🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компенсации за битовите потребители на природен газ искат от "Продължаваме промяната"

Идеята е помощта да се дава до 1 май, но няма ясно колко точно ще струва и откъде дойдат парите

Битовите потребители на газ не получават никакви помощи към момента
Битовите потребители на газ не получават никакви помощи към момента
Битовите потребители на газ не получават никакви помощи към момента    ©  Юлия Лазарова
Битовите потребители на газ не получават никакви помощи към момента    ©  Юлия Лазарова

Бизнесът и битовите потребители получават компенсации за разходите за електроенергия, но не и за природен газ. В същото време Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи цена от 179 лв./мВтч за януари, което е с 33% повече от миналогодишната за същия месец. По същество това е вид дискриминация между различните потребители на база това какъв енергиен източник използват и е от особено значение в зимните месеци.

Заради това парламентарната група на "Продължаваме промяната" предлага механизъм за компенсиране на битовите клиенти на природен газ, който да влезе в сила от 1 януари и да е валиден до края на април месец. От партията са внесли проекта за решение в Народно събрание, който да задължи Министерски съвет да въведе въпросната компенсация. В проекта за решение не се упоменава обаче дали се поставя срок на правителството докога трябва да изпълни задачата, като няма и финансови разчети.

На фона на предизборния популизъм, който кипи в парламента, предложението вероятно ще бъде подкрепено от партиите.

Моделът, по който се предлага да работи механизмът е идентичен с този, който беше в сила през миналата зима, пак по предложение на ПП.

Интересен момент е, че цената на природния газ на борси в Европа сега е неочаквано ниска. В последните седмици тя се движи около 70 евро/мВтч, докато през декември 117 евро/мВтч. "Булгаргаз" пък продава на 90 евро/мВтч.

Нещата обаче могат бързо да се преобърнат ако времето застудее и потреблението скочи. Въпреки че ЕС се справя с волатилния пазар към момента, не е изключено цената отново да се повиши и може би от тази гледна точка механизмът би предпазил битовите потребители, които се отопляват на природен газ.

Какви са компенсациите за потребителите на газ?

Размерът на компенсациите за бита ще бъде 50% от разликата между одобрената цена на "Булгаргаз" за съответния месец и прогнозираната от КЕВР цена за първо тримесечие на 2023 г. в размер на 122.58 лв./мВтч. Това означава, че ако бъдат одобрени, компенсациите за януари ще са 28.37 лв./мВтч (179.33 лв./мВтч минус 122.58 лв./мВтч умножено по 50%). При спад на цените, компенсацията ще намалява и обратното.

От ПП аргументират предложението си с "в пъти по-високите сметки за природен газ, и оттам и за топлинна енергия по средата на зимния сезон".

Не е ясно обаче откъде ще бъдат взети парите за компенсацията, като вероятно може да се използва Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който сега се използва за компенсациите за електроенергия.

През миналата година държавният разход за подпомагането на газовите сметки беше около 240 млн. лв. за 5 месеца, но тогава в схемата за подпомагане бяха включени и топлофикациите, които са най-големите консуматори на газ. Само "Топлоифкация София" получи 40% от субсидиите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сега се осъществява модел за държавни финанси със силно влияние за лоша устойчивост на официалната валута. Неправилността е водеща причина за сегашната инфлация. Всеки е с щети.
    Запазването на слабостта увеличава щетите. Поради недостатъкът в държавното управление, колкото повече e икономическия растеж – толкова повече възникват щети.
    Партия „Продължаваме промяната“ е с реално мълчаливо съгласие за запазване на финансовата грешка, ала публично предлагат компенсации за лоши последици от изпълнението на своето желание.

    Нередност?
  • 2
    assholes avatar :-|
    BAte Venci

    Така предложените компенсации са: 1. Адски закъснели. 2. По-ниски като стойност от миналогодишните. 3. По-кратки като срок - миналата година бяха от декември до май. 4, Не решават основния проблем с явната дискриминация на потребителите на природен газ, за сметка на дотирания ток за бизнеса и бита. 5. За цялата изминала година компенсациите за 80000 потребителя на овергаз са 22,5 млн лева, смешна сума на фона на 12 млрд лв (над 3 турски потока) раздадени на калпак на бизнеса.

    Нередност?
Нов коментар