Най-четените статии от политика и икономика за 2022: войната, изборите и още нещо

Газовата връзка с Гърция, как Варна остана без голяма частна болница, арестът на Борисов и едно ферари в "Делта хил"

   ©  Ивайло Станчев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изминалата 2022 ще остане в историята с нападението на Русия над Украйна. Това събитие преобърна не само европейската, но и световните геополитика, икономика и енергетика и въобще всяка сфера на живота, като несъмнено ще продължи да оказва ефект още дълго. Макар и да звучи пресилено, в момента живеем в основаването на нов световен ред за първи път от Втората световна война насам.

Темата за войната нагорещи силно и българския политически живот, особено след като стана повод за спирането на доставките на руски газ и за помощта към Украйна. До голяма степен може да се каже, че тя стои и в основата за свалянето на правителството на Кирил Петков. Което води до другото голямо събитие - поредните избори за парламент и политическата криза в България.

Другите теми, които са вълнували читателите на "Капитал", са свързани с ареста на Бойко Борисов, политическите връзки на Слави Трифонов, санирането, Кодекса на труда и здравеопазването и др.

№1 Войната

Статията за началото на руската инвазия и последвалите я коментари и анализи са най-четените за годината в секцията "Политика и икономика".

Ето и някои от по-ключовите текстове от първите дни на войната:

Както и лайв блога на "Капитал", който следеше денонощно събития на фронта и отвъд него.

Повратен момент във войната беше и битката за Херсон, която завърши с победа за украинците. А все още актуален е въпросът: Докъде ще стигне Путин.

№2 Изборите

На 2 октомври българите гласуваха за парламент за четвърти път в рамките на 18 месеца. В сравнение с вотовете през 2021 г. сега общественият интерес към резултатите и новите избраници не беше чак толкова голям. Което е обяснимо - сходни политически конфигурации се възпроизвеждат, а изгледите за изход от кризата са малки.

№3 Газовата връзка

Един от най-големите скандали във властта избухна още в първите дни на назначения от президента Румен Радев служебен кабинет. Тогава енергийният министър Росен Христов бе разписал документ за спирането на важни промени в проектната компания за изграждането на интерконектора с Гърция, които реално бяха задължително условие за неговото завършване. По-късно, след протести и силен обществен натиск, министър Христов внесе ново решение за въпросните промени, а през есента газопроводът окончателно бе пуснат в експлоатация.

№4 Кодекс на труда

Донякъде изненадващо, сред най-четените текстове за годината се нареждат и два текста за промени в Кодекса на труда. Първият е за нови задължения за работодателите при трудовото договаряне, а вторият е анализ на Ребека Клейтман от Адвокатско съдружие "Ърнст и Янг", който разглежда 10 промени в норматива, които засягат човешките ресурси. Но като се има предвид, че кодексът засяга всеки работещ, интересът към промените в него намира логичното си обяснение.

№5 Операция "Страх"

Или историята за това как Варна остана без голяма частна болница. А през съкрушителните й детайли се виждат всички проблеми в организацията на здравната система - феодализация, поддържане на монопола с помощта на държавната регулация, масово напускане на лекари и като ефект - по-ниско качество на здравните услуги. В същото време заплатите в болниците са от 2 хил. до 70 хил. лв. на месец.

№6 Санирането

Как ще работи новата програма за саниране на блоковете? Именно този въпрос си задаваха хиляди хора тази година, след като при предишните три нямаше никакво държавно финансиране за ремонти на частни сгради. По линия на Националния план за възстановяване и развитие обаче има нов огромен ресурс за жилищните сгради - 1.2 млрд. лв. А първият етап за кандидатстване за това финансиране бе обявен преди дни - на 20 декември. Реално още догодина може пак да започнат масовите ремонти на сгради в цялата страна.

№7 Арестът на Бойко Борисов

Със сигурност сред най-паметните политически събития не само на 2022 г., но и като цяло в последното десетилетие, ще остане арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Подобно нещо не се беше случвало от 7 юли 1992 г., когато бившият министър-председател Андрей Луканов беше арестуван по обвинение в мащабно присвояване на държавни средства.

От днешна гледна точка това събитие изглежда по-скоро като фиаско за правителството на Кирил Петков, но истината е, че с този си акт кабинетът се опита да накара прокуратурата да заработи. Държавното обвинение обаче остава верен страж на корупцията.

№8 Едно ферари в "Делта хил"

Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", вече не е в парламента, но поне до средата на годината тя имаше силно влияние върху обществения живот в страната и стана повод за свалянето на редовното правителство, в което участваше. На последвалия парламентарен вот избирателите ясно показаха как оценяват действията на "хората на Слави", но около тях имаше още много любопитни подробности, които останаха встрани от прожекторите, включително и близостта с близкия преди до ГЕРБ Орлин Алексиев.

№9 По старите релси

Още в първите работни дни на кабинета "Петков" назначеният от него директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Златин Крумов спря поръчка за 300 млн. лв. Решението от 11 януари 2022 г. за спирането на търга за модернизацията на жп участъка Перник - Радомир (част от по-големия проект София - Перник) беше едно от първите му действия на поста. Според източници на "Капитал" това е било очаквано заради съмнения около търга и възможно нагласяване на крайния победител. Историята е една от многото такива, но се нарежда сред най-четените вероятно защото точно тогава имаше огромно очакване за разкрития на злоупотреби и промени.

№10 Проблясък от миналото

Един интересен текст, който се нареди сред най-четените за годината, е писан през далечната 2007 г. - "Дивата купа на ФИФИ". Причината за неговото преоткриване от читателите е въпрос в телевизионното шоу "Стани богат" по bTV. Накратко става въпрос за футболни отбори от непризнати държави, които нямат право да играят в големите турнири.