Третият мандат на Си Цзинпин: пет извода за инвеститорите

Китайският президент рязко увеличи възможността за нова студена война и очерта политика на стимулиране на ръста чрез вътрешно потребление и откъсване от Запада

Си Цзинпин каза, че Китай няма да престане да използва изкопаеми горива, докато "зелената" енергия не стане стабилна и евтина
Си Цзинпин каза, че Китай няма да престане да използва изкопаеми горива, докато "зелената" енергия не стане стабилна и евтина
Си Цзинпин каза, че Китай няма да престане да използва изкопаеми горива, докато "зелената" енергия не стане стабилна и евтина    ©  Reuters
Си Цзинпин каза, че Китай няма да престане да използва изкопаеми горива, докато "зелената" енергия не стане стабилна и евтина    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В Китай започна националният конгрес на комунистическата партия, който трябва да даде "зелена светлина" на президента Си Цзинпин за исторически трети мандат да управлява страната. Найджъл Грийн, главен изпълнителен директор на deVere Group - една от водещите компании за финансови консултантски услуги, анализира откриващата реч на китайския лидер в Пекин и очертава пет извода за инвеститорите, цитиран от advisorpedia.com.

Китайският президент Си Цзинпин рязко увеличи възможността за нова студена война в неделя и инвеститорите трябва да го имат предвид. Националният конгрес, който се провежда два пъти на десетилетие, ще има съществено отражение върху глобалната икономика през идващите години. За да се позиционират по най-добрия начин за натрупването и запазването на активи, инвеститорите трябва да обърнат внимание на съдържанието и тона на речта на Си. Това са моите пет извода:

Първо, икономическият растеж ще бъде по-бавен в сравнение с предишни периоди. Китайският лидер потвърди, че фокусът на страната се измества от бързия ръст към националната самодостатъчност. Ясно е, че като втора по големина икономика в света това ще има огромно влияние върху глобалния растеж. И все пак, много експерти твърдят, че дори с намален ръст вероятно Китай ще надмине САЩ като най-голяма икономика до десет години. Но това ще зависи до голяма степен от начина, по който би могла да преодолее проблема със застаряващото си население.

Второ, изглежда, че Си предприема още по-остър подход спрямо САЩ, които са основният съперник на неговата страна сред суперсилите, като двете държави се стремят да станат глобален доминант във военен, политически, културен и икономически аспект. И двете ескалират битката за контрол на инфраструктурата, търговията, икономическата система, разработването и регулирането на технологиите, както и международните норми, практики и ценности. Няма съмнение, че враждебността между Вашингтон и Пекин стана по-агресивна през последните години и това бе отразено в речта на Си Цзинпин. Той подчерта политиката на двойна циркулация - стимулиране на ръста чрез вътрешно потребление, което осветлява стремежа за откъсване от Запада. Според мен това подготвя условията за нова студена война, която ще има глобални последици. Ефектът от нея ще бъде по-голям в световен мащаб, отколкото по време на първата студена война - заради икономическата взаимозависимост на двете най-големи икономики. Заедно САЩ и Китай съставляват над 40% от глобалната икономика.

Трето, Си подсили ангажимента си към китайската политика на нулева толерантност към ковид, което е огромно притеснение за инвеститорите. Не само че страната е доминираща икономика, но също така е производствен хъб, което означава, че бизнесът ще бъде разтревожен от ефекта на продължаващите рестрикции върху икономическата дейност и веригите за доставки.

Четвърто, Китай ще заложи на едновременното използване на въглищата и възобновяемите енергийни източници. Си каза, че неговата страна няма да престане да гори изкопаеми горива, докато "зелената" енергия не стане стабилна и евтина.

И пето, технологиите остават от ключово значение на фона на фокуса на китайския лидер към скъсването със Запада, що се отнася до технологичния сектор, самодостатъчността и държавните инициативи.

Инвеститорите по света ще правят дисекцията на речта на Си Цзинпин по време на конгреса, за да търсят подсказки как да позиционират своето портфолио. Глобалната икономика ще бъде оформяна до голяма степен от визията за бъдещето на китайския президент. И както винаги ще има както печеливши, така и губещи.

Как Си Цзинпин стана несменяем в Китай

Грейс Цой и Силвия Чан от британската BBC

Малцина предвиждаха, че Си Цзинпин ще стане най-утвърденият китайски лидер от десетилетия, а сега той е на път да си осигури исторически трети мандат на власт. Преди десет години твърде малко се знаеше за Си с изключение на това, че е един от "принцовете", т.е. децата на висшата китайска номенклатура, тъй като баща му е сред революционните лидери в страната. Неговото потекло му помогна да спечели подкрепата на партийните старейшини, които са ключови за изкачването в редиците на Китайската комунистическа партия.

"Преди издигането му, Си Цзинпин бе възприеман като някой, който може да постигне компромис с всеки", казва Джоузеф Фюсмит, експерт по китайска политика от Boston University. Но десет години по-късно авторитетът на Си изглежда безспорен. Как се случи това?

Когато той става председател на Централната военна комисия, не губи време, за да отстрани опозицията сред въоръжените сили. Най-шокиращият епизод е през 2014 г. и 2015 г., когато бившият зам.-председател на Централната военна комисия Ху Хайхоу и бившият генерал от Народната освободителна армия Гуо Боксян са обвинени в корупция. "Те вече са пенсионирани, когато пада брадвата, но атаката на Си намалява влиянието на бившия китайски лидер Дзян Дзъмин в Народната освободителна армия. Този ход също така изпраща силен сигнал към настоящите военни сили, че никой, който е против контрола на Си, не е защитен", посочва Джоел Утнау от Университета по национална защита, който е финансиран от Пентагона.

След като си осигурява влиянието над военния апарат, е жизненоважно да направи същото с апарата за вътрешна сигурност. Две години след идването на Си на власт е потвърден арестът за корупция на бившия шеф на вътрешната сигурност Джоу Йонкан. Разследването разтърсва системата, тъй като нарушава неписаното правило, че членове на Постоянния комитет на Политбюро не подлежат на повдигането на криминални обвинения. "Си Цзинпин се оказа безскрупулен брилянтен политик, който търпеливо се издигна в системата, преди да сграбчи възможността за управление. Старейшините на комунистическата партия, които подкрепяха възкачването му, вероятно са били изненадани от скоростта и мащаба на заграбването на властта", коментира Нийл Томас, анализатор от Eurasia Group.

Според експертите ключовата антикорупционна кампания на Си се използва за премахване на политическите му противници и други фракции в партията. През изминалото десетилетие над 4.7 млн. души са разследвани от антикорупционните органи. "Сега агенциите по сигурността са ръководени почти изцяло от лица, които са имали общо минало със Си и на които той вярва", твърди Виктор Ших, политолог от University of California. Президентът също така дава на лоялните си съпартийци важни регионални постове като партийни секретари в Пекин и Шанхай. Поне 24 от общо 31 партийни секретари на провинции са политически сътрудници на Си, които отпреди са познавали неговото семейство, учили са с него, работили са при него или са работили за негови близки съюзници.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lbj55678088 avatar :-|
    Керпеден
    • + 1

    Си е поредния самоповярвал си диктатор. Проблемите на Китай тепърва ще се задълбочават.

    Нередност?
Нов коментар