🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо не забелязват Сокола в стаята?

Липсата на отговор също е отговор: добрите слуги не коментират господарите си

Въпросът защо никой не говори, че третия мандат може да получи третата по големина парламентарна група - на ДПС, е напълно резонен
Въпросът защо никой не говори, че третия мандат може да получи третата по големина парламентарна група - на ДПС, е напълно резонен
Въпросът защо никой не говори, че третия мандат може да получи третата по големина парламентарна група - на ДПС, е напълно резонен    ©  Велко Ангелов
Въпросът защо никой не говори, че третия мандат може да получи третата по големина парламентарна група - на ДПС, е напълно резонен    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Към този момент ми прави много неприятно впечатление - кои партии се коментират, че могат да получат мандата. Никой не споменава ДПС. Защо не се говори в обществото, че третия мандат може да го получи третата по големина парламентарна група?", попита тези дни зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. "Няма да откажем диалог на никого", добави политикът, който по-рано отсече: "Няма да допуснем повече до избори машините и точка!"

Въпросът му обаче е напълно резонен. България навлезе в трета година на неуспешни опити да бъде сформирано редовно правителство, с единствения шестмесечен пробив на кабинета "Петков". През цялото това време мандати получаваха и връщаха неизпълнени ГЕРБ, ИТН, БСП, а последно - и "Продължаваме промяната". Никой не очаква и идния понеделник президентът да избере ДПС за третия в настоящия следизборен цикъл.

Нещо повече, в двете години преговори за кабинет досега никой не предложи официално коалиция с партията на Сокола, както пресата галено нарича основателя й и почетен председател Ахмед Доган. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" имат ясен и многократно изтъкван отговор за това - задкулисното управление на държавата, контролът върху съдебната система и главния прокурор, корупцията в скандалите с КТБ, ББР, санкцията по глобалния закон "Магнитски" и т.н.

Продължава да не е ясно обаче защо ГЕРБ - след три мандата на практически споделена власт с ДПС, смятат, че формална коалиция с тази партия няма да е приемлива за избирателите.

Президентът Радев също следва да обясни защо пренебрегва третата парламентарна сила - след като сегашното му служебно правителство върна сериозно интересите й във властта. Поредна илюстрация на това е нежеланието на назначеното от него ръководство на "Булгаргаз" да осъди ТЕЦ "Варна" на Доган за неплатени сметки за 40 млн. лв.

Всъщност липсата на отговор също е отговор - добрите слуги не коментират господарите си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    Прогнозата за времето във Вашингтон се очертава облачна за Гешев.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161290216966189
    Конгресменът Дейвидсън, който иска санкции срещу Гешев е оглавил подкомисията, в чийто ресор са санкциите.

    Нередност?
Нов коментар