🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промяната е възможна, но не и сигурна

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Умният човек се променя непрекъснато, глупакът - никога. Тази максима се отнася и за държавите - смислените непрекъснато вървят напред, в изостаналите не се случва нищо.

Изборите миналата неделя създадоха впечатление, че промяната в България най-накрая започва. Това е вярно, но само отчасти. Резултатите от изборите за парламент показаха, че има възможност да започне промяна, но дали тя ще се случи е въпрос на много условности. Опитът от неуспехите на предишните два парламента да излъчат правителство накара сегашните победители - "Продължаваме промяната", да бъдат много по-диалогични и началото на разговорите за коалиция изглежда многообещаващо.

Многото политически разочарования през последните години обаче дават основания и за малко предпазливост. Сглобяването на коалиция между четири партии, от които две без никакъв опит, а други две с богата история на противоречия, е трудна задача. Доброто желание на всички и съгласието как да се започне обаче е хубава първа крачка. През следващите дни и най-много до няколко седмици този процес трябва да е завършил. Силите на промяната нямат много време и не трябва да забравят, че светът на българската политика не е утопия, в която всички са добри един към друг и се чудят как да направят живота на хората по-красив. Ако опитът да се създаде работеща алтернатива на ГЕРБ и ДПС не успее отново, те няма да пропуснат възможността да се върнат на власт.

Парламентарните избори иззеха почти цялото внимание миналата неделя, но балотажът на президентския вот сега не е по-малко важен. На него ще се играе още един рунд на същия мач - между статуквото от последното десетилетие и хората, които искат промяна.

Миналата неделя този мач изглеждаше ясен - надмощието на Румен Радев на първия тур беше сериозно. Това обаче не значи, че изходът от балотажа е сигурен. Ако ГЕРБ (и ДПС) изпуснат президентската институция, те вече няма да имат никакво участие в централната власт. Без нея те рискуват лесно да загубят и контрола си върху съдебната система, а ако това се случи, целият им модел ще се срути. В неговата основа е гаранцията за безнаказаност, която дават превзетата прокуратура, части от съдилищата и органи като комисията за конфискация. Когато ГЕРБ и ДПС не дават повече гаранции за кражби на публични пари без какъвто и да било риск, конструкцията под тях няма да оцелее.

На етапа те нямат контрол върху законодателната, а вероятно няма да си го върнат и върху изпълнителната власт. Ако "Продължаваме промяната" започне да осъществява намеренията си за реформа в прокуратурата и комисията за борба с корупцията, единствената институция в държавата, която може някак да се противопостави, е президентството. Това прави борбата за него особено важна за ГЕРБ и ДПС и те, изглежда, мобилизират всички възможни ресурси. (Какво се случва на двата вида избори, какви ще са последствията и ще има ли правителство вижте тук.)

За щастие не всичко е политика и тази седмица в банковия сектор повечето погледи бяха насочени към сделката за българския бизнес на Райфайзенбанк. Той беше купен от KBC Group в най-голямата банкова сделка в България, която сериозно пренарежда или по-скоро донарежда този пазар. (Всичко по тази тема - тук.)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    l.ganchev avatar :-|
    Lubomir Ganchev

    Надежда всяко тука оставете - казва Данте, на онези които влизат през адските двери. Ако потърсим къде е Ада на земята, ще намерим някои от неговите филиали в България. По причина, че всички ние се пишем дяволи и постоянно се лъжем и прецакваме един друг. Така че за каква промяна можем да говорим като самите ние не искаме и на йота да се променим. Можем ли тогава да очакваме това от другите пък било то и висши държавни мъже? Не става...

    Нередност?
Нов коментар