🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За милиардите от ЕС и голи в банята ще влязат

Петнайсетте години членство в ЕС дадоха достатъчно примери за резултата от политическия театър с реформите

След еуфорията от отпускането на първите 1.37 млрд. евро по плана вторият транш от 735 млн. евро, е леко проблематичен
След еуфорията от отпускането на първите 1.37 млрд. евро по плана вторият транш от 735 млн. евро, е леко проблематичен
След еуфорията от отпускането на първите 1.37 млрд. евро по плана вторият транш от 735 млн. евро, е леко проблематичен    ©  Shutterstock
След еуфорията от отпускането на първите 1.37 млрд. евро по плана вторият транш от 735 млн. евро, е леко проблематичен    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тези дни почти всяко второ изречение в публичното пространство по един или друг начин стига до Плана за възстановяване и устойчивост. Едната причина е еуфорията от съобщението, че Европейската комисия е разрешила отпускането на 1.37 млрд. евро от предвидените за България средства в европейския фонд. Втората причина е, че следващият транш - от 735 млн. евро, е леко проблематичен заради формалните изисквания за приемане на солиден брой промени и страховете да не бъдат загубени. В парламента цари загриженост за тези милиарди, текат интензивни преговори и совалки за съставяне на правителство, което да осигури съответните дялове в усвояването им.

Ако някой се чуди на внезапния реформаторски патос, то е заради привеждането във вид, удобен за коалиране. ГЕРБ се явяват увити в знамето на многострадалната през трите им управления вече "правосъдна" реформа, както им поръча да я наричат главният прокурор Иван Гешев. Лидерът на отстояващата неутралитета като висш национален и де факто руски интерес партия "Български възход" Стефан Янев залива последователите си във фейсбук с цитати от Джон Ф. Кенеди. Гласувана беше военна помощ за Украйна (каквото и да значи това) и покупката на още американски изтребители. Както биха обобщили зевзеците, за милиардите от ЕС и голи в банята са готови да влязат.

Петнайсетте години членство в ЕС дадоха достатъчно примери за резултата от подобен театър. А и щом за отпускането на първия транш Брюксел е видял "бърз напредък в изпълнението на първия набор от реформи" (между които за борбата с прането на пари или за предучилищното, училищното и висшето образование), ще го види и за всички останали от същия вид.

По-различното на теория е, че при неизпълнение на ангажиментите получените по плана пари ще се връщат. А това, както се знае, не застрашава с нищо конкретните им получатели - когато се краде, се краде само за себе си, когато се връща, връща цял народ.

Все още няма коментари
Нов коментар