🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Овергаз" с нов американски партньор

След сделката с Linden Energy планът е за алтернативни доставки на газ в България още от догодина

През юли 2021 г. в рамките на инициативата "Три морета" в София "Овергаз инк." и Linden Energy обявиха американската инвестиция. Целта е проектът да влезе в експлоатация през 2024 г.
През юли 2021 г. в рамките на инициативата "Три морета" в София "Овергаз инк." и Linden Energy обявиха американската инвестиция. Целта е проектът да влезе в експлоатация през 2024 г.
През юли 2021 г. в рамките на инициативата "Три морета" в София "Овергаз инк." и Linden Energy обявиха американската инвестиция. Целта е проектът да влезе в експлоатация през 2024 г.    ©  ''Овергаз''
През юли 2021 г. в рамките на инициативата "Три морета" в София "Овергаз инк." и Linden Energy обявиха американската инвестиция. Целта е проектът да влезе в експлоатация през 2024 г.    ©  ''Овергаз''
Темата накратко
  • Linden Energy придобива 50% от "Овергаз инк."
  • Обединението си поставя за цел да внесе алтернативен газ в България още през 2023 г.
  • Свободен газов пазар и местен добив са приоритетите на основаната от Сашо Дончев група

Година и половина след окончателната раздяла между "Овергаз" на Сашо Дончев и руската корпорация "Газпром" българската компания вече има нов, този път американски партньор. Базираната в Тексас Linden Energy Ltd. на практика ще влезе в дружеството на мястото на руския монополист, което е ясен знак за рязка преориентация от страна на "Овергаз".

Сделката беше обявена преди година, а документи по придобиването на 50% от "Овергаз инк." от Linden Energy бяха подписани в София преди дни. Все още в Търговския регистър няма отбелязана смяна в акционери или мениджмънт, но вероятно предстои. Получено е и разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, обясниха от "Овергаз инк.".

Цената на сделката не се съобщава. Американският дял не е в българското дружество, доставящо газ до домакинствата - "Овергаз мрежи", а в "Овергаз инк.", което в момента търси алтернативни доставки за страната и региона. За миналата година компанията, обект на сделката, има приходи 69 млн. лв. и е на загуба малко над 1 млн. лв.

Подписи под сделката поставиха Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз инк.", и президентът на Linden Energy Стивън Пейн. Новината мина без фанфари, макар че се случва на фона на безпрецедентна газова криза и на практика би могла да доведе до нови възможности за доставки на природен газ в България. Участието на Linden Energy индикира точно план за внос на американски втечнен газ на Балканите.

"Linden Energy се появиха при нас преди няколко години като хора, които са купили капацитет от ICGB (гръцката газова връзка - бел. авт.). Това беше анонс, че те имат интерес към пазара. С тях през последните 2-3 години сме говорили на много теми, като намираме сходство в представата си за нормален живот в региона, за конкурентен пазар, за необходимостта от осъвременяването и развитието на цялостната инфраструктура и в частност на газовата", коментира в интервю за "Капитал" основателят на "Овергаз" Сашо Дончев преди година.

Макар цената на сделката да не е известна, още през миналата година Светослав Иванов уточни пред "Капитал", че тя се извършва не чрез вдигане на капитала на дружеството, а чрез покупката на акции. Именно в "Овергаз инк" бе връзката между Сашо Дончев и руснаците - 50% от акциите се държат от "Овергаз холдинг", а останалите 50% бяха на "Газпром експорт" и "Газпром". На практика до 2016 г. точно "Овергаз инк" беше шапката на целия бизнес на групата "Овергаз", но след като в края на 2015 г. "Газпром" спря доставките за своето дъщерно дружество в България, започнаха и промените.

Мажоритарният пакет акции на "Овергаз мрежи", което дотогава беше 100% собственост на "Овергаз инк", премина в ръцете на регистрираната във Великобритания DDI Holding ltd. Тя чрез свързано дружество е изцяло собственост на Сашо Дончев и неговото семейство. Преди сделката с американците той контролираше и "Овергаз инк.".

Балкански амбиции за пазар

"През изминалата година не сме спирали действията, за които се споразумяхме, въпреки че формално сделката не беше завършена. През този период заедно успяхме да станем част от проекта за нов терминал за регазификация на втечнен природен газ на пристанището в албанския град Вльора. Започнахме преговори, които са в напреднала фаза, за дългосрочна доставка за балканския пазар на природен газ. Преговаряме с компании, които могат да осигурят както тръбопроводен, така и втечнен газ. Основна стратегическа цел на компанията продължава да бъде свободният конкурентен пазар на природен газ. За целта компанията се подготвя да разработва и собствено находище в България", обобщи изпълнителният директор на "Овергаз инк." Светослав Иванов при подписването на сделката.

"Мисля, че в целия свят, а не само в Европа, трябва да диверсифицираме енергийните доставки. Светът не може да изключи газа и нефта, докато други използват приходите от тези изкопаеми горива за финансиране на войни и агресия в Европа и отвъд нея", коментира и зам.-председателят на консултативния съвет на Linden и британски депутат Марк Причард.

Първи доставки догодина

"Оттук нататък следва да докараме газ за българския пазар", коментира за "Капитал" изпълнителният директор на "Овергаз инк." Светослав Иванов. Той не даде подробности за това на какъв етап са преговорите за доставка, но обясни, че вече има няколко подписани споразумения. "Преговаряме с няколко компании, но в момента не мога да издам нищо повече, защото трябва всичко да стане факт и тогава ще го анонсираме официално. Очакваме 2023 г. да бъде годината, в която ще започнем доставките", каза още той.

"Първата ни задача е да опитаме да либерализираме пазара напълно, тъй като той в момента не може да се нарече либерализиран. Фактите го показват. Има някаква имитация, но както се вижда, президент, премиер, служебно, неслужебно правителство - всички се втурват вкупом да подпомагат "Булгаргаз", обобщи ситуацията Светослав Иванов.

От Албания до България

През юли стана ясно, че "Овергаз инк." и американската компания Excelerate Energy са се споразумели да си сътрудничат в доставката на втечнен природен газ до България през нов терминал, който ще бъде изграден край Вльора, Албания. "Овергаз" ще участва с резервиран годишен капацитет до 1 млрд. куб.м, което е приблизително една трета от годишните нужди от природен газ на България. Преди да потече газ обаче, е нужно първо да се изгради плаващият терминал в Албания, което се очаква да стане най-рано в края на 2023 г. Ще е нужно и изграждане на газова връзка до мрежата на Трансадриатическия газопровод (TAP), който доставя газ от Азербайджан към Югоизточна Европа, включително и към България. "Не мога да потвърдя със сигурност, но мисля, че през второто тримесечие на 2023 г. предстои пазарен тест, който TAP организира за евентуален интерес. Целта на всички е 2024 г. проектът да е в експлоатация", коментира Иванов пред "Капитал".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova

    Много хубава новина! Написаното в статията ни показва, че една частна компания може успешно да преговаря за доставки на природен газ. Това е много важна стъпка за преодоляването на газовата криза и създава реална възможност за падане на цената на газа. В този ред на мисли трябва да осъзнаем, че е глупаво е да сме зависими, когато имаме възможност да избираме от кой и на каква цена да купим даден продукт.

    Нередност?
Нов коментар