🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приятно прекарване на балкона

Какво ще откриете в коледния брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Еленът на корицата в последния за годината хартиен брой на "Капитал" изглежда симпатичен и цялата рисунка на Мила Лозанова създава приятно празнично настроение. Но идеята с елена е по-дълбока.

Този брой на "Капитал" е по-различен от другите - текстовете в него не са разпределени по обичайните теми - "Политика", "Икономика", "Свят", "Компании" и пр., нито са свързани със събития и процеси от последните дни. Вместо това сме събрали 30 истории от най-различни места. Общото между тях е настроението - идеята им е да извадят на преден план онзи начин на мислене у нас, който иначе стои скрит под няколко реда всекидневни задачи и притеснения.

Животът и работата се случват на различни пластове. На повърхността са събитията и нещата, които ни правят първо впечатление. За да разберем какво наистина се случва, за да видим цялата картина и да изберем посока, понякога трябва да погледнем нещата от малко по-високо. През повечето време на годината ние живеем на площада, улицата, офиса, или хола. Обръщаме внимание на непосредствените неща около нас - вършим задачи, решаваме проблеми. За да разберем случващото се обаче, понякога трябва да излезем на балкона. Оттам дребните неща изглеждат незначителни и по-лесно се вижда по-голямата цел, до която искаме да стигнем и пътят към нея.

Темите в този брой на "Капитал" са подбрани така, че да е по-лесно да се стигне до балкона. В тях няма да откриете съвети как да видите картината на вашия живот и работа отвисоко, но ще може да намерите по-лесно стълбите нагоре.

За да е още по-лесно, в този брой сме направили и друго - освен текстове ви предлагаме и музика. В началото на всяка от секциите ще видите QR код, който може да сканирате с телефона си и ще стигнете до плейлист в Spotify, в който Биляна Димова е подбрала по няколко песни, които според нея описват отиващата си година и създават настроение за следващата. Това са общо над осем часа музика - дестилирана модерност от 2022 г. Всеки, разбира се, ще си хареса своите песни, но все пак не пропускайте украинската Lunа с нейната "Сльози ллють дівчата" - "Момичетата ронят сълзи". "Oбичам го / И ще чакам / И ще чакам / И ще дочакам", се пее там. Ясно е защо момичетата плачат, ясно е и къде са момчетата - войната в Украйна ще се вижда от абсолютно всеки балкон и през следващата година.

Нали не сте забравили за елена от корицата? Заради Коледа той има всички основания да бъде там, защото, нали - шейната на Дядо Коледа, Рудолф с червения нос и пр. Работата обаче е по-дълбока. Елените не са измислени заедно с мита за червените дрехи на възрастния човек с подаръците от рекламата на "Кока-Кола". Те са важен символ още в предхристиянските религии в Европа. Опитомени са сравнително рано и започват да вършат важна работа, като винаги са били смятани за леко мистични животни. Постепенно, както на лисицата се приписва хитрост, така елените се превръщат в символ на креативност, находчивост и знание. Освен това те се свързват с безопасното пътуване и издръжливостта.

Всичко това са всъщност пожеланията ни към вас за следващата година:

  • Създавайте - стойност в работата си, красиви неща, приятни моменти и хубави спомени на хората около вас
  • Бъдете находчиви - трудни моменти винаги ще има, но и винаги ще има изходи от тях, както и път напред
  • Събирайте ново знание, използвайте вече натрупаното и не го пазете само за себе си - така светът ще стане по-добър

Приятно четене на балкона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар