да се запазят и двата начина за гласуване - с машини и с хартиени бюлетини, както беше на последните парламентарни избори. Основният им аргумент беше, че 73% от избирателите на миналите избори са гласували с бюлетина и хората трябва да имат възможност за избор. Другият им аргумент беше, че гласуването с устройствата може да забави процеса на гласуване. Цвета Караянчева даде пример с президента Румен Радев, на когото по думите й му трябвали 5 минути, за да се ориентира как да гласува с устройството. От БСП им опонираха, че искат гласуването с бюлетини да се запази, защото така по-лесно могат да манипулират вота. Изненадващо ДПС, които още от предишния парламент настояваха за машинен вот, сега дадоха назад и призоваха да си останат и двата начина гласуване - с машина и с хартиена бюлетина. Посочените аргументи от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ бяха като тези на ГЕРБ - че на последните избори 70% от избирателите са упражнили правото си на глас с хартиена бюлетина.

От ГЕРБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд за изцяло машинното гласуване.

Беше прието и, че вота в чужбина също ще става с машини в секциите, в които на предишните избори е имало над 300 избиратели и в тези, в които има подадени също толкова заявления за гласуване. Не е ясно обаче как това ще стане, защото устройствата трябва да бъдат транспортирани до там след като в България се сертифицират. Също така не е ясно и как технически ще бъдат обезпечени, ако има проблеми с машините. Не е ясно и как ще се процедира с устройствата при президентските избори например, когато в рамките на една седмица между първия и втория тур устройствата ще трябва да се пренастроят.

Видеонаблюдение след края на изборния ден

На извънредните парламентарни избори ще има възможност за видеонаблюдение и излъчване онлайн при броенето на бюлетините и попълването на протоколите от секционните избирателни комисии. Видеонаблюдението ще се извършва от камерите в училищата. То ще се регламентира от ЦИК, а техническото му осигуряване ще се извършва от Министерски съвет. Прие се онлайн излъчване да има и в секциите в чужбина.

Не получиха подкрепа предложенията за въвеждане на пощенско гласуване за българите зад граница и електронното гласуване. От "Има такъв народ" бяха предложили експериментално гласуване по интернет за президентските избори през есента, но това не беше прието.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 9

    Ще натоварят Министерски съвет да прави видеонаблюдение. Тези нямат представа как става това и за какви срокове. Това е същото като в петък Манолова да иска до вторник да и се снимат на флашка 830 000 документа. Цели се хаос на тези избори и манипулация. Софтуерът на машината винаги много лесно може да се настрои при натиснат бутон да отчита друго. Това се случи във Велико Търново, но там грешката излезна на билета и спряха машината. Пак много лесно може да се направи да излиза това което е натиснато, но да отчита друго в масива в паметта. Няма бяла държава с изцяло машино гласуване. Но така или иначе народът умишлено е вече разделен. Лумпениадата не я интересуват честни избори щом ще е в ощърб на кръволака Боко.

    Нередност?
  • 2
    goi481051222 avatar :-|
    goi481051222

    Само да отбележа, че репликата на Вигенин, че ще спре да води заседанието беше към Ива Митева, не към Мая Манолова.

    Нередност?
  • 3
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо

    Новата коалиция ИТН, ДПС, ИМВ, ДБ има 123 депутата. Нали са го решили вече?

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie

    С толкова много заявени промени в кодекса да не стане накрая като в народната мъдрост, вместо да извадят зъби да изпишат вежди!

    Нередност?
  • 8
    roumen avatar :-|
    roumen

    Абе така наречените партии на "промяната" натвориха доста глупости, които някой след това ще трябва да оправя. А ако има противоречия между две алинеи на закона, коя ще се взема предвид.
    Изобщо пълен хаос. Ама така е който гласува за такива партии така му се пада

    Нередност?
Нов коментар