🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Посланието на Шолц към Европа: Germany First!

Германският канцлер говори за солидарност, но в действителност се е фокусирал изцяло върху осигуряването на конкурентни предимства за страната си

В отговор Шолц получава хладно посрещане в Европа
В отговор Шолц получава хладно посрещане в Европа
В отговор Шолц получава хладно посрещане в Европа    ©  Reuters
В отговор Шолц получава хладно посрещане в Европа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Матю Карничниг, старши кореспондент от Берлин на европейския Politico, в анализ за медията

Докато Европа е в капана на последиците от руската война в Украйна, германският канцлер Олаф Шолц само говори за солидарност, но в действителност се е фокусирал изцяло върху страната си. Дали става въпрос за оръжейни доставки за Киев или за смекчаване на ефектите от скочилите цени на природния газ, подходът му е ясен - Германия на първо място (Germany First).

Това не остава незабелязано. Планът на Берлин за извънреден фонд от 200 млрд. евро с цел субсидиране на по-ниски цени на газа предизвика яростни реакции от някои европейски лидери миналата седмица. Полският премиер Матеуш Моравецки дори обвини Шолц в "егоизъм" и "унищожаване" на единния пазар. Притеснението е, че германските субсидии ще дадат на производителите в страната нечестно предимство спрямо индустриите в други членки на ЕС. "Най-богатата страна, най-влиятелната страна в ЕС се опитва да използва тази криза, за да спечели конкурентно предимство за своя бизнес в единния пазар", заяви Моравецки по време на неформалната среща на ЕС в Прага.

Въпреки че полският премиер не е бил голям почитател на правителството на Шолц дори в по-добри времена, той не е сам. Както финландският премиер Санна Марин, така и естонският лидер Кая Калас изразиха подобни притеснения, макар и по по-дипломатичен начин, призовавайки за европейски план за справяне с проблема. "Трябва да намерим общо решение, иначе държавите с по-голяма бюджетна гъвкавост ще имат предимство спрямо останалите", коментира Калас.

Шолц защити берлинския план, посочвайки, че други европейски страни са предприели същите стъпки. Макар и това да е вярно, никоя от тези програми обаче не се доближава до мащаба на германското предложение.

Самостоятелни действия

Това, което безпокои европейските лидери повече от конкретния газов фонд на Шолц, е нарастващата тенденция най-големият играч на континента да предприема самостоятелни действия по ключови въпроси, свързани с икономиката и сигурността, което може да подкопае европейската обединеност. Въпреки че германският канцлер говори как руската война е "вдъхнала нов живот на думата солидарност" в Европа, Шолц явно не я е вдишал. Например часове след пълномащабната руска инвазия в Украйна той отговори с обявяване на специален фонд от 100 млрд. евро, насочен не към европейската, а само към германската сигурност. По подобен начин подходът му към очаквания газов недостиг тази зима е фокусиран върху Германия, а не върху Европа.

Миналата седмица в Испания Шолц настоя за нов газопровод от Иберийския полуостров до Северна Европа, който да компенсира Германия за изгубените доставки от Русия. Президентът Еманюел Макрон се изказва против плана, който ще пресече и френската територия, посочвайки, че не е икономически оправдан. Това е позицията и на Европейската комисия, но Шолц настоява за проекта и дори проучва дали той може да заобиколи Франция.

Някои може да кажат, че Шолц е избран, за да поставя страната си на първо място. Но канцлерът многократно твърди, че именно ЕС е опорната точка на неговата политическа вселена. Пред последните дни отиде и по-далеч, посочвайки "специалната отговорност" на Германия да води като основна сила в центъра на Европа.

Европа не е убедена

Останалата част от Европа, която се е научила да следи действията на Берлин, а не риториката му, не е убедена. Макар много европейски столици да искат германската координация (и пари), те нямат доверие на Берлин да води ЕС. Германското упорито преследване на руския газ, както и настояване за "диалог" с Москва на фона на повтарящата се агресия на Владимир Путин (да не говорим за отказа на Шолц да предложи на Украйна по-твърда военна помощ) лишиха Берлин от доверието, което имаше, особено в Централна и Източна Европа.

Изглежда, че и германците са толкова недоволни от неговото лидерство, колкото и останалата част от Европа. Неговите социалдемократи сега са на трето място в социологическите проучвания. Да се откаже от мащабния газов фонд би означавало политическо бедствие за коалицията му.

Това означава, че Европа вероятно ще си остане риторично упражнение за Шолц, докато се опитва да подобри вътрешнополитическите си перспективи.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    harribbo avatar :-|
    harribbo
    • - 1

    Защо така ги репоствате тези статии ? Това заглавие обиколи всички канали от различни аутлети за ден

    Очаквам Шолц след като призова европа да започне да разчита на собствена защита по време на лекцията за бъдещето на европа в прага през лятото за бъде заклеймен отново и отново

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 2

    Докторе, точно ти, който се кефиш на Путин и на разни авторитарни лидерчета, си последният човек, който има моралното право да споменава думата пропаганда. Дори и Америка за България да финансира такава. В сравнение с медиите на Путин американските фондации са като петокласнички.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Е-ее, досадно е! Капитал няма вече коректори, но явно няма и компютърни специалисти, които да поддържат сайта (а услугата, все пак, е платена!). Частта за коментарите не работи. Ето сега от обявени 4 коментара излизат само 2, през един, а ако са повече от 10, останалите не подлежат на оценка или просто не излизат.

    Нередност?
Нов коментар