🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще избегне ли правителството емисия на външен дълг

Проваленият аукцион на ДЦК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В годината, в която България ще реализира един от най-големите бюджетни дефицити от повече от десетилетие, се появиха първите сигнали, че в стратегията за финансирането му нещо куца. В началото на седмицата Министерството на финансите не успя да пласира 10.5-годишни облигации за 500 млн. лв. Интересът беше слаб, а за да участват, инвеститорите поискаха по-висока лихва от предложената им от държавата.

Провалянето на аукцион не е нещо необичайно, за последно това се случи и преди година. В момента обаче ситуацията е коренно различна. Войната в Украйна повиши геополитическия риск, а заедно с очакванията за по-високи лихви се покачват доходността и рисковите премии. Държавата по план трябва да набере над 7 млрд. нов дълг, като аукционът в понеделник е сигнал, че това може и да е все по-трудно от вътрешния пазар. Още повече че той никога не е поемал толкова голям обем ДЦК в една година. Към края на февруари общият държавен дълг е 32.5 млрд. лв. като в края на март нивото му трябва да е паднало, тъй като падежира емисия по външния дълг за 1.25 млрд. евро.

Проваленият аукцион крие и още един риск - 10-годишните облигации са критерий за дългосрочните лихви по конвергентната програма за влизане в еврозоната. В допълнение - от няколко години не се публикува и емисионен календар. А той дава някаква прогнозируемост и повече сигурност за купувачите - банки, застрахователи и фондове.

Всички тези фактори повишават инвестиционната несигурност.

Единият от вариантите да се излезе от тази ситуация е България да емитира дълг на външните пазари, което правителството засега избягва. Рискът е от малко по-висока доходност и много политически атаки. Предимството би било, че средствата ще бъдат набрани еднократно и към инвеститорите няма да бъдат изпращани смесени сигнали като с проваления през седмицата аукцион.

За да е успешна подобна емисия обаче, подготовката трябва да започне веднага - летните месеци не са подходящи заради отпуските, а през есента лихвите ще са още по-високи. По това вече, изглежда, няма съмнение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • + 1

    Киро, Асен и Лена не ни ли набълбукаха достатъчно?

    Нередност?
Нов коментар