Войната в Украйна започна преди 300 години

По-важното от новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият брой на "Капитал" е особен. Завършихме работата по него в часовете преди Русия да започне бруталната си атака срещу Украйна. Усещахме, че нещо подобно ще се случи, но не предполагахме размера на избухналата война. Изпратихме броя към печатницата и когато се събудихме светът беше друг.

Ако този брой ви се вижда по-спокоен, то е защото такъв беше и светът до съвсем скоро. Текущите събития може да проследите тук. A иначе войната, както всички други наистина започна внезапно, но началото й може да се проследи много по-отдавна.

Преди почти 300 години една странна легенда започва да обикаля Русия и Европа. Според нея на смъртното си легло руският цар Петър (известен като "Велики") нарежда на своите наследници да направят всичко, за да постигнат "историческото предопределение" за Русия - да доминира света. Контрол едновременно върху Индия и Константинопол по това време е определен като ключа към постигането на тези цели.

Това, разбира се, най-вероятно е исторически мит, но в следващите 300 години Русия се движи точно от тази амбиция. По пътя към Индия са окупирани азиатските републики, включително допреди 30 години чак до Афганистан. За пътя към Константинопол през вековете се водят периодични войни с Турция, някои от които определят отчасти съдбата на България. Историята на Русия от последните няколко века, независимо дали е монархия, "съветска" република или каквото е в момента, пулсира между опити влиянието й в Европа и света да бъде максимално голямо. Като съседна държава България често е сред първите, усетили руския стремеж за световна или поне регионална доминация.

Сегашният цикъл на руска агресия в някои отношения е различен, но в други е опасно подобен. Новото е, че този път Москва не се стреми да получи достъп до световните океани - през Индия и Босфора. Времената сега са съвсем други и влиянието не зависи от броя кораби и оръдия по тях. Доминацията през XXI век - ако този термин въобще е адекватен днес, е икономическа, културна и технологична.

В тази интелектуална игра на шах Русия обаче реши да се включи с брадва. Започването на реална, пълномащабна война - превземането на територии от други държави, изглежда като инструмент от средата на XX век. Това разминаване във времената, в които живеят Москва, от една страна, и Европа и САЩ, от друга, прави отговорa на руската агресия толкова труден. До момента всъщност - напълно неефективен. И не само.

Европейският отговор до момента е наивен по един много класически начин. Логомахия е дума, родена в древна Гърция, и означава, свободно преведено, война с думи. Преди няколко хиляди години там са смятали, че истинското влияние се постига с култура, а не с война. Че философите са по-важни от войниците. В крайна сметка Рим с неговите легиони взима факела на европейската цивилизация от древна Гърция.

Европа днес избира логомахията срещу руската агресия и засега не успява да я спре. Путин напредва, като използва саламената тактика - реже свободата и независимостта на Украйна парче по парче. Първо Крим, после Донбас и Луганск. Първо завзетото от сепаратистите преди няколко години, после още малко и още малко

В различни периоди от своята история Русия избира да воюва с Европа. Един от националните й герои - княз Александър Невски, се е превърнал в символ на тази борба с победата си срещу обединените шведски и германски войски през Средновековието. Това е и причината Русия да строи църкви с неговото име на много места в Европа, където после си завоюва влияние - освен в София още в Естония, Полша, Франция, Германия, Холандия.

Сега, изглежда, отново е началото на цикъл от напрежение между Европа и Русия. В предишните подобни случаи на България беше отредена ролята на васална буферна държава. Това ограби живота на милиони хора от няколко поколения. Историята, разбира се, никога не се повтаря буквално, нито върви точно назад. Но от действията на България и Европа сега, в началото на кризата, ще зависи колко сериозна ще стане тя.

В броя ще видите още:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 10

    Мисля, че е време да сменим името на катедралата в центъра на София на св.св. Кирил и Методий, както е било по времето на Първата световна война.
    Това, което направи руския "цар" не е просто война срещу Украйна, той разруши системата на сигурност установена след Втората световна война в Европа. Дано не съм прав, но следващият, който може да направи подобно нещо е Ердоган.

    Нередност?
Нов коментар