🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите одобриха антикризисните мерки на Берлин, за разлика от европейските лидери

Планът на Германия за увеличаване на държавния дълг срещна коренно различна реакция на пазарите в сравнение с Великобритания

Германия има много по-ниско съотношение на дълг към БВП от Великобритания, както и "дългова спирачка" - правило, което поставя лимит на новите заеми с изключение на тези при извънредните обстоятелства
Германия има много по-ниско съотношение на дълг към БВП от Великобритания, както и "дългова спирачка" - правило, което поставя лимит на новите заеми с изключение на тези при извънредните обстоятелства
Германия има много по-ниско съотношение на дълг към БВП от Великобритания, както и "дългова спирачка" - правило, което поставя лимит на новите заеми с изключение на тези при извънредните обстоятелства    ©  Reuters
Германия има много по-ниско съотношение на дълг към БВП от Великобритания, както и "дългова спирачка" - правило, което поставя лимит на новите заеми с изключение на тези при извънредните обстоятелства    ©  Reuters
Темата накратко
  • Антикризисният план на Германия за 200 млрд. евро беше посрещнат спокойно от пазарите, за разлика от неуспешния опит на Великобритания.
  • В основата на мерките на правителството на Олаф Шолц е временно ограничение на цените на електроенергията и газа.
  • Мерките на Берлин се възприемат като по-целенасочени, но поставят под риск единството на съюза.

Инвеститорите във Великобритания разпродадоха активи, след като правителството обяви план за намаляване на данъците за сметка на повече дълг. Около седмица по-късно мащабните антикризисни мерки на стойност 200 млрд. евро, обявени от Германия, не бяха посрещнати от пазарите с подобна реакция, въпреки че за тях страната също ще се нуждае от допълнително финансиране. Това е показателно за разликите в подходите на двете правителства за справяне с кризата, както и в оценките на инвеститорите, пише Reuters в свой анализ. Разходите по 10-годишния дълг на Великобритания вече са два пъти по-високи от тези на Германия.

Антикризисният пакет на Берлин представлява около 5% от общия брутен вътрешен продукт на страната и се равнява на приблизително половината от нуждите ѝ от финансиране тази година. Въпреки това доходността на нейните държавни облигации e намаляла. За разлика, заявката за данъчни съкращения и таван на цените на енергията във Великобритания на стойност по-малко от половината от сумата на германския пакет хвърли британските пазари в хаос и изпрати местните акции, облигации и валута в свободно падане. Централната банка там трябваше да интервенира на дълговия пазар, за да овладее нестабилността.

Разликите са в детайлите

Предприетите от Германия мерки са по-широкообхватни в сравнение с тези, заложени в минибюджета на Великобритания, казва Аналиса Пиаца, анализатор в MFS Investment Management. Според нея решението на Лондон да намали данъчната тежест върху групата с най-високи доходи е една от основните причини за негативната реакция на пазара. Богатите са по-малко чувствителни към инфлацията, така че ефектът за икономиката от данъчна подкрепа за тях е под въпрос. За разлика, Германия подпомага онази част от населението, за която инфлацията оказва натиск върху потреблението. Планираните от правителството на Лиз Тръс данъчни съкращения предизвика упрек и от страна на МВФ, какъвто организацията рядко си позволява. Според фонда мярката не е целенасочена в условията на висока инфлация и вероятно би довела до продължителен натиск върху бюджетния дефицит. В понеделник Лондон се отказа от спорното понижение на данъците и планът беше оттеглен за преразглеждане.

Доходността на германските облигации се повиши рязко през септември, макар и по-малко, отколкото тази на британските. Реакцията на пазара спрямо плановете на Берлин може още да не се е разгърнала, тъй като инвеститорите очакват повече подробности. В сряда германската служба по дълга каза, че през последното тримесечие ще набере 22.5 млрд. евро повече от първоначално планираното, което за годината представлява увеличение с 5%. Под половината от тях ще бъдат под формата на дългосрочен дълг.

Една по-дългосрочна и разумна разходна програма е малко по-приемлива за пазара на облигации, смятат експерти. Освен това Германия има много по-ниско съотношение на дълг към БВП от Великобритания, както и "дългова спирачка" - правило, което поставя лимит на новите заеми с изключение на тези при извънредните обстоятелства. Дълговата спирачка ще продължи да работи, което е ясно послание за инвеститорите, че Германия остава стабилна, изтъкна финансовият министър Кристиан Линднер. Той обеща, че страната няма да последва Обединеното кралство "по пътя на експанзионистична фискална политика".

Планът на Берлин срещу високите цени

В основата на пакета е временно ограничение на цените на електроенергията и газа, като разликата между тавана и цените, плащани от вносителите на газ от световните пазари, ще се компенсира от държавата. Временно намаление на ДДС върху газа също ще влезе в сила, но все още не е калкулирано в пакета. Обратен завой беше предприет по отношение на данъка върху газа за потребителите, с който трябваше да бъдат подпомогнати изпадналите в затруднение енергийни компании.

Таван на цената на газа обаче рискува да засили инфлацията и да намали стимулите за домакинствата и бизнеса да пестят енергия. Домакинствата в страната вече използват повече газ в сравнение с друга година и целите за пестене не се постигат, предупреждават експерти.

За новите извънредни разходи най-голямата икономика в Европа ще прибегне до фонда за стабилизиране на икономиката, който преди беше използван по време на световната финансова криза и пандемията. Макар той също да има нужда от дългово финансиране, заемите не се причисляват към общия бюджет на страната, пояснява Guardian. Според експерти това е трик, чрез който Германия ще успее догодина да се върне към желаното ниво на дълг, макар и само на хартия. Новите 200 млрд. евро "в сянка" идват в допълнение на фонд от 100 млрд. евро разходи в сферата на отбраната и 60 млрд. евро за борба с климатичните промени, които бяха приети от коалиционното правителство на Шолц.

Риск от разделение в ЕС

Мащабният пакет на Берлин беше критикуван от някои европейски политици, които настояват, че отговор на кризата трябва да се търси чрез общо за съюза решение. Според тях големите харчове на Германия ще засилят разделението между по-богатите и по-бедните държави в блока, като поставят германските потребители и бизнеси в по-изгодна позиция, а мнозина изтъкват вината на страната за зависимостта на Европа от руските енергийни ресурси.

Европейската комисия призова страните да координират своите спасителни мерки и да избягват подкопаването на единния пазар. Действията, предприети на национално ниво, имат ефект върху останалите държави членки, затова координираният подход на европейско ниво е по-важен от всякога, каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони в понеделник след среща на финансовите министри, цитиран от Politico. Премиерът на Италия в оставка Марио Драги също отправи упрек към Германия: "Не можем да се делим според възможностите си за фискални маневри, имаме нужда от солидарност." Ако липсва съгласуване, солидарност и уважение към равните условия, рискуваме фрагментиране на еврозоната, коментира финансовият министър на Франция Бруно льо Мер.