🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
В страната има огромен ръст на малки инсталации до 500 киловата
В страната има огромен ръст на малки инсталации до 500 киловата    ©  Hellenic Petrolium

Гърция успя да се захрани със 100% ток от ВЕИ, макар и само за няколко часа

В страната са инсталирани 1.6 гигавата солари през 2021 г., което ѝ позволи през лятото за първи път да стане нетен износител на електроенергия

В страната има огромен ръст на малки инсталации до 500 киловата    ©  Hellenic Petrolium
Темата накратко
  • Гърция инвестира в малки и големи соларни централи, докато в България преходът продължава да е много по-бавен.
  • В Гърция са инсталирани 1.6 гигавата соларни мощности през 2021 г.
  • След години най-вероятно южната ни съседка ще започне да изнася все повече ток към страните наоколо.

В рамките на 5 часа на 7 октомври Гърция успя да задоволи 100% от електроенергийните си нужди чрез възобновяеми източници на енергия (ВЕИ). На пръв поглед новината изглежда малка предвид, че става въпрос само за 5 часа в денонощието, но зад нея се крият години на държавна политика и инвестиции във ВЕИ сектора, които тепърва ще започнат да дават резултат.

Според данни на гръцкия системен оператор търсенето на електроенергия между 10 и 15 часа на 7 октомври се е равнявало на малко над 30 гвТч (в България за същия период е двойно по-малко). Всичкото това е могло да бъде задоволено от моментното производство на соларни, вятърни и хидроцентрали. Това, разбира се не означава, че въглищните и газови мощности са спрели да работят, а показва, че количеството, което е било произведено от ВЕИ е било напълно достатъчно да задоволи цялото търсене в страната. И разбира се, в тези часове Гърция е била голям износител на електроенергия за региона, включително и към България (макар и за няколко часа).

В същия прозорец от време ситуацията в България е била доста по-различна. Производството на електроенергия от ВЕИ е можело да задоволи едва 20% от търсенето в страната. От нужните малко над 3000 мВт на час само 500-600 са идвали от ВЕИ в този момент от деня. Останалото е било набавяно от въглища и АЕЦ.

Зелено бъдеще

Въпреки че и двата енергийни микса (на България и Гърция) все още зависят от фосилни централи, количеството възобновяеми мощности в Гърция е в пъти по-голямо и при определени обстоятелства измества напълно нуждата от останалите базови мощности. Това най-вече се случва около обяд, когато фотоволтаиците работят най-интензивно.

Постижението на южната ни съседка е значително, тъй като е резултат на няколко години непрестанни инвестиции във ВЕИ сектора, които целяха лимитирането на фосилните централи и постигането на енергийна независимост благодарение на географското разположение на страната. Гърция също така няма атомна електроцентрала и разчита на големи количества природен газ (тройно повече от България), за да захранва икономиката си.

Въпреки политическите турбуленции, подобни на тези в България, Гърция успява да води последователна политика за стимулиране на зелени проекти в последните няколко години независимо кой е на власт. Прие се помощ от 2.3 млрд. евро за подпомагане на 4.2 гигавата солари, разработи се план за зелен преход на "гръцкия Маришки басейн" в Козани (повече може за инвестициите в Гърция може да видите тук и тук) и се въведоха куп административни облекчения за тези инвестиции.

Ако се направи отново паралел с България, тук нещата изглеждат по коренно различен начин и много по-тромави откъм нови инвестиции заради административни пречки и липса на политическа воля. Конкретен пример за буксуващата система в България е проектът за вятърен парк във Ветрино.

Нетен износител

През тази година в Гърция енергийният микс изглежда по следния начин: 57% фосилни и 43% ВЕИ мощности. В България делът на зелената енергия е не повече от 20%.

Този резултат обаче гърците постигат с истинска соларна революция - през 2021 г. са добавени 1.6 гигавата нови соларни мощности. Това е много повече от всички налични към момента слънчеви централи в България, и повече дори от инсталираните нови мощности през същата година в Унгария, Италия, Дания и Швеция. Всъщност Гърция е просто част от възходящия тренд в Европа за добавянето на нови соларни мощности, които да ускорят зеления преход на континента - за 2021 г. са добавени общо 25 гигавата от всички държави членки на ЕС. До 2030 г. се очаква това да продължи и дори да се умножава всяка година.

Когато обаче се погледне общия енергиен микс на страната и какъв дял имат фосилните горива, нещата все пак придобиват по-стандартен облик. В него 44% е газ, 13% въглища, 20% вятър, 13% солари, 9% хидроенергия.

Противно на очакването гръцката страна не разчита единствено на соларни панели заради благоприятното си географско положение. Те са само част от зеления микс, като активно там се залага и на вятърни мощности и хидроцентрали, които правят трансформацията много по-разнообразна.

Най-съществената промяна в Гърция е превръщането на страната в износител на електроенергия

Традиционно тя внася повече ток, отколкото изнася, като за първите 6 месеца на 2022 г. е внесла 2.8 твТч повече, отколкото е изнесла. Промяна обаче настъпва през юли, когато страната изнася над 300 гвТч към Албания и над 300 гВтч към Южна Италия именно поради многото соларни мощности. В някой периоди на деня страната дори изнася към България, въпреки че традиционно ситуацията е точно обратната.

Промяната в енергийния микс на Гърция ще се забележи много по-осезаемо в следващите години, когато още нови ВЕИ проекти бъдат пуснати в експлоатация. Цените на тяхната енергия са ниски и не зависят от геополитическите вълнения, както е при газа и петрола, дори не зависят от икономическите цикли, тъй като слънцето и вятърът реално са безплатни и е нужно да се покриват само инвестиционните разходи. А това означава, че Гърция ще започне да се изнася повече ток и нищо чудно да започне да захранва и България заради конкурентните цени.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 4
    • + 5

    Бравос, това е пътя напред. Германия пък редовно стига до 100% захранване с вятърна енергия, особенно в празничен ден пролетта. И това е само началото, когато това стане масова практика и се интегрират мрежите ще има 100% възтановяем ток за целия континент в по-голяма част от деня.

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 2

    Няма нищо за хвалене. Ако разчитаме само на ВЕИ през лятото ще има дни, когато цената на борсата ще е отрицателна, а през най-студената част от зимата ще сме с режим на тока. Бъдещето е в атомната енергия. Колкото и да не им се вярва на зелените.

    Нередност?
  • 3
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "m17":

    Kакво да им се интегрира на мрежите?

    Нередност?
  • 4
    zamalko12345 avatar :-|
    тошо
    • - 1
    • + 1

    Когато дойдат циклоните през зимата и падне мъгла колко ток ще и трябва на Гърция. Соларни паркове в Египет и сахара там има 280 дни сълнце .За нас мини ядрени реактори като тези на атомните подводници и самолетоносачи на 20 м. от помещенията на екипажа и тогава топлата вода и парното ще са без пари вторична енергия .Тези реактори работят 25 години нонстоп.Горивото се преработва и има 20 цикъла на обогатяване в реактори на бързи неутрони.

    Нередност?
  • 5
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 1
    • + 1

    И аз спрях да се храня. Само за няколко часа.

    Нередност?
Нов коментар