🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вярно или не: Свършиха ли парите на държавата? (Подсказка: Не точно)

Фискалният резерв в началото на април спадна до санитарния минимум, но към средата на месеца предвидимо се върна на ниво над 8 млрд. лв.

Ден след като коалиционните партньори бламираха кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор, той атакува финансовото министерство.
Ден след като коалиционните партньори бламираха кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор, той атакува финансовото министерство.
Ден след като коалиционните партньори бламираха кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор, той атакува финансовото министерство.    ©  Цветелина Белутова
Ден след като коалиционните партньори бламираха кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор, той атакува финансовото министерство.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всичко започна със своеобразен вътрешнокоалиционен приятелски огън. Ден след като не получи подкрепа за управител на БНБ, в почивния съботен ден председателят на бюджетна комисия Любомир Каримански излезе с кратък пост във Facebook: "Как се промениха средствата на фискалния резерв (от действията на Министерството на финансите) по депозити в Българската народна банка за по-малко от месец и половина (25.02.22 - 08.04.2022)!? Само факти!". То беше илюстрирано със седмичната таблица на баланса на управление "Емисионно" на БНБ, където стоящото срещу перото "Задължения към правителството и бюджетни организации" число 4.76 млрд. лв. е оградено.

Доколкото зад него приблизително стои фискалният резерв на държавата и то е наполовина на нивото от края на 2021 г., темата предвидимо беше подета от медиите като атака от депутата от ИТН към финансовия министър Асен Василев. Още повече че няколко часа по-късно и втори политик от формацията на Слави Трифонов, енергийният зам.-министър Пламен Данаилов сподели същата таблица с настояване да бъде прозрачно представено какво е наложило и за какво са били разходвани толкова много средства.

В понеделник и неуспелият кандидат-премиер на ИТН от миналото лято Николай Василев излезе със свой анализ за състоянието на държавните финанси в "24 часа" озаглавен "Парите на държавата свършиха", където той стига до извод, че държавата не плаща за зърно и пътища, защото "има резерви само за един ден напред".

В комбинация тази канонада естествено може да остави впечатление за надвиснал някакъв непреодолим бюджетен апокалипсис след месеци на вакханалия от разходи. Реалността не е толкова драматична. Наистина нивото на Фискалния резерв към 8 април е близо до санитарния минимум - по закон в края на годината не може да е под 4.5 млрд. лв., а и 3.65 млрд. лв. от тях са Сребърният фонд, който по закон не може да се ползва за тази цел. Но за ниската стойност си има доста валидни причини.

От една страна, през март беше изплатен към 2.5 млрд. лв. падежиращ дълг, докато новоиздадените ДЦК бяха за едва 1 млрд. лв. Така че около 1.5 млрд. лв. от понижението може да се обясни с това. Отделно числото е цитирано към дата, след като в началото на месеца са изплатени пенсии, но преди в средата му да постъпят постъпления от ДДС - около 1-1.5 млрд. лв. Този ежемесечен ритъм е добре познат на всички финансисти и икономисти.

Така през следващите дни с влизането на данъчните постъпления, с допълнителните 0.5 млрд. лв. от последния аукцион на ДЦК и с предсрочно погасени близо 1.2 млрд. лв. дълг на НЕК към държавата картината доста се променя. Към 15 април вече любимата на всички таблица на сайта на БНБ показа 8.28 млрд. лв.,

Всъщност и още преди уикенд бурята от финансовото министерство бяха дали обяснение с подобно очакване на запитване на bTV, а като реакция на ескалираната от Каримански тема депутатът от ДБ Владислав Панев опита да охлади емоциите и да влезе в ролята на факт чекър.

"Бюджетът има буфери и вероятно ще бъде изпълнен. Естествено, че има сериозни проблеми. Ръстът ще е по-нисък от заложения, а инфлацията - доста по-висока. Перфектна буря, през която ще минем. Но просто не е коректно да се пускат голи числа без цялата информация, която стои зад тях", написа той също във Facebook, с което социалната мрежа явно затвърждава статуса си на предпочитан форум за бюджетен дебат на управляващите.

Темата за нивото и качеството на управлението на фискалния резерв естествено е валидна и "Капитал" ѝ е обръщал внимание нееднократно. Въпросът за предизвикателства пред държавата предвид затягането на дълговите пазари също безспорно е на дневен ред. А дали бюджетът трябва да е на дефицит и колко голям да е той - логично е обект на постоянен дебат между лявото и дясното, като в шарената коалиция, където се преливат всички цветове на политическия спектър, удържането на консервативната линия е предизвестено предизвикателство.

А използването на всичко това от опозицията е един от най-класически и лесни за отиграване трикове за подкопаване на доверието към правителството. Новият момент е, че истерията този път идва от редиците на самата управляващата коалиция.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 7

    В случая има два варианта - или Каримански не разбира как работят държавните финанси и е добре да се запитаме какво прави начело на бюджетната комисия в Народното събрание, или се заиграва с числата и подвежда публиката с цел лична изгода (реваншизъм?).

    Не знам кое от двете е по-лошо. Доста от депутатите продължават да си мислят, че Народното събрание е детска площадка, а ние уж сме ги изпратили да вършат сериозна работа там.

    Нередност?
Нов коментар