🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Окончателно увеличението на пенсиите ще е от Коледа; по-слаб натиск от мигранти по границата

И още: Трети ден сайтът за онлайн преброяването блокира; столична община продължава мерките за ковид-помощ за бизнеса

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След три дни театрални дебати в четвъртък най-накрая депутатите приеха промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване, които засягат основно увеличението на пенсиите. Започва второто четене на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, с която се предвиждат около 130 млн. лева повече разходи, голяма част от които за новата програма за лечение на болните от коронавирус.

Окончателно бе решено пенсионерите да получат като антикризисна марка по 120 лв. добавка месечно за трите месеца да края на годината - октомври, ноември и декември, а от 25 декември всички пенсии за стаж и възраст ще започнат да се преизчисляват с коефициент 1.35, което на практика означава 12.5% увеличение. От началото на следващата година минималната пенсия става 370 лв., а максималната пенсия, която сега е 1440 лв., става 1500 лв. (Всичко за дебата за пенсиите вижте тук). От утре бюджетна комисия започва да гледа и промените в държавния бюджет.

Извън този дневен ред в началото на парламентарния ден и въпреки дефицита на време, депутатите посветиха час и половина, за да разпределят участието си в различни международни форуми - в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на НАТО, Парламентарната асамблея в Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, Парламентарната асамблея по франкофония и още пет такива места, за където бе гласуван по един представител на парламентарна група.

Конституционният съд допусна до разглеждане по същество три важни дела - за назначението на Кирил Петков като служебен министър, за правото на министъра на правосъдието да иска освобождаване на главния прокурор и за продължаващия мораториум за придобиване по давност на държавни и общински имоти.

А утре след ресторантьорите София ще блокират пътностроителните фирми. Те искат плащане по възложените от ГЕРБ ремонти извън бюджета на АПИ и нови поръчки.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

СОС гласува удължаване на икономическите мерки за бизнеса в София

Столичният общински съвет прие да бъдат удължени до края на годината мерките в подкрепа на бизнеса в София заради ковид кризата. Облекченията ще бъдат за ползватели на общински нежилищни имоти или обекти. Една от мерките предвижда пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО, с районни кметове или общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си. Затворени бизнеси, които са предплатили наем за времето на противоепидемичните мерки, ще могат да приспаднат тези суми от дължимата сума за времето след отмяна на мерките.

Още новини от деня:

Трети ден сайтът за онлайн преброяването е трудно достъпен

Достъпът до електронната система "Преброяване 2021" и всички системи и сайтове на Националния статистически институт ще бъде затруднен или невъзможен, съобщиха от НСИ в четвъртък сутринта, след като аналогично послание направиха и в сряда вечерта. Така за трети ден от старта на онлайн преброяването на 7 септември то е съпътствано от силно затруднен трафик или въобще невъзможен достъп, което от НСИ обясняват с поредица от хакерски атаки. Всички данни на хората, които са се преброили електронно към момента, са защитени, съобщават от НСИ. Все пак днес следобед сайтът проработи.

Спад на мигрантския натиск по границата, отчита МВР

Спад на мигрантския натиск през август спрямо юли отчита статистиката на МВР на фона на очакванията за засилване на опитите за нелегално влизане в страната заради кризата в Афганистан. Това обяви премиерът Стефан Янев след заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет по темата. Според вътрешния министър Бойко Рашков спадът се дължи на засилените проверки във вътрешността, като данните на МВР показват траен ръст на заловените в незаконен престой, както и на задържаните при опит да напуснат страната на път към Западна Европа. Министерският съвет подготвя решение, с което да се прехвърли изцяло на МВР отговорността на управлението и охраната на оградата по границата.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал