Посланик Джим О'Брайън: Санкциите са защитни за нас, но целта е да помогнем и на България да се защити

Смисълът на мерките по закона "Магнитски" е да отстояват стандартите, върху които е изградена финансовата и имиграционната ни система, казва ръководителят на Службата за координация на санкциите на САЩ

Rod Lamkey / CNP/Sipa    ©  Rod Lamkey / CNP/Sipa
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ръководителят на Службата за координация на санкциите, налагани от САЩ, в интервю за БНР по повод втората група санкционирани лица от България по глобалния закон "Магнитски" срещу корупцията

Санкциите имат за цел да подсилят избора на България - задълбочаването на нейната интеграция в Европа и на сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези мерки следват доказателствата, с които разполагаме. Те установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи - на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика.

Това, което бихме искали да видим, е фокус върху съдебната реформа. Действията в тази посока в последния състав на парламента имат за цел да направят възможно България да разследва и преследва замесените лица, а след това да реформира институциите, които отговарят за тези действия. Така че това, което бихме искали да видим, е ясен ангажимент от страна на всички партии да въведат реформата и да я гласуват като приоритетен въпрос в новия парламент.

Бихме искали да видим процес, при който партиите да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме не просто закони на хартия, а България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство трябва и прилагане на тези закони. Чух силни ангажименти от всички партии, с които говорих, и знам, че някои от останалите казаха, че твърдо подкрепят съдебната реформа.

Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система. И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната стъпка.

Ние оценяваме партньорите си по това дали споделяме резултати и ценности. Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори. Посланието на тези санкции е, че тази реформа на системата за борба с корупцията, на главния прокурор, на комисията за борба с корупцията е много важна за ЕС, за Обединеното кралство и за САЩ и именно в това ние измерваме нашето партньорство. И отново ще гледаме кой ще осъществи тези реформи.

Няма да спекулирам по въпроса дали ще има нови санкции. Обявяваме ги, когато имаме доказателства за тях. Не разполагаме с огромен шкаф, пълен с имена, от който да вадим едно или друго име, когато си поискаме. Работим по доказателства, но идеята е, че трябва да има реформа, за да може България да предотвратява тези дейности, да ги разследва и да ги наказва, когато се случат. И това е нещото, което най-много искаме да видим занапред.

Заедно с нашето Министерство на финансите предоставихме повече фактическа информация (за суми и офшорни сметки - бел. ред.), защото смятаме, че народът на България заслужава да знае повече за това, което ние вече знаем. Но отново мисля, че въпросът не е само за тези лица. Става въпрос за реформа на системата. С нашите санкции ние казваме, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да използват нашата финансова система или банка, базирана на долари, и не могат да влизат на територията на САЩ.

Санкциите са защитни за нас. Смисълът им е да отстояват стандартите, върху които е изградена финансовата и имиграционната ни система. Присъединяването на Обединеното кралство е от голяма полза. Лишаването от възможността да търгуваш в долари и лири или да нямаш достъп до финансови и застрахователни услуги, базирани в Лондон, може да бъде сериозно неудобство. Целта е да защитим нашата система и в крайна сметка да помогнем и на България да се защити.

Мисля, че всички партии са чули това послание, ще видим кой ще го изпълни.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 4

    Все ми се струва, че и лицето Хънтър Байдън е заплаха за "финансовата стабилност на САЩ". Пък баща му попада в графата "едри корупционери", щом срещу отпуснат на Украйна кредит от 1 млрд $ взе главата на разследващия сина му украински гл.прокурор.
    Демократите явно имат някаква обсесия срещу чужди гл.прокурори...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Трябва да проумеем, че БГ в американското розбиране е американска прифронтова държава и подобни агресивни, макар и неуки за ситуацията в конкретните страни US чиновници все по-често ще ни навестяват, за да дресират политическата класа до нужните състояния.

    Забранителните списъци от времето на нацисоциалистите и комунистите отпреди почти век се изтупват от праха и стават оръжие на американския истаблишмънт в опитите му да спре рухването на хегемонията.

    Първо: кого плашат списъците, забраняващи да се оперира в долари и да се влиза в САЩ? Ами тези, които имат такива пари и често прескачат океана.
    Това е политическата класа.
    Към нея е размахана тоягата и моркова на янкито, който на бърза ръка успя да се срещне с политически лидери, които интуитивно се свързват с понятия като корупция и национално предателство.

    С какво ги заплаши ли? Просто явно им е показал чернота на попълвания нов списък по американския закон Магнитски, в който на празните места с молив е написано името им...
    Показва им и гумичката, с която може да го изтрие.
    И им е казал: Ти решаваш...

    Така през април заплашените от Герб вероятно са посъветвани да смекчат рязко тона към американнските палаши в БГ и да им застанат в партер.

    След това е ясно - БГ батальон в Украина. Да мре за свободата, демокрацията, борбата с корупцията, правото на свободен избор, правата на ЛГБТ, нулевите въглеродни емисии и всички останали клишета, с които ни тъпчат главите.

    А после? После ще дойде поредният 9 септември, когато след танковете на традиционните ни освободители всички (и вие на първо място, приятели) ще се окажем хиперактивни борци срещу фашиз...пардон - доскорошните хегемони.

    Тия, които са посрещали ОБраян със същата сърдечност ще посрещат и ген. Суровикин. В същите кабинети със същите криви усмивки пред камерите.

    Диалектика...

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Знаете ли защо санкциите на Великобритания са важни и са хвърлили в ужас корпулентния млад успял депутат?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161359396346189
    Защото мръсните пари са минавали през сметка на маман Кръстева в банка регистрирана в Швейцария, но тя всъщност е британска. Това разкрихме ние в #ДосиетатаПандора Сметките са били в RBS Coutts - швейцарско поделение на Royal Bank of Scotland, една от най-старите и уважавани финансови институции в света, която обслужва сметките на британската корона.
    Съответно за агентите на Короната, които прилагат санкциите, е детска игра да бръкнат в архива със сметките на фирмите на Маман. И като се видят милионите с неизяснен произход да се потърси произхода им и така нататък...
    Вземете си пуканки.

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Дали Радев си е уредил връзки в прокуратурата или тя в президентството?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161356373901189

    Незаличени лични данни в декларация на сайта на президентството разкриват, че през 2022 г. президентът #РуменРадев е назначил на длъжност “Младши експерт” дъщерята на апелативен #прокурор - бивш зам.-адм. ръководител на Апелативна #прокуратура Бургас, която е била преди командирована в отдел “Специализиран” на #ВКП.

    Нередност?
Нов коментар