🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата не успя да набере 500 млн. лв. дълг заради слаб интерес и поискана висока доходност

Това е третият аукцион от началото на годината, при който пазарът налага по-високи лихви

Екипът на финансовия министър Асен Василев трябва да реши кога да излезе на външните пазари
Екипът на финансовия министър Асен Василев трябва да реши кога да излезе на външните пазари
Екипът на финансовия министър Асен Василев трябва да реши кога да излезе на външните пазари    ©  Надежда Чипева
Екипът на финансовия министър Асен Василев трябва да реши кога да излезе на външните пазари    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата започва да изпитва трудности при финансирането си от вътрешния пазар. Слаб интерес и търсена висока доходност провалиха аукциона за 10.5-годишни ДЦК в понеделник. Министерството на финансите предложи облигации за 500 млн. лв., но заявеният интерес беше за едва 452 млн. лв., което се случва за пръв път от много години насам.

Средната цена на подадените поръчки е била 91.41 на 100 номинал, което означава доходност 2.43%. В резултат от финансовото ведомство са решили да отхвърлят всички поръчки, още повече, че 10-годишните емисии служат и като бенчмарк при изготвянето на конвергентния доклад за страната. Последният аукцион на държавни облигации с такъв матуритет беше в края на октомври, като тогава постигната доходност беше 0.53%. Сега само купонът по книжата е 1.50%.

Висока цена

"Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, отчитайки състоянието на фиска и целта за финансиране при оптимална възможна цена", се казва в официалното съобщение на ведомството на Асен Василев. Преводът на това евфемистично изречение е, че от финансовото ведомство не са доволни от поисканата висока доходност от инвеститорите. Все пак подобно нещо не се случва за първи път - преди година със същите аргументи бяха отхвърлени поръчки за ДЦК за 200 млн. лв.

Доходността започна да се повишава през тази година заради войната в Украйна, която увеличи геополитическия риск и спредовете с германските държавни облигации. Според представители на банковия сектор обаче в момента фактор са и очакванията за повишаване на лихвите, както и големите емисии, които се струпаха на вътрешния пазар. Само през март бяха пласирани ДЦК за 1 млрд. лв., а с емисията от понеделник трябваше да се добави още половин милиард.

Ще е нужен още дълг

Още преди войната правителството на България заложи рекордните 7.3 млрд. лв. дълг, с които трябва да се рефинансират падежиралите през годината книжа и да се покрие планираният дефицит за годината. В края на март държавата изплати падежираща еврова емисия в размер на 1.275 млрд. евро. Така към 1 април нивото на фискалния резерв е около 6.2 млрд. лв., ако се съди по данните от управление "Емисионно" на БНБ. Въпросът е, че към март бюджетът е на излишък 230 млн. лв., а правителството планира в края на годината да завърши на дефицит 5.9 млрд. лв., които трябва да се финансират с дълг. Затова на Министерството на финансите ще му се наложи да излезе и на външните пазари. Според банкови дилъри държавата може да набере от там между 1.5 и 2 млрд. евро в следващите месеци.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 5

    Аз със собствените си уши чух този Василев да казва, че няма да управляват държават с дългове ако хората им се доверят и ги изберат. Гледаше водещите ококорено право в очите и твърдеше, че ще спира кражбите за милиарди левове и няма да прави дългове. Наистина този Хасан ще се окаже голям измамник :(. Миналата година края изтеглиха 3 милиарда лева дългове ето така по 500 милиона всяка седмица. Тази година вече се пробват трети път да изтеглят по 500 милиона, а годината още не започнала. Дано не е истина и това, че парите от Средбърния фонд са се стопили от 10 на 6 милиарда. Успоредно с това по националните медии пълна забрана да се говори за тези дългове, пълна забрана водещите да питат какво се случва, пълно затъмнение. Водят ни лека полека по сценария на Италия и Гърция. Задлъжняла държава по-лесно слуша и изпълнява какво и се нарежда!

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 4
    • + 3

    Тези карнавални персони правят истински само две неща: вземат кредити (за година около 16 млрд лв!) и ги харчат незнайно за никого как.

    Не дай, Боже, ако се подпрат още година във властта, ще дублират със знак минус БВП...
    Ние работим да пълним бюджета, а те го отвръзват от хеликоптера.

    Айде обратно кой откъде е!

    Нередност?
  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 2
    • + 3

    Много ще се изкефя ако това продължи до следващата дата с по-големи плащания по дълга. Крайно време е политиците да разберат, че пари се взимат на заем, за да имаме реално развитие на икономиката, а не само да раздваме пари на калпак.

    Нередност?
  • 4
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Skype е един от най-старите все още живи месинджъри в света и се ползва от стотици милиони потребители по света. Всъщност, Скайп го купи Майкрософт и вече е част от Windows и си върви в пакет с всяка инсталация.

    Та, един от създателите на Скайп в прав текст директно каза, че Хасан от Хасково е изключително хитър измамник. А ние го гледаме всяка седмица я по Панорама, я по "кажи си, господин министъре" и със зяпнала уста се лапаме мухи от с. Лозен и се чудим какво става. Еми толкоз.

    Нередност?
  • 5
    lbf02635322 avatar :-|
    lbf02635322
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "Storm Of Change":

    уважаеми недоволни тикви,
    Защо не ходите в Банкя да лижете задника на вашето еднокнижно божество, ами се упражнявате в празнодумие ???

    Ей, много ви е страх, някой сто пъти по-умен от вас да не стои отгоре!

    Нередност?
Нов коментар