🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайският икономически растеж остана далеч от целта

Проблемите с имотния пазар и политиката за нулев ковид увеличават влиянието си

Си Цзинпин си осигури безпрецедентния трети мандат, но при неговото управление китайската икономика се развива най-слабо от десетилетия
Си Цзинпин си осигури безпрецедентния трети мандат, но при неговото управление китайската икономика се развива най-слабо от десетилетия
Си Цзинпин си осигури безпрецедентния трети мандат, но при неговото управление китайската икономика се развива най-слабо от десетилетия    ©  Reuters
Си Цзинпин си осигури безпрецедентния трети мандат, но при неговото управление китайската икономика се развива най-слабо от десетилетия    ©  Reuters

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай нарасна с 3.9% на годишна база през третото тримесечие - доста под целта за цялата година и показва мащаба на икономическите предизвикателства, пред които е изправена страната. Темпът на растеж на годишна база, който анализаторите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха - 3.3%, е далеч под целта на Китай за цялата година от 5.5%. Дори и да бъде постигнат заложения ръст на БВП за 2022 г., той ще е най-ниският от три десетилетия.

Икономиката на Китай се бори с имотна криза и блокади в резултат на политиката за нулев ковид, които до голяма степен ограничиха разпространението на вируса, но също така понижиха сериозно потребителската активност.

Разпродажба на акции

Публикуваните данни в понеделник спомогнаха за разпродажба на китайските акции, като индексът Hang Seng China Enterprises в Хонконг падна със 5.7%, а референтният индекс CSI 300 на листнатите в Шанхай и Шенжен акции се понижи с 2%.

"Това е паническа продажба", казва пред Financial Times Дики Уонг, ръководител на проучванията в Kingston Securities в Хонконг. "Съвсем очевидно инвеститорите просто не са уверени в бъдещето на китайската икономика".

Забавените данни за третото тримесечие стимулираха разпродажбата на акции и идват ден след като Си Цзинпин консолидира властта на конгреса на партията.

Публикуването на данните, отложено от миналия вторник, идва, след като президентът на Китай Си Цзинпин получи безпрецедентния трети мандат на управление и така затегна хватката си върху политическата власт на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия миналата седмица.

Въпреки че правителството не даде обяснение за забавянето, този ход беше широко възприет като опит да се избегне отвличането на вниманието от конгреса, който се провежда веднъж на всеки пет години и преразглежда управлението във висшите ешелони на партията.

На конгреса Си не спомена икономическите слабости на Китай и похвали мерките за контрол на коронавируса, които включват почти ежедневно тестване и правила за карантина, които на практика затвориха страната от останалия свят. В подготовката за събитието най-добрият епидемиолог на Китай каза, че няма график за облекчаване на правилата.

Слаба промяна

Ръстът през третото тримесечие надхвърли увеличението през второто тримесечие от едва 0.2%, когато Шанхай, най-големият град и финансов център в Китай, беше поставен под стриктна двумесечна блокада. През септември продажбите на дребно са се повишили само с 2.5%, което е под прогнозата на Reuters за 3.3%.

Индустриалното производство, което задвижи растежа на Китай през първите две години от пандемията, нарасна с 6.3% миналия месец. Това е над очакванията на анализаторите за 4.5%, тъй като индустрията на страната се възстанови от прекъсванията на веригата за доставки и блокадите.

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 5.9% през първите девет месеца на годината. Въпреки това продажбите на имоти, измерени като застроена площ, са намалели с 22%, започнатото ново строителство е спаднало с 38%, а инвестициите в имоти - с 8%.

Китайската централна банка понижи постепенно основните лихвени проценти и предприе мерки за ускоряване на завършването на забавени проекти за жилищно строителство, които бяха спрени след поредица от неизпълнения на задължения на силно задлъжнели строителни предприемачи като Evergrande.

Но Пекин спря сериозните стимули и сега страната е изправена пред отслабваща валута и вътрешен фондов пазар, който е загубил 34%, след като се отчете спадът на юана спрямо долара.

Все още няма коментари
Нов коментар