🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България не може да е буфер на Русия

Рисковете и възможностите от кризата в Украйна

Премиерът Кирил Петков и военният министър Стефан Янев
Премиерът Кирил Петков и военният министър Стефан Янев
Премиерът Кирил Петков и военният министър Стефан Янев    ©  Цветелина Белутова
Премиерът Кирил Петков и военният министър Стефан Янев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За България активизирането на Русия в посока връщане на "буферната зона" между нея и големите западни сили е лоша новина. Напрежението в Украйна не изглежда да се уталожи бързо или лесно. Източна Европа прекара три десетилетия след 1989 г., за да излезе от архетипа на мрачна и сива провинция, подвластна на нечия чужда воля. България и съседите ѝ трудно могат да си позволят да загубят още толкова време в борба да не бъдат разглеждани отново така. Русия има ресурсите, хората и лостовете, с които да въздейства в много части на региона, и без съмнение ще продължи да го прави все по-активно.

Основен приоритет на новото правителство трябва да бъде не само недопускането това да се случва, но и постигане на национален консенсус, така че да има устойчива политика през следващите години.

Положителната част е, че новата заплаха изигра сплотяваща роля в НАТО, който през последните години, лишен от основен враг, изглеждаше като организация, загубила посоката си. Дори Турция, която често прилича на държава, наполовина член на алианса, сега има интерес да играе в тон със съюзниците си. За България това е добре, защото проблеми с Анкара е последното, от което сега има нужда новият кабинет.

Един по-малко очакван ефект би могъл да бъде при инфраструктурата. Част от причината за бързото възстановяване и добрите влакови връзки в Западна Европа след войната например е нуждата войски да бъдат местени скоростно заради съветската заплаха. Изоставането на България в редица области - мостове, тунели, жп линии - сега може да се окаже повече от просто инвестиционен и регионален проблем.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drn50646706 avatar :-|
    drn50646706
    • - 1

    Какво значи "буфер"? Финландия и Швеция буфер ли са или са по-прости от нас? Как България, бидейки член на НАТО, ще се води по-голем буфер от тях? Разположението на България, Румъния и балтийските страни предопределя недопустимостта на атакуващи оръжия срещу Русия и постоянно пребиваващи американски войски на територията им, най-малкото от гледна точка собствената им сигурност. Иначе се превръщат в заложник на чужди геополитически интереси.

    Нередност?
Нов коментар