🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Си Цзинпин насочва Китай към конфронтация със Запада

Президентът потвърди желанието си за китайска доминация по време на партийния конгрес

Китайският президент Си Цзинпин държа двучасова реч при откриването на партийния конгрес
Китайският президент Си Цзинпин държа двучасова реч при откриването на партийния конгрес
Китайският президент Си Цзинпин държа двучасова реч при откриването на партийния конгрес    ©  Reuters
Китайският президент Си Цзинпин държа двучасова реч при откриването на партийния конгрес    ©  Reuters

Президентът на Китай Си Цзинпин даде знак за намерението си да насочи външната политика на най-многолюдната страна в света и нарастваща военна суперсила далеч от помирението със Запада, като предупреди за "сериозни международни събития", невиждани през последните 100 години.

В почти двучасова реч, откриваща 20-ия национален конгрес на Китайската комунистическа партия в Пекин в неделя, Си изтъкна успеха на своята администрация в противодействието на чуждестранната намеса и защитата на "достойнството" и "основните интереси" на Китай. Си също отправи слабо завоалирани критики към САЩ и техните съюзници, като се похвали, че Китай под негово ръководство е заел "ясна позиция" срещу хегемонизма и е стоял непоколебимо пред лицето на "тормоза".

Най-могъщият лидер на Китай след Мао Цзедун повтори ангажимента си да поеме контрола над Тайван, потенциално с военна сила. Но той също предупреди ръководството на партията да "бъдат готови да устоят на силни ветрове, бурни води и дори опасни бури".

Председателят на Китайската комунистическа партия също така заяви, че водената от него страна е взела ясна позиция срещу тези действия, и предупреди останалата част от висшия апарат на партията, че те трябва да са "готови да устоите на силни ветрове, бурни води и дори опасни бури".

Друга тема, която беше засегната по време на откриващата реч на президента, беше военната, като той подчерта сериозното развитие на местните въоръжени сили. Според Си армията е една от главните причини възстановяването на страната вече да е "необратимо".

Експерти обаче виждат известна доза защитна позиция в думите на Си, като според Джон Делури китайският лидер се позиционира в ролята на спасител на нацията. "Имаше отбранителна позиция в посланието на Си, настоявайки, че "сигурността" е на първо място и че само партията може да запази нацията и хората в безопасност... със себе си начело", каза Делури, който е експерт по китайската политика в университета "Йонсей" в Сеул.

Отдалечаването от Запада се забързва

Позицията, че Китай вече е готов да налага мнението си над почти всички държави, също става все по-широкоразпространена. "Докато бившият върховен лидер Дън Сяопин проповядваше търпение, Си е изследване на нетърпението", пише в свое есе Раян Хас, бивш съветник в Белия дом по въпроси с Китай и Тайван. "Лидерите на Китай, изглежда, искат да предупредят света, че са готови да се изправят срещу всяка страна, която се осмели да застане на пътя им към "национално възстановяване", добавя той в материала, цитиран от Financial Times.

Вместо да се опитат да се справят с проблемите в отношенията си със Запада, анализаторите казаха, че дипломатите на Си и китайските компании вероятно ще бъдат насочени да разширят влиянието си върху правителства, смятани за по-малко свързани със САЩ и Европа. Това обаче може да се окаже значително по-трудна задача заради позицията на Китай относно войната в Украйна.

Си е един от малкото световни лидери, които подкрепят тезата на руския президент Владимир Путин, че ескалацията на НАТО е довела до войната в Украйна. Между Си и Путин също така има огромно разбирателство, като в рамките на първите два мандата на китайския президент двамата са се срещнали общо 39 пъти. През тази година двете страни обявиха, че подписват "партньорство, което няма лимити".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Meчо Си Дзин Пух усети , че гърненцето с мед е на привършване ...

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 7

    Елемент от шаманско-жреческата култура на елементарните общества е било персонализирането на движещите сили на природните и/или обществените събития с името на съответния бог.

    Нещо подобно натрапчиво се налага от неолибералните медии по отношение на съперничещите на американоцентричния модел - политическите им лидери са обявяват за нещо като богове. Досега тая доста елементарна от всяка гл.т. персонализация бе концентрирана върху ВВП, а от след началото на ХХ-я съдбовен за американоцентризма конгрес на ККП - и върху Си.

    Видимо шамаманизмът е същият. Същите са и елементарните общества, щом като се оставят да ги мият със сапун на десетина хиляди гидини.

    Сериозно погледнато, авторите в Капитал нямат капацитет да обяснят логиката на процесите в антиамериканоцентричните общества не защото не си разбират от работата, а защото не ги познават. И не искат да ги познават, защото директивата чрез фондацията е да ги представят като първобитни общества, оглавявани от зъл корумпиран старейшина.

    Затова отдавна не се пише "Русия", а ВВП. Вече тук няма да срещаме "Китай", а просто Си.
    Свръхелементаризиране на процесите и събитията!
    И доближаване на сдъфканите съждения до нивото на публиката.

    Всъщност, ако публиката покаже, че този начин на информиране е под нивото й, вероятно в Капитал ще го променят. Но публикана джвака каквото й сипят у копанката.
    И защо на Иван Вазов 20 да си напрягат мозъка?!

    А иначе твърдението "Си Цзинпин насочва Китай към конфронтация със Западаза" е доста спорно и в този смисъл лъжливо. Най-малкото, защото ООН приема китайската трактовка "една държава - две системи" и от 1972 г по предложение на САЩ Република Китай (Тайпе) е извадена от ООН и на нейно място там е приета КНР, а няколко години по-късно е и приета за постоянен член на СС на ООН.
    Та, защо сега САЩ ударно въоръжават Тайван и го подтикват да се противопостави военно на принципа "една държава"?

    Агресорът, както винаги в последните 60-70 гдини е Америка.
    А шаманизмът на слугинските (...) гледа елементарните общества да не започнат да мислят.

    Нередност?
  • 3
    iak avatar :-?
    iak
    • + 2

    До коментар [#2] от "D.r D":

    Ти си шамана написал две страници глуости, без никаква конкретика - само баене. а истината е, че в Китай няма демокрация. Има цар/вожд/хан който си мисли, че понеже държавата му е по-голяма може еднолично да се налага над малките държави също като Путин, но с една идея повече мозък в главата. Но с времето деградира.

    Винаги когато някой започне да разтяга локуми задавам един прост въпрос: Коя държава е по-добре да води света САЩ или Китай?

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • + 1

    До коментар [#2] от "D.r D":

    Сложно пишеш, докторе, не върви. Само до преди месеци все още ставаше, имаше протистояние, но и интелект, и аргументация. Сега е като в дневника, явно са взети мерки.

    Нередност?
  • 5
    popopo avatar :-|
    popopo

    До коментар [#2] от "D.r D":

    До коментар [#2] от "D.r D":

    ''Крадеца вика дръжте крадеца''.
    Нали така?
    Правите внушения, използвате повторения, високопарни думи и изрази, но накрая нищо, никакво съдържание.

    Всеки нормален човек разбира, че Китай е голяма сила.
    И за момента са по-умни от руснаците.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#4] от "weiss":

    Толкова мога, weiss! Но видимо тук все още са останали неколцина, с които се схващаме :)

    Нередност?
Нов коментар