НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

По-скъп или по-евтин е газът в България

През последните две години "Булгаргаз" продаваше на по-ниски цени от европейските борси, но сега е обратното

Много се спори през последни дни дали "Булгаргаз" продава природния газ на по-високи цени от пазарните или не. Вадят се графики, хвърлят се обвинения, дават се обяснения и т.н. - все действия, които се вписват добре в задаващата се предизборна кампания, но не и когато става дума за фактите. А те са лесни за проследяване, тъй като става дума за регулирани цени и борсови стойности, които не могат да се изменят със задна дата или да се четат различно според желанието на този или онзи.

Накратко спорът е следния: От "Продължаваме промяната" твърдят, че в момента българските потребители са ощетени, защото плащат повече от европейските, което не се е случвало от две години насам. От служебния кабинет пък обясняват, че цената е такава заради купения през лятото и нагнетен в хранилището в "Чирен" скъп газ. ГЕРБ пък разхождат по студията некви фактури от минали време, но странно стоят встрани от този спор.

Какви са фактите?

От 1 януари определената от Комисията за енергийно и водно регулиране цена на газа, който продава "Булгаргаз" на регулирания пазар в страната (този за бита и топлофикациите) се повиши с 23% до 179.33 лв. за мВтч. За сравнение през декември беше 146.09 лв. за мВтч.

В същото време средната стойност на нидерландската борса TTF от началото на годината е точно 70 евро/мВтч (126.9 лв.), което е най-ниското от септември 2021 г. насам.

Така реално се получава, че потребителите в България плащат с 40% повече спрямо европейските борси. Подобен дисбаланс фактически не се е случвал от 2020 г. и логично предизвиква много въпроси. Още повече, че същата на българската газова борса (т. нар. хъб "Балкан") цените след Нова година са под 140 лв./мВтч или близки до тези на европейските борси, но много под регулираната цена на "Булгаргаз".

Реално може да се окаже, че някои от доставчиците на "Булгаргаз" купуват имено от него през хъба "Балкан" на 136 лв./мВтч и след това му продадат същите количества на 179 лв./мВтч. И утре пак така. При 15 хил. мегаватчаса дневно, както е през последните три дни, това прави разлика от над 600 хил. лв. на ден.

Защо е по-скъпо в България?

Цената на газа, който купува от доставчици "Булгаргаз" реално се определя на т.нар. индекс на TTF за предишния месец. С други думи за доставките през януари важи средната стойност за декември, която бе 117 евро/мВтч (229 лв.). И благодарения на азерския газ средната стойност на микса спада до въпросните 179.33 лв.

Точно това е и причината за февруари "Булгаргаз" да обяви, че ще поиска намаление до 135 лв./мВтч, което съответства на сегашните стойности на TTF.

В аритметиката обаче участва и газът от "Чирен", който наистина е купуван на високи цени и когато се ползва, те също влизат в микса. От началото на 2023 г. обаче складиран газ не се изпомпва, а такъв е включен в цената на "Булгаргаз". Това също води до изкривявания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yordanovg avatar :-@
    Georgi Yordanov

    Цената е по-висока в България, най-малкото защото трябва да се "избиват" кражби - за комисионни; за заплати на непотребни служител/ки; за да се компенсира НЕЖЕЛАНИЕТО/отказа за плащане на задължения от ТЕЦ-а на Доган 9какво са няк'ви си 40 000 000 лв. за Булгаргаз ;) ); за да могат спокойно да продават "фирмите" на рекетьорите на входа на Газпром и да си прибират лесни парички...май има и още за изброяване, но ... и това стига!

    Нередност?
Нов коментар