🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на газа в Европа изригна до рекордните 225 евро/мВтч

Руският натиск с малките количества вдигна търсенето и оттам котировките скочиха за три дни с 40% до непокорявани нива

Новият план на ЕС за доброволно редуциране на газовото потребление с 15% породи много спорове
Новият план на ЕС за доброволно редуциране на газовото потребление с 15% породи много спорове
Новият план на ЕС за доброволно редуциране на газовото потребление с 15% породи много спорове    ©  Shutterstock
Новият план на ЕС за доброволно редуциране на газовото потребление с 15% породи много спорове    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Свитото подаване през "Северен поток" вдига търсенето и цените в Западна Европа.
  • Котировките през целия ден бяха изключително волатилни, с разлика до 30 евро в отделните часове
  • "Булгаргаз" иска 54% по-висока цена за август или 287 лв.

След като Русия обяви, че "Северен поток" ще работи само на 20% от капацитета си, цената на природния газ в Европа продължи да се вдига и в последните часове мина границата от 220 евро за мегаватчас. А в крайна сметка на 27 юли индексът затвори на 206 евро/мВтч. При условие че през последните седмици тя се задържаше на нива от 150 - 160 евро/мВтч, скокът в последните 72 часа буквално е шоков - става въпрос за такъв до 40%. Ако се направи паралел с миналото лято, цената е 5 пъти по-висока, а с ковид лятото на 2020 - цели 20 пъти.

През целия ден на 27 юли пазарът се движеше в диапазона 193-225 евро/мВтч, като ултрависоките котировки могат да поставят европейската икономика под блокаж, тъй като дори и в региона да може да се намерят свободни количества газ, те ще бъдат на непосилно високи цени. Недостигът в Европа не засяга България към момента, тъй като страната не получава количества по "Северен поток". Но високите цени на Запад, както и голямото търсене на свободни обеми (LNG и тръбен газ) няма как да не се отрази и на българския пазар.

Природният газ да поскъпне с 54% през август и да се продава за близо 287 лева без такси, е поискала "Булгаргаз" от енергийния регулатор, става ясно от сайта на КЕВР. Предходният месец одобреното увеличение беше с 32%. Цените тук все пак остават доста под средно европейските нива. Стои и въпросът как КЕВР ще се произнесе по новото искане без председател.

Защо няма газ

Решението на Москва да намали подаването на газ през "Северен поток" само до 33 млн. куб.м на ден веднага ще даде отражение и има голям шанс в Централна и Западна Европа да има недостиг. По данни на Bloomberg Италия вече е обявила, че получава с 21% по-малко руски газ.

Европа продължава да се опитва да напълни газовите си хранилища до 80 - 90%, но изглежда, че първоначалните планове ще бъдат променени заради агресивната външна политика на Кремъл. Стои и рискът Москва да спре изцяло подаването с началото на отоплителния сезон. Проблемът може да стане още по-грандиозен през зимата, когато потреблението на суровината се покачва, цените на електроенергията скачат, а хранилищата не могат да покрият нуждите на индустрията и домакинствата.

Тези дефицити се комбинират с излязлото преди няколко часа решение на Европейския съюз за 15% доброволно намаляване на газовото потребление от всички страни членки. То ще стане задължително, ако три страни в съюза обявяват извънредна ситуация през идващите месеци.

Какво се случва на пазара?

На 27 юли сутринта на нидерландския TTF индекс са търгувани количества газ на 225 евро/мВтч - това е по-висока цена дори от котировките при началото на войната в Украйна. 90% от газовите сделки в Европа разчитат на нидерландския индекс за референция, като в това число влизат и дългосрочните газови договори на "Газпром", като последния български, чиято формула се базира на TTF.

Огромният шок покачи цените и на фючърсите, като в момента те се търгуват на над 200 евро/мВтч за последното тримесечие на тази година и първото на следващата.

В последните часове от Москва обявиха, че причината за лимитираното подаване по "Северен поток" е спирането на нова турбина в компресорната станция "Портовая". Въпреки че в някои западни медии се появиха мнения, че действително "Газпром" има технически причини за спирането на турбината, не става ясно защо газовият доставчик не използва алтернативни трасета за доставки като тези в Украйна. Много е вероятно спорът с документацията на турбините, които се ремонтират в Канада, да бъде използван като претекст в следващите седмици за пълното затваряне на "Северен поток". Това е основният европейски тръбопровод, които свързва руските находища със западните икономики.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11
    • + 6

    Сега подгрявате и подготвяте аудиторията за следващата статия, че се иска увеличение от над 50% на цената на газа за август. Видите ли цената на газа в Европа се вдигнала нормално е и тук да се вдига. Интересно, че тези в Европа си плащат за газ в рубли както иска Газпром, а ние тук прекратихме договор за руска газ до декември с фиксирана цена и то цена една от най-ниските в Европа. Сега освен, че купуваме пак руска газ с 30-40% по-високи цени вкарахме пак посредниците за газ, които ни дерат с по стотина милиона месечно още. Дали ще мине пак номера с лошите руснаци, които видите ли ни шантажирали изнудвали, за да ни дават лошият си газ когато инфлацията се качи с още десетина процента и българинът постудува малко зимата!

    Нередност?
  • 2
    m.nigohosyan avatar :-|
    Maria Nigohosyan
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":

    Цените на газа в договора, чието изпълнение Газпром прекрати, едностранно изменяйки условията по него, не са фиксирани - те се определят на базата на нидерландския TTF индекс. Така, че изобщо не знаете какви биха били, както виждат плащащите в рубли. Освен това преди дни Русия обяви, че няма да доставя газ на страни, които и поставят ценови таван и ще определя цените месец за месец на базата на търсенето, което те манипулират спирайки доставките. Ха, сега съберете 2 и 2 и вижте откъде идва проблемът.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 3

    До коментар [#2] от "Maria Nigohosyan":

    Изглеждате интелигентна жена учудва ме, че се подвеждате по манипулациите на Киро ви и Асан ви, за да залъгват младите полезни идиоти, че Газпром едностранно е изменил условията по него и ние за това като най-големите ястреби в ЕС сме прекратили договора. Газпром единственото което изиска е парите за газ да се превеждат както до сега, но в руска банка и там да се обръщат в рубли с цел да защити валутата им. Асан ви твърдеше или твърдо елементарно го бяха подвели, че след две седмици след като ние и Полша спрем да купуваме газ при тези условия и останалите европейски държави ще го направят. Да ама не. След спирането на руския газ за Полша последната започна да купува по-евтино руски газ от Германия от това което плащаше.
    Относно договора с Газпром - вие виждала ли сте го, чела ли сте го, че твърдите за някакви нидерлански индекси или как е договорена цената за България?? Никаква промяна на нидерлански индекси не могат да вдигнат цената на газа у нас първо с 30%, после пак с 30% и сега ни казват с 54%. Може ли да съберете 2 и 2 и да разберете как българинът е най-прецакан в цяла Европа относно цената на газа!!!
    Но когато чужди сили с помоща на местната олигархия си сложат марионетни правителства с цветни и улични революции всичко е възможно да се случи. Една Украйна е чист пример за съсипана по този начин държава!

    Нередност?
  • 4
    vesselin.gospodinov avatar :-|
    vesselin.gospodinov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "scuby":
    Твърдението Ви, че Полша купува газ от Германия не е вярно, тъй като, както всички знаем, самата Германия изпитва остър недостиг на газ и е изключено да продава на други страни.

    Нередност?
  • 5
    m.nigohosyan avatar :-|
    Maria Nigohosyan
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#3] от "scuby":
    Един договор се подписва при определени условия, с които са се съгласили и двете страни и той има силата на закон между тях. Няма понятие "единственото, което изисква едната страна" след подписването в правото. Всяко едностранно прекратяване на изпълнението на задълженията на едната страна по един договор, при напълно изправна друга страна е нарушаването му, което в съответния случай води до ефективното му прекратяване от страна на Газпром, не на България. Ултимативно изискване за едностранно изменение на договора е поредното му нарушение и поредното "изпразване от съдържание" извършено от Газпром, не от България. Опредлени части от договора са публично достъпни и можете да ги прочетете и Вие, особено тези касаещи референцията с нидерландския индекс. Колкото и да не ви се вярва и след увеличенията с 30% и сега исканото 54%, България пак плаща за газ по цени под средните за Европа. А не можете да използвате доводи като "щяхме да купуваме еди колко си по-евтин газ по договора с Газпром" защото с изменението на условията по него (прекратяването му) от страна на Газпром, този договор вече не съществува в този му вид - т.е. нито е ясно при какви условия ще се формира цената, нито формулата, а както видяха и всички купуващи в рубли, няма да има и таван на цените! Това са обективните факти, не е мнението на този или онзи. Една страна по двустранен договор не може да бъде принуждавана да се съгласява с изменението му, независмо кой каква валута искал да си зашитава. Или казано на прост език" с терористи не се преговаря". Както се вижда от политиката на Русия с намаляването на газа по Северен поток на 20% от капацитета и изкуствено повищаване на цените на газа, "условията" за тези плащащи в рубли, ултимативното премахване на ценовия таван по всички текущи договори (поредното едностранно изменение за тези, които са решили да примат "единственото" предишно условия" и да плащат в рубли) изобщо не са ясни какви са и докога ще бъдат изнудвани.

    Нередност?
  • 6
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 2

    Кому война, а кому мать родна..
    Американските корпорации ще си спечелят всички загуби отпреди ниските цени.. и ше излязат на печалба...
    В Турция напр. има огромен излишък на газ... но ЕС ше купува от.. САЩ..
    Не от Оман, които имат най-големите запаси, за 300 г. напред...
    Русия е бита карта, поне докато Путлер и кликата му е на власт там... а след него не е ясно дали РФ няма да се разпадне....
    Инфраструктурните корпорации се разпадат след държавата... телекоми, енергопреносни мрежи... но Газпром не е такава... без достъп до технологии добивът им вече спада.. затова и намаляват доставките, а разни служители необяснимо губят живота си...

    Нередност?
Нов коментар