🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Те винаги печелят от хазарта

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Има много тежки уроци, които могат да бъдат научени от хазарта, но може би най-тежкият е за разликата между това да се забавляваш и да бъдеш умен." Това пише един от легендарните американски журналисти и писатели от втората половина на ХХ век - Хънтър Томпсън, известен в България най-вече със "Страх и омраза в Лас Вегас". Този урок напоследък се преподава по-често тук.

Водещата тема в седмичния "Капитал" е за българския хазартен бизнес, защото през последните вече две години с него се случва нещо доста интересно. През миналата година големите компании в индустрията със залагания отчитат сериозен ръст в оборотите си - между 30 и 40%. Отстрани погледнато, това се вижда от огромното количество реклами по всички възможни медии - онлайн, телевизии и билбордове. Това са двата признака, които описват случващото се - истинският пазарен взрив, който се случва в момента.

Причините за него са две:

  • след разбиването на хазартната империя на Васил Божков преди две години стана възможно на пазара да има повече играчи, а тъй като най-големият беше унищожен, неговите пазарни дялове бяха свободни;
  • разви се изключително силна конкуренция, което се вижда и през сериозните рекламни инвестиции - в момента всички компании там се борят за по-големи парчета от парите за залагания.

Този пазарен ентусиазъм обаче има и тъмна страна. Хазартът е особен бизнес, който има нужда от регулация. Залагането може да се превърне лесно в болестно състояние и много хора наистина научават по изключително тежък начин къде е разликата между забавление и разум. В продължение на дълги години държавата регулираше хазарта само за да гарантира монопола на Васил Божков, и сега, след низвергването му, тя отиде в другата крайност - не прави нищо. Рекламата на хазарта например е директно забранена от закона, но в момента никой не санкционира това.

Както е известно, от хазарта винаги печелят само тези, които го организират, и ръстът на този пазар, разбира се, е добър за компаниите в него. Но има и друг, неприятен ъгъл. Според различни изследвания броят на хората, които дават пари за хазарт, се увеличава в трудни за икономиката моменти, когато те не виждат ясна перспектива да увеличат доходите си.

Иначе хазартният взрив е много показателен за това какво се случва на един пазар, когато от него се махнат изкуствените задръжки. Нещо подобно се очакваше да се случи и на политическия пазар преди две години, след като ГЕРБ загуби властта. Прогнозите на много хора бяха, че ще започне бурна поява на нови партии и борба за електорални дялове. Това обаче се случи само отчасти.

Нови партии се появиха - "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" успяха дори да спечелят на два последователни парламентарни избора. Доскорошните управляващи обаче - ГЕРБ и ДПС, успяха да запазят позиции в парламента, много сериозно влияние в държавната администрация, медиите и - може би най-важно - пълен контрол върху прокуратурата и Висшия съдебен съвет, който управлява цялата съдебна система.

Сега, в началото на поредния изборен цикъл, цялата тази армия започва да се мобилизира за по-добър резултат на ГЕРБ и ДПС. В средата на януари разследване срещу криптобанката Nexo се превърна в опит за атака срещу една от партиите, които се борят за съдебна реформа - "Демократична България". Примерът от тази седмица са повдигнатите обвинения на енергийния министър от кабинета "Петков" Александър Николов. Прокуратурата ще даде на съд него и още двама души от енергийния мениджмънт на държавата на практика за това, че са отказали да плащат за руския газ в рубли по нареждане на Путин, въпреки договора, който изискваше това да става в евро - едно от най-важните и правилни политически решения на кабинета "Петков".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2

    Не е вярно, че от хазарта печелят само тези, които го организират.

    Преди почти 10 г. г-н Прокопиев заложи на Националния демократически институт и подреди 5 символа $ на политическата ротативка - прибра се от изгнанието в Сингапур и джироса медийната си групировка на посочената от НДИ фондация, която да й "развива демокрацията".

    И така до днес - непрекъснато развитие. Надолу...

    Апропо, защо след като държавата (с навременната помощ на Магнитски) се справи с хазартния тумор Черепа, миг след това във вакума избуяха други (незабелязани от Магнитски) видимо корумпиращи общественото съзнание хазартаджии?

    И проблемът не е че някой (САЩ) ни пречи да се корумираме, а че ни оставя на воля да се корумпираме "правилно".
    Толкова ли е невидимо?!

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-|
    popopo

    До коментар [#1] от "D.r D":

    Пак много думи, букви, абзаци, но без никакъв смисъл и дори идея.
    Пий си лекарствата '' докторе психиатър''.

    Нередност?
Нов коментар