🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пл. "Александър Невски" - селският мегдан на ГЕРБ

На поредното предложение площадът да бъде пешеходен общински съветници се съпротивиха с абсурдни аргугменти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Щеше да е смешно, ако в най-големия български град не живееха над милион души. Един плах опит София да придобие по-нормален вид тази седмица се сблъска челно с всичко, което му пречи да стане модерен град. В общинския съвет беше внесено предложение площадът около църквата "Александър Невски" да стане пешеходен.

Не стана със следните аргументи: "Да се опитваш да направиш от едно основно кръстовище, което спомага за трафика в една европейска столица, да го превърнеш в селски мегдан от затворен тип от 80-те години мисля, че е достатъчно ретроградно от само себе си", заяви разпалено общинският съветник от ГЕРБ Борислав Бориславов.

Налага се да обясним на г-н Бориславов и представляваната от него ГЕРБ някои базови разлики между селото и града. В селската култура всеки прави каквото си иска, защото живее основно в собствения си двор.

Ако желае, си паркира колата в средата на двора, ако иска, сади лук, ако му е кеф - лалета. В града обаче хората живеят по-нагъсто и през последните столетия това е родило една по-различна култура, в която трябва да се съобразяваш с другите. Както не можеш да решиш да си насадиш лук в зелените площи до "Александър Невски", така и трябва да се съобразиш с интересите на повече хора, когато решаваш въпроса с паркирането на може би най-красивия софийски площад.

След 12 години управление на ГЕРБ гражданите (а както се вижда и не само те) в София са превърнати в слуги на автомобилите. Столицата в момента е достъпна само с кола. Това, разбира се, е глупаво, защото колкото повече се случва, толкова повече хора си купуват коли и вече няма къде да паркират, а задръстванията блокират града.

София днес е глупав град, за разлика от други европейски столици, които са все повече пешеходни, с добре организиран градски транспорт, защото просто това им дава по-човешки облик. Качеството на живот е несравнимо по-голямо.

Тази новина от последните десетилетия обаче още не си е проправила път до общинския съветник Бориславов. Според него, "откакто свят светува, градоустройството е така направено, че да могат да се движат коли". По образование той е археолог, така че сигурно знае. И ние така сме чували - световноизвестни са кръговото около Колизеума и античният паркинг до Акропола.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 8
    • + 2

    "Столицата в момента е достъпна само с кола." - елементарна лъжа. Вие вярвате ли си, като ги пишете тези "анализи"?

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 8

    Автоталибаникус психопатикус ще донесе от 9 кладенеца вода, за да докаже колко е важно да си стигне с колата до хола

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 4

    Селофия е силна с известността си в света с... треторазрядния си ъндърачийвнънт,.. независимо дали градоустройствени, ИТ аутсорсинг или важни за цялата страна, решения...
    МутроКорупцията тип Путлер така е превзела столицата на БГ, че единствено война!!! както в Казахстан може да помогне премахването на крадокрацията от жълтите павета в СФ до пл. Независимост от който и да е БГ град..
    Гладория до шия за БГ обикновени пенсионери - 40 лв за хотелиерите...

    Нередност?
Нов коментар