🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банери срещу Си преди ключовия конгрес за китайския лидер

Отново има опасност от затваряния заради ковид, фалира поредния строителен предприемач

Си ще получи трети мандат за управление, но през първите два китайската икономика значително забави ръста си.
Си ще получи трети мандат за управление, но през първите два китайската икономика значително забави ръста си.
Си ще получи трети мандат за управление, но през първите два китайската икономика значително забави ръста си.    ©  Reuters
Си ще получи трети мандат за управление, но през първите два китайската икономика значително забави ръста си.    ©  Reuters

В неделя в Пекин започва 20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), който трябва да одобри безпрецендентния трети мандат за управление на президента Си Цзинпин. Той ще е първият китайски президент, който ще управлява толкова дълго, в модерната история на страната. Това стана възможно, след като през 2018 г. изискването за максимум два мандата беше премахнато, което реално дава шанс на Си да заема поста доживот, въпреки че тази година е най-лошата от икономическа гледна точка за страната в последните 20 години.

Конгресът е най-важната среща от петгодишния политически цикъл на ККП. На него са обявявани нови повишения и ключови назначения, оценява се напредъкът на партията и се начертава посоката на развитие в следващия цикъл. Анализатори отбелязват, че по принцип конгресът се провежда в късната есен, като ранната дата на сегашния подсказва, че Си е взел важните решения и несъгласие сред членовете на партията вече няма.

Седмицата, която предхожда конгреса, беше необичайно натоварена от гледна точка на значими за страната събития. Ето накратко случилото се в Китай тази седмица:

  • Шанхай пред ново затваряне - местните власти в града увеличават мерките против разпространението на ковид-19. Това се случва, след като са били засечени 28 нови случая на 10 октомври. По този начин за четвърти пореден ден се отчитат двуцифрени случаи на заболяването, което кара местните да се страхуват от ново пълно затваряне на града. Последното такова продължи повече от два месеца и приключи на 30 май. Училища, кина и центрове за забавления в Шанхай вече бяха затворени.

  • Не се очаква отпускане на политиката за "нулев ковид" - среща на някои от ключовите лидери в страната, която се проведе през седмицата, приключи с разпространяването на комюнике, в което те заявяват подкрепата си към Си. Освен това в съобщението се заявява, че "отпускане на мерките против ковид не се очаква". Тридесет процента от БВП на страната в момента попада в категория "под риск", пише Bloomberg. Причината за това са именно евентуалните нови затваряния.

  • Рядък протест срещу Си, макар и само с транспаранти - в четвъртък в Пекин се появиха два транспаранта, които бяха закачени на големи мостове. Първият банер гласи: "Искаме храна, а не PCR тестове. Искаме свобода, а не локдауни. Искаме уважение, а не лъжи. Искаме реформа, а не културна революция. Искаме гласуване, а не лидер. Искаме да бъдем граждани, а не роби". Вторият призовава за бойкот на училищата и неспазване на мерките против разпространението на Ковид-19.

  • Поредният строителен предприемач не може да изпълни свое плащане - една от големите строителни компании в Китай - Cifi Holdings, обяви, че не може да извърши плащанията си по един от заемите, които компанията е изтеглила. Става въпрос за кредит на стойност 318 млн. долара, който е бил изтеглен от Китайската строителна банка. Лихвата по него е 6.65%, а плащането е трябвало да бъде направено до 8 октомври.

  • Хонконг опитва да привлече кадри - новият администратор на Хонконг Джон Лий планира представянето на няколко мерки, които да улеснят наемането на некитайски граждани за компаниите в града. Сред тях са намален имотните данъци за компаниите, отпускане на изискванията за виза и отпадане на изискването за опит на наемане на местен кадър преди да се прибегне до наемането на чужденец.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Просто учете китайски.
    Ако желаете да можете да си говорите с командированите служители на бъдещия Big brother.
    Западът приключи курса. Просто неврологичният път до мозъка му е много протяжен. Като на кино - минава неописуемо много време, докато смъртоносно простреляното му тяло на забавен каданс рухне в пепелта.

    Нередност?
Нов коментар