Фалшив герой

"Възраждане" събира дарения в евро, за да спаси лева, а жената на лидера й кандидатства за грантове от американска фондация

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов няма проблем да говори едно, а да прави точно обратното
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов няма проблем да говори едно, а да прави точно обратното
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов няма проблем да говори едно, а да прави точно обратното    ©  Георги Кожухаров
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов няма проблем да говори едно, а да прави точно обратното    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ваксинирани, но срещу ваксините, с депозити в евро, но срещу еврото, с грантове и НПО, но срещу грантовете и НПО. Партия "Възраждане" и лидерът и Костадин Костадинов за пореден път влязоха в когнитивен дисонанс. Точно в разгара на кампанията им срещу въвеждането на еврото в България се оказа, че "възрожденците" събират дарения в евро и отново влязоха в конфликт със себе си.

Сайтът euractiv.bg описва ситуацията така: "Във видео, озаглавено "Не на еврото!" в YouTube лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призовава гражданите да положат подписа си за провеждане на референдум за запазване на българския лев. Под същото видео Костадинов агитира хората да подкрепят партията в "произвеждането на видеоматериали, подпомагащи различни каузи и организации в полза на България" чрез дарение в платформата "Patreon".

Оказва се, че срещу 5, 10 или 25 евро на месец симпатизантите на Костадинов могат да подпомогнат партията, като се сдобият с членство ниво "сребро", "злато" или "платина". Интересното е, че визуалните символи на въпросните нива са буквално откраднати от видеоиграта Dota 2 на американската компания Blizzard.

Наред с това сайтът bird.bg разкри, че още депутати от групата на "Възраждане" държат депозитите си в евро, докато публично агитират срещу общата европейска валута.

Разследване на boulevardbulgaria.bg пък показа, че докато през лятото на 2022 г. Костадин Костадинов и съпартийците му от "Възраждане" викат: "Вън НПО-тата от българското училище, вън грантаджиите, вън чуждите колониални търговски вериги", съпругата на Костадинов - Велина - като част от Управителния съвет на фондация е кандидатствала и спечелила конкурс за обучение на учители, а финансирането (до 10 хил. лв). е осигурено по програма на Lidl България чрез "Работилница за граждански инициативи", която пък разпределя средства от големи чуждестранни филантропски организации като "Америка за България" и "Отворено общество", които "Възраждане" иначе публично обвинява в "чуждото влияние" върху българското общество.

Истината е, че по време на българското Възраждане, онова през XVIII и XIX век, българският интерес, идеал и въобще ценности са били много по-различни и широки от тези на сегашните "възрожденци", които пазят лева, но развяват руските знамена. Тогава е нямало проблем с етническата принадлежност, с вярата на другия, с ценностите и традициите. Достатъчно е да си спомним думите на Левски: "Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 8
    • + 2

    " Костадин Костадинов няма проблем да говори едно, а да прави точно обратното"
    Така е, но не е единствен. Всички политици са такива.

    Нередност?
  • 2
    bst avatar :-|
    Стефан
    • + 6

    До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

    Уотабаутизъм (от английски: what about...?, прев.: „а какво да кажем за...?“) означава в пейоративен смисъл подход, при който на критичен въпрос или аргумент не се отговаря или дискутира, а се отговаря с критичен контравъпрос, който изразява контраобвинение. От логическа и аргументативна гледна точка тя се счита за вариант на модела Tu-quoque (лат. „ти също“, термин за контраобвинение), който е подвид на Ad-hominem аргумента.[1][2][3]

    Комуникационното намерение тук често е да се отклони вниманието от съдържанието на темата („червена херинга“). Целта може да бъде и да се постави под въпрос обосновката на критиката, легитимността, почтеността и справедливостта на критикуващия, което може да придобие характер на дискредитиране на критиката, която може да бъде или да не бъде обоснована. Често срещани обвинения са двойните стандарти и лицемерието.

    Уотабаутизма може да се използва и за омаловажаване на критиката срещу собствените възгледи или поведение.

    Обвиняването на събеседника в уотабаутизъм може също само по себе си да бъде манипулативно и да служи на мотива за дискредитиране, тъй като критичните опорни точки могат да се използват избирателно и целенасочено дори като отправна точка на разговора. Отклонението от тях след това може да бъде заклеймено като уотабаутизъм.

    Свързани с манипулацията и пропагандата техники в смисъл на реторическо избягване на темата са смяната на темата и фалшивият баланс.

    Нередност?
  • 3
    prometheuss avatar :-P
    prometheuss
    • - 1

    Я виж, Волен Сидеров изглежда много състарен на тази снимка...

    Нередност?
Нов коментар