🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първото парче пешеходен площад "Св. Неделя": къде ще бъде и какво още трябва

Ще бъде отворена зоната пред хотел "Балкан", но паркирането пред входа на църквата ще продължи. По-мащабният проект на италианското "Студио Фуксас" за зоната остава за бъдещето

Новата пешеходна зона ще бъде точно пред хотел "Балкан" и зад църквата "Света Неделя", където сега има метална ограда
Новата пешеходна зона ще бъде точно пред хотел "Балкан" и зад църквата "Света Неделя", където сега има метална ограда
Новата пешеходна зона ще бъде точно пред хотел "Балкан" и зад църквата "Света Неделя", където сега има метална ограда    ©  Надежда Чипева
Новата пешеходна зона ще бъде точно пред хотел "Балкан" и зад църквата "Света Неделя", където сега има метална ограда    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След ремонта на настилката, за хората ще се отвори участъкът пред хотел "Балкан" до църквата.
  • Инициативата е на "Спаси София", които са предложили нова организация на движението. Ще се премахват и някои от антипаркинг колчетата.
  • Заради жалби в съда се бави проектът на арх. Фуксас, който предвиждаше по-голяма пешеходна зона.

Ето, че можело: част от пространството до църквата "Св. Неделя" ще бъде пешеходно, както обявиха в сряда от партията "Спаси София". Това показва, че подобни намеси са по-скоро въпрос на воля, каквато често липсваше при миналата администрация на кмета Фандъкова, станеше ли въпрос за действия срещу колите.

Реално и сега проектът не е амбициозен - той обхваща само част от площада и представлява временна мярка, докато не се случи по-мащабната промяна, предвидена в официалния проект за преобразяване на площад "Света Неделя" на италианския архитект Фуксас. Той спечели след международен конкурс, но разрешението за строеж, издадено от главния архитект, беше обжалвано в съда от търговци и живущи, които предпочитат мястото да бъде паркинг.

Проектът сега по-скоро показва желание за промяна, както и че новата администрация може бързо да реализира подобни инициативи, защото явно има такова желание. "Даваме ясен сигнал за посоката, в която ще се развива София, защото наред с изграждането на инфраструктура в кварталите искаме да превърнем столицата в удобен за живеене град", заяви лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.

Новата пешеходна зона

Вече ще бъде забранена за паркиране площта пред самия хотел от половин декар, където често хората, излизащи от метрото, трябваше да се промушват между паркиралите коли до оградата от едната страна и до хотела от другата. В момента мястото е заградено, тъй като се прави текущ ремонт на настилката, като оградата най-вероятно ще се премахне в началото на следващата седмица, разказва за "Капитал" общинският съветник от "Спаси София" арх. Стефан Спасов. Той коментира, че проектът е за организация на движението и е изработен и съгласуван само за няколко седмици, веднага след началото на новия мандат.

"Темата за пешеходните пространства и пл. "Света Неделя" е много важна за "Спаси София" и няма смисъл да се чака реализацията на проекта на "Студио Фуксас", защото текат съдебни спорове срещу разрешението за строеж, позволяващо реализацията. Ние на практика се съобразяваме с предвижданията в него, но той е по-обхватен", коментира той.

В новата пешеходна зона пред хотел "Балкан" ще бъдат поставени пейки и кашпи с дървета. Предвижда се да се оставят и седем паркоместа, които да се ползват от гости на хотела временно или за товаро-разтоварителни дейности. Те ще се намират до бариерата и самия бул. "Мария Луиза" и няма да са в конфликт с минаващите пешеходци. Част от антипаркинг колчетата ще бъдат премахнати там, където вече няма да минават коли.

Няма да се забранява обаче паркирането при входовете на църквата. Там най-често спират коли на служителите в катедралата.

По-надолу по ул. "Съборна" също е позволено паркирането в близост до луксозните магазини. Улицата също трябваше да е цялата пешеходна, пак по идея на "Спаси София", но от ГЕРБ решиха все пак да направят компромис и оставиха места за паркиране и позволиха достъпа.

Чака се: реконструкцията на целия площад

Проектът за реконструкция на пл. "Св. Неделя" на италианското "Студио Фуксас" беше избран през 2019 г. от международно жури. Той предвиждаше зеленина, премахване на колите, пешеходна свързаност, достъпност, модерна визия и въобще всичко, което може да се очаква от една съвременна европейска столица. Прочети подробно какво предвижда проектът в текста тук.

През лятото на 2022 г. обаче бяха подадени редица жалби в съда срещу издаденото от главния архитект Здравко Здравков разрешение за строеж, което трябваше да позволи осъществяването на проекта. Те са предимно от собственици на обекти, разположени на ул. "Съборна", които се притесняват, че ремонтът ще запуши достъпа с автомобил до магазините им. Други са от живущи, които не искат да се подложат на всички "особености" на софийското изпълнение на ремонти.

Проектът на "Студио Фуксас" предвиждаше и археологичните находки да бъдат изложени в подземно ниво и да се виждат през стъклени пасажи, по които пешеходците минават. Сега част от археологията е затворена с друга ограда (в близост до входа на метростанция "Сердика") и стои така в продължение на година. Чака се тя да бъде консервирана след експертизата на архитектите и държавата да се погрижи за руините, които сега могат да бъдат повлияни от атмосферните условия.

Все още няма коментари
Нов коментар