🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Противници на евро-джендърите искат президентска република

В опит да мотивират отегчените избиратели партии замениха предизборните си кампании с подписки за референдуми от всякакъв калибър

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пети вот за две години: отегчени избиратели, уморено общество, още по-уморени политици и предизвестени патови резултати. В отчаяни опити да се свържат с електората партии замениха предизборните си кампании с референдуми. "Суверенът" е призован да се изкаже за какво ли не: иска ли България да е президентска република (ИТН); иска ли еврото да се отложи за далечно бъдеще ("Възраждане"); иска ли забрана на "джендър идеологията" (БСП и ВМРО). В момента в страната вероятно се събират повече подписи, отколкото в Швейцария.

Ситуацията на Слави Трифонов е ясна - звездата му изгря с референдум и сега опитва да повтори ефекта, за да се задържи на политическата повърхност. След антиваксърството "Възраждане" успешно експлоатира друга важна тема, за която в обществото има огромна неинформираност, за да се позиционира в ролята на спасител - този път от еврото. Съпроводена с всяващи тревога лъжи, подписката за отлагане на въвеждането му може да донесе сериозни проблеми за институциите.

Най-гротескен обаче е опитът на БСП да удържи срива на изборните си резултати с референдум срещу "джендър идеологията". В чудния свят на конспирациите хора от "фондации или някакви организации, финансирани незнайно откъде", раздават книжки и индоктринират децата, че "в тоалетните трябва да има три пола", стряскаше публиката Георги Свиленски от екрана на БНТ. Той очевидно не бе сигурен какво точно представлява въпросната "джендър идеология", но бе категоричен, че тя "напредва в цяла Европа", а също и че се прокарва от проектозакони като този за защита от домашното насилие и Истанбулската конвенция, според която "дете може да бъде отнето от родителите, ако например иска три шоколада, но родителят му даде два".

Всичко това, разбира се, са врели-некипели - "джендър идеология" не съществува нито в правния мир, нито в образователните планове и учебници, Истанбулската конвенция бе обявена за противоконституционна в България, а законопроектът за домашното насилие за всеобщ срам бе отхвърлен от парламента. И освен че няма реална причина за такъв референдум, затъването на БСП в радикалния консерватизъм е все по-мъчително за гледане.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар