🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Истинската цена на евтиния газ

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сърцето на европейската икономика - Германия, тази седмица е на път да разбере с пълна сила нещо, което мъдростта на хората отдавна е формулирала - евтиното излиза скъпо. През последните дни стана ясно, че Русия не просто ще се защитава в икономическата война, която Западът започна срещу нея, но и ще се опита да контраатакува. За целта Путин вече започна да използва еквивалента на атомното си оръжие в тази област - газа. Досега той само плашеше, че ще спре доставките за Европа, после реално го направи за някои по-малки пазари като България, а сега вече става ясно, че силно ще ограничи и потока за основния си клиент - Германия. Последствията от това поне за известно време ще са сериозни.

В продължение на дълги години след идването на Путин на власт Германия отказваше да види, че Русия се превръща не просто в брутална диктатура, но и ще започне да изнася проблемите си в други държави. Събуждането на германските политици не се случи нито при нахлуването в украинските Крим, Луганск и Донецк, нито при разкриването на отрядите за диверсии и убийства на руските служби в Европа. През това време тя се връзваше все по-сериозно с "евтиния" руски газ и си затваряше очите за постепенното, но очевидно превръщане на Русия в нещо, между другото доста познато за Европа - агресивна нацистка диктатура.

Тази зима Германия и другите зависими от руските енергоизточници ще получат изравнителната сметка. Както често се случва и с обикновените потребители, ниската цена рано или късно се компенсира. когато се опитваш да сключваш търговски сделки с диктатори, които играят по различни правила и се мотивират от логика, различна от икономическата, ниската цена обикновено е свързана с много сериозен политически риск.

Това се видя много ясно например при преговорите на Volkswagen за строеж на нов завод на Балканите. Германската компания организира състезание между няколко държави (между които и България) за това кой ще даде по-големи субсидии, така че на практика построяването на производствената мощност да й излезе безплатно. Това намали икономическия риск за Volkswagen, но увеличи силно политическия. Тя избра Турция, но след като Ердоган започна война срещу кюрдите в Сирия, общественото напрежение в Германия принуди компанията да спре проекта си там. Евтиното излезе скъпо.

Щетите от ниската цена на руския газ и съответната политическа компенсация сега ще са много по-големи. Силното ограничаване на руския газ към Европа заплашва Германия (и не само) с тежка енергийна и икономическа криза, която да се насложи върху и без това високата инфлация и очакваната рецесия.

Брюксел е наясно, че енергийните алтернативи на Европа в лицето на Саудитска Арабия, Катар, Алжир или Азербайджан не могат да се определят като демократични страни, но друг избор няма.

Добрата новина е, че засега стратегията на Путин да поддържа много високи цени на енергоизточниците, като ограничава наличността им, с надеждата това да намали подкрепата за Украйна сред хората в Европа се проваля. Според проучване на германската телевизия ZDF отпреди седмица 70% от германците смятат, че помощта за Киев трябва да продължи независимо от високите цени на газа и другите горива.

За България предстоящата енергийна криза в Европа не носи толкова много директни рискове. Потреблението на газ тук е изключително ниско, но косвените щети от забавянето на европейската икономика ще се усетят. При пълно руско газово ембарго обаче ситуацията ще стане по-тежка. Цената на украинската свобода тази зима ще се плаща не само на бойното поле, но и от всички хора в Европа.

Положителното е, че това ще бъде трудната фаза на оздравителен процес. Откъсването от руските енергоизточници ще намали не само зависимостта на европейската икономика от тях, но и ще отслаби самата Русия. Това прави рисковете от насочване на нейната агресия към други държави по-малки.

Енергийното бъдеще на нашия регион ще бъде различно. Доказва го и историята за "Овергаз" - българска компания, която до неотдавна беше наполовина собственост на руската държава през "Газпром". Тази седмица "Овергаз" подписа меморандум с американска компания за внос на един милиард кубични метра LNG за десет години през терминал в Албания. Това няма да се случи веднага, защото терминалът във Вльора още не е завършен, но ще е скоро. Доставките на енергия вече се променят. Европа се променя. Променя се и България. И както при всяка промяна, се минава през период на турбуленции. Той вече започна, а през есента и зимата те вероятно дори ще бъдат по-силни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hfe521133044 avatar :-P
    hfe521133044

    thanks for sharing this information word finder

    Нередност?
Нов коментар