🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След проваления аукцион за 10-годишни ДЦК държавата насрочи нов

Той отново е за 500 млн. лв., но е за книжа с по-къс матуритет - 3.5-годишни. В този сегмент обаче доходноста вече е висока

Държавата вече изпитва трудности при финансирането си на вътрешния пазар.
Държавата вече изпитва трудности при финансирането си на вътрешния пазар.
Държавата вече изпитва трудности при финансирането си на вътрешния пазар.    ©  Велко Ангелов
Държавата вече изпитва трудности при финансирането си на вътрешния пазар.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като в понеделник аукционът за 10.5-годишни ДЦК беше провален заради слаб интерес и търсена висока доходност, държавата насрочи нов търг на 11 април. Той отново е за 500 млн. лв., но за дългови книжа с по-къс матуритет, където доходността също се покачва. На проведения на 14 март аукцион за 3.5-годишни ДЦК например постигнатата доходност беше 0.55%.

Обявеният купон на предстоящата на 11 април емисия ДЦК е 0%. Вероятно тук интересът на инвеститорите ще е по-голям, но и цената, на които държавата ще се финансира, ще е още по-висока в сравнение с преди месец.

Причината е, че междувременно започна да се покачва доходността на бенчмарк емисиите на Германия, а оттам и на всички други държави, чийто дълг се оценява с рискова премия над този на най-стабилната икономика в Европа. Това, в съчетание с изключително несигурната среда и нарастващите рискови премии по българските евробондове, търгувани на международните пазари, води до още по-висока доходност на аукционите на вътрешния пазар. В момента в Европа и САЩ краткосрочните облигации са онези с по-бързо нарастваща доходност, а в САЩ миналата седмица дори имаше обръщане в кривата на доходността.

Правителството на България заложи рекордните 7.3 млрд. лв. дълг, с които трябва да се рефинансират падежиралите през годината книжа и да се покрие планираният дефицит. Досега то успя да набере 1 млрд. лв. от вътрешния пазар с два аукциона от по 500 млн. лв. за 3.5- и 7-годишни книжа.

В края на март държавата изплати и падежираща еврова емисия в размер на 1.275 млрд. евро. Така към 1 април нивото на фискалния резерв е около 6.2 млрд. лв., ако се съди по данните от управление "Емисионно" на БНБ. Въпросът е, че към март бюджетът е на излишък 230 млн. лв., а правителството планира в края на годината да завърши на дефицит 5.9 млрд. лв., които трябва да се финансират с дълг. Затова на Министерството на финансите ще му се наложи да излезе и на външните пазари. Очакванията бяха това да се случи рано през годината, тъй като беше ясно, че централните банки ще започнат да вдигат лихвите. Междувременно обаче започна войната в Украйна и рисковите премии по дълга започнаха да се вдигат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4

    И аз да съм и аз няма да дам на тези измамници и 2 лева :(. Те са поставени от чужди сили точно за това - да теглят дългове, да изхарчат всичко, да стопират всякакво развитие на държавата. Скоро няма да има нито ваши, нито наши - всички ще си платим "Промяната"!

    Нередност?
Нов коментар