🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Демокрацията на цифрите

Бъдещето на преброяването

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вероятно не си давате сметка колко важно е преброяването на населението отвъд заглавия като "Българите намаляват!" или "Селата изчезват!".

Върху събраните данни например се гради бюджетът на всички общини в България за десет години напред, планират се неща като пенсионната система и детските градини. В САЩ преброяването е записано в конституцията като основа за разпределението на мандатите в Конгреса.

НСИ обаче също явно не си дава сметка и подхожда по линията на най-малкото съпротивление. Позитивното е, че част от упражнението се случва онлайн, което въпреки проблемите е бъдещето на преброяванията. Но предвид че се прави веднъж на десетилетие, трудно могат да се оправдаят концептуалните недомислици.

Новият въпросник е по-подробен от последния, но отново събира възможния минимум данни. Хубаво е, че отново ще научим колко хора живеят без вътрешна тоалетна, но липсват съществени въпроси - например нива на заплащане, месечни разходи по различни пера, нива на наеми или заеми. НСИ пита дали децата са грамотни, но не пита къде учат, дали в частно или държавно училище или детска градина.

Това са важни детайли, защото те позволяват после държава, общини и фирми да планират много по-добре политики и разходи. Не е особена изненада да знаем например, че голяма част от софиянци работят в София, но би било ужасно полезно, ако знаем, че 50% от жителите на "Младост" работят в центъра, а 25% - в Бизнес парка.

Има два начина да стане. Единият е американският, който прави извадкови изследвания всяка година, обобщава ги в представителни на всеки 5 и така непрекъснато има жива информация от икономиката. Другият е държавата да използва огромните си налични ресурси от информация и да ги слива с данните от преброяванията - метод, който все повече европейски държави приемат.

Това първо ще демократизира достъпа до информация, който в момента е силно ограничен от всякакви институции. А така ще доведе до по-добри решения на всяко ниво, вместо (както и при самото преброяване) просто да се отбива номерът с минимума.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Така. Имотния регистър знае кой на какво е собственик. НОИ знае кой къде работи. НАП знае кой живее под наем. МВР знае кой кога влиза и излиза от държавата. Общините имат регистрирани домовите книги или поне една камара регистрации по настоящ адрес. Въпреки това трябва да се броим понеже държавата не знае какво се случва. Ако тези институции не могат да си говорят и да съберат 2 и 2 за какво плащаме данъци

    Нередност?
Нов коментар