🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да ви разкажем нещо интересно?

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма човек, който да каже "не" на това предложение. Хората са изключително любопитни животни, които научават за света, обясняват си го и го разказват с истории. От приказките, през песните и филмите до facebook и instagram "сторита" или tiktok видеа, ние споделяме истории. Който ги разказва истински интересно, задължително печели - винаги внимание, понякога и пари. Големите истории имат силата да променят човешки живот и дори света..

В политиката разказването на истории е особено важно. Те могат да увлекат много хора в определена посока и ако от разказ се превърнат в действия, да имат огромен ефект. Политиците, които умеят да разказват истории, често влизат в историята.

В неделя отново ще има парламентарни избори и през последните седмици вероятно се случи предизборната кампания с най-малък интерес в модерната българска история. За пръв път в нея няма никакъв ток - амплитудите са изгладени, графиката на вълненията изглежда почти напълно плоска. Това е проблем.

Българските партии и политици в момента не разказват никакви истории. През последните два месеца партиите, изглежда, се отказаха да се борят за нови избиратели. Кампаниите бяха фокусирани почти изцяло върху опитите да се запазят ядрата на партиите.

Причината за това вероятно е, че всъщност от април 2021 г. досега предизборната кампания не е спирала. Историите, които те разказват, оттогава малко или повече се изхабиха и вече не са толкова интересни. През това време големите проблеми на България не се решиха, но никой в тази кампания не предложи как това реално да започне да се случва.

Когато политиците разказват интересни истории, има вероятност да се случи нещо интересно. Когато разказват ужасни истории, съответно предстоят мрачни времена - вижте и чуйте Германия преди 80 години, или Русия през последните месеци. А когато - както правят българските политици, не се разказват истории, твърде вероятно и нищо няма да се случи. За да тръгнеш нанякъде, трябва да имаш идея накъде и как.

На изборите в неделя вероятно ще гласуват много малко хора и (както ще видите в темата на броя) това е част от тренд, който започна преди повече от десет години, с идването на власт на ГЕРБ. Тогава постепенно пазарът на партии се монополизира и изчезна. От април миналата година се прави опит той да се създаде отново, но явно това няма да стане лесно. След толкова дълъг период на застой в българската политика задържаните често насила процеси сега доведоха до турбулентен период, който продължава вече година и половина. Твърде вероятно ще продължи и още. Един от най-вероятните сценарии след изборите в неделя е, че няма да може да се състави правителство.

Всичко това не означава, че гласуването в неделя е безсмислено, даже напротив. Когато политиците не разказват истории, хората могат сами да го направят. Изборите са момент, когато всеки има истинската власт да бъде сценарист на идващите месеци. Отказ от гласуване сега дава повече сила на режисьорите на последните 12 години. При възможност те няма да се поколебаят да направят кабинет. Повече гласуване означава по-малки шансове за ретроградните партии, защото тяхната история, все пак я знаем много добре. Тя не само е омръзнала, а и отнема от личните и бизнес истории на всеки. Време е за истински интересна история и тя може да се разкаже с умно гласуване.

В броя ще откриете още:

Все още няма коментари
Нов коментар