🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия договори доставки на втечнен газ от ОАЕ

Страната от Персийския залив планира да увеличи производството на LNG до 12 млн. тона годишно до 2026 г.

Германският канцлер Олаф Шолц посети Катар и ОАЕ, за да търси алтернативни енергийни доставки.
Германският канцлер Олаф Шолц посети Катар и ОАЕ, за да търси алтернативни енергийни доставки.
Германският канцлер Олаф Шолц посети Катар и ОАЕ, за да търси алтернативни енергийни доставки.    ©  Reuters
Германският канцлер Олаф Шолц посети Катар и ОАЕ, за да търси алтернативни енергийни доставки.    ©  Reuters

Германската RWE и Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) са сключили сделка за доставка на втечнен природен газ за Германия. ADNOC ще достави 137 хил. куб. метра LNG през тази година, които ще са първите количества за строящия се терминал в Брунсбютел, съобщиха от RWE. Очаква се ADNOC да резервира още пет товара втечнен природен газ за германски клиенти през 2023 г., пише Financial Times, позовавайки се на човек, запознат с въпроса.

От началото на руската инвазия в Украйна Германия се стреми да си осигури внос на енергия от източници извън Русия. Количеството LNG, осигурено до момента при посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Персийския залив, обаче е прекалено малко в сравнение с нуждите на Берлин, за да замени руския газ, който преди началото на войната в Украйна осигуряваше над половината от общите доставки за страната.

Двустранната сделка с ОАЕ също обхваща и други енергийни споразумения, включително с компаниите Steag и Aurubis, за доставка на нисковъглероден амоняк за водородно гориво с цел декарбонизация на промишлените сектори, като първите количества са пристигнали в Хамбург този месец. ADNOC достави през септември и първата си пратка дизелово гориво за Германия в рамките на споразумение за 250 хил. тона дизел месечно през следващата година. Masdar, компанията за възобновяеми енергийни източници на ОАЕ, също ще проучи проекти за офшорни вятърни паркове в Северно и Балтийско море край германския бряг в опит да генерира 10 GW възобновяема енергия до 2030 г.

"Трябва да се уверим, че производството на втечнен природен газ в света е напреднало до степен, при която съществуващото голямо търсене може да бъде посрещнато, без да се налага да се прибягва до производствения капацитет, който съществува в Русия", заяви Шолц преди обявяването на сделката, предава Reuters.

Преговори с Катар

В неделя Шолц посети Катар, която е най-големият износител на LNG в света. RWE вече е сключила сделка с Катар през 2016 г. за доставка на 1.1 млн. тона LNG годишно, но тя ще изтече следващата година. В момента RWE и Uniper купуват газ от страната на спот пазара. Миналата седмица анонимен източник е заявил пред Reuters, че е малко вероятно двете компании да подпишат споразумения с Катар по време на посещението на Шолц, тъй като правителствените представители обикновено първо сключват по-широкообхватни споразумения, които след това дават възможност на търговските страни да уточнят подробностите.

През май Reuters съобщи, че преговорите между двете страни са се сблъскали с трудности, тъй като Германия не е искала да се ангажира със сделки за поне 20 години, както и е искала цените да бъдат обвързани с холандските референтни цени на газа, а не с тези на петрола. Един от източниците на агенцията е заявил, че в момента преговорите са по-конструктивни, отколкото са били преди няколко месеца. Друг източник твърди, че двете компании вероятно ще се споразумеят за 15-годишни сделки, а според трети сделката може да бъде сключена до седмици.

Полша вече има газова връзка с Норвегия

Премиерите на Полша и на Дания Матеуш Моравецки и Мете Федериксен откриха в Голеньов в Северозападна Полша газопровода "Балтика", който свързва норвежки газови находища с Полша и ще гарантира на страната независимост от руските газови доставки. Той беше изграден с европейско финансиране, след като ЕК го обяви за "проект от общ интерес", позволяващ диверсификация на доставките на горивото.

Първите количества е планирано да започнат да се доставят на 1 октомври и съоръжението се очаква да достигне пълния си капацитет догодина. Газопроводът е с дължина 900 км и капацитет 10 млрд. куб.м газ годишно и ще позволи на Полша да задоволи основните си нужди от природен газ заедно с доставките на втечнен газ на плаващ терминал, който строи в момента. Около 3 млрд. куб.м газ по "Балтика" ще се връщат обратно от Полша в Дания, която ще ги използва за своите нужди.

Полската газова компания PGNiG има 62 газови концесии в Норвегия, като се очаква, че добивите от тях ще достигнат около 3 млрд. куб.м през 2022 г., пише полското издание Business Insider. Компанията подписа през май договор с норвежката Equinor за още 2.4 млрд. куб.м през 2023 г.