🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как европейското единство може да преживее енергийната криза

Зрели политически действия ще предотвратят разделение сред членките на ЕС през идващата зима

Високите цени на енергията доведоха до протести в някои европейски страни
Високите цени на енергията доведоха до протести в някои европейски страни
Високите цени на енергията доведоха до протести в някои европейски страни    ©  Reuters
Високите цени на енергията доведоха до протести в някои европейски страни    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Павел Зерка - експерт по европейско обществено мнение в Европейския съвет за външна политика (ECFR), в анализ за аналитичния институт

Идващата зима може да замрази и да разбие европейското единство - общото чувство на принадлежност и на взаимно доверие сред страните в ЕС. През студените месеци може да се стигне до временен енергиен недостиг в части от континента и това заедно с високите цени на енергията може да доведе до размирици. И все пак на европейските правителства продължава да е трудно да намерят баланса между защитата на техните компании и домакинства от поскъпването и стимулирането им да намалят потреблението.

Може да се окаже, че ЕС се е запътил към ситуация, в която някои по-богати страни членки ще решат да действат самостоятелно, докато повечето правителства се колебаят дали да поискат от хората да направят жертви, а гражданите се противопоставят на мерките за пестене на енергия. Това би било катастрофално не само за способността на Европа да се справи с енергийната криза, но и за взаимното доверие на континента. Отслабеното европейско единство може да ограничи капацитета на ЕС да поддържа солидарността с Украйна и да се противопоставя на Русия.

Кризите често дават на европейската интеграция силен стимул да продължи напред, както стана по време на пандемията от коронавирус. Сега също има защитници на идеята, че това предизвикателство трябва да доведе до "повече Европа". Но европейските граждани може да са по-малко склонни да правят жертви, отколкото бяха по време на ковид. Освен това в момента фискалният капацитет е много по-ограничен спрямо 2020 г. както заради пандемията, така и поради скочилите цени на енергията.

Неудобната истина е, че някои европейски правителства и институции споделят вината за енергийните трудности на континента. Например германският внос на руски газ се увеличи дори след руското анексиране на Крим през2014 г. Това създава достатъчни възможности да се критикуват европейските елити за техните минали грешки. Но в действителност подобни действия ограничават способността на Брюксел да предложи решения за енергийната криза.

Неудобната истина е, че някои европейски правителства и институции споделят вината за енергийните трудности на континента.

Три основни елемента трябва да бъдат включени в отговора на европейските лидери:

  • Първо, те трябва да се фокусират върху постигането на по-добро координиране на политиките сред страните членки, особено що се отнася до стимулиране на пестенето на енергия, финансовата подкрепа за домакинствата и компаниите и намирането на енергийни доставки извън ЕС. Това ще изисква от европейските правителства да покажат готовност за сътрудничество. В началото на лятото Германия призоваваше за солидарност, а в края на лятото обяви извънреден национален енергиен план за 200 млрд. евро, който предизвика недоволство сред страните членки. Действията на Берлин навредиха на доверието сред държавите в ЕС и затрудниха усилията за общи мерки за справяне с кризата.
  • Второ, всяка мярка ще трябва да отговаря на критерия за справедливост както в самата страна членка, така и в целия съюз. Иначе доверието ще бъде непоправимо предадено. Например някои може да почувстват, че правят по-големи жертви от други при пестенето на енергия или че техните компании са в неизгодна позиция заради щедрите извънредни планове на по-богатите съседи. Във вътрешен аспект финансовата подкрепа трябва да бъде насочена към най-уязвимите, а в ЕС по-заможните страни трябва да имат едно наум относно негативното възприятие на техните действия. Някакъв вид финансова солидарност в рамките на съюза може да се окаже полезна - но по-скоро под формата на използване на неусвоени пандемични средства, отколкото договарянето на нови фондове.
  • Трето, европейските правителства трябва да поемат отговорността за комуникирането със своите граждани. Обвиняването на "европейските елити" може да е частично оправдано, но то не помага за справянето с кризата. Европейските лидери ще трябва да достигнат нови висоти на политическа зрялост, когато обясняват на гласоподавателите, че правенето на известни жертви (като например намаляване на енергийното потребление) е необходимо. Те ще трябва да използват абстрактните понятия за европейско единство и сигурност със същата спешност, както направиха по време на пандемията.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 2

    Т.нар. "европейско единство" всъщност е подчиняване на националните интереси на страните-членки на решенията на назначените от четирите големи на свои евробарони: Лайнен/Лагард/Борел/Мишел.
    При това волята на Брюксел 1:1 взе да съвпада с тази на Вашингтон.

    ЕС е замислен като икономически съюз от суверенни държави, а е изроден до имперска федерация с централно управление. Някакъв римайк на късната Римска империя.

    Що се отнася до ЕСПЧ, това е откровено неолиберален Соросов проект, чиято гл.т. напълно съвпада с Брюкселско-Вашингтонската, но пък е в пълно противоречие с интересите на суверена - гражданите.
    Ръководителката на софийския им офис - Весела Чернева, по време на Четворната коалиция на Киро П. бе реалният външен министър и тя подготви и проведе българската капитулация пред БЮРМ за свалянето на българските претенции за кражбите на историята ни и за насажданата оттатък Вардар омраза към всичко българско.
    Която капитулация изцяло съвпадаше с неолибералнака доктрина на Брюксел, Вашингтон и Сорос.

    И какво се получава: гражданите в Европа са недоволни от растящата цена на живота и несигурността, а Соросовите идеолози ги убеждават, че не са прави и че виновни са Путин, Си, аятолласите, Мадуро, Ким и пр.

    Вече престанах да питам защо Капитал никога не дава и различната от Соросовата гл.т.
    Не питам, защото а попитах, а ме трият и вкарват в карцера...

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Друга точка освен тази на Сорос не се приема.
    Давам и отговор защо - от него идват парите :)

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D

    И един съвсем конкретен поглед на състоянието в ЕС с имена и цифри:

    https://euractiv.bg/section/ %D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8/news/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8/

    Нередност?
  • 4
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 1

    До коментар [#1] от "D.r D":

    "българската капитулация пред БЮРМ за свалянето на българските претенции за кражбите на историята ни и за насажданата оттатък Вардар омраза към всичко българско.
    Която капитулация изцяло съвпадаше с неолибералнака доктрина на Брюксел, Вашингтон и Сорос."

    Само да попитам: Македонците крадат история, защото са гадняри, всичките до един, а ние вдигаме бялото знаме, защото сме зомбирани от този всемогъщ Сорос и неолибералната доктрина за ... за какво по-точно? Ако не беше тоя Сорос, как щяха да се развият събитията около Македония? Може би щеше Бил ГейЦ да ги ваксинира всичките и те да умрат и ние да направим Охрид столица на България, с което да излезем най-накрая изпод на кучето опашката?

    Нередност?
Нов коментар