🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вторият "Магнитски": Удар срещу ГЕРБ, БСП, ДПС и корупцията в енергетиката

Новите санкционирани са бившият финансов министър от кабинета "Борисов" Владислав Горанов, бившият енергиен министър на БСП и функционер на партията Румен Овчаров, бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов и Иван Генов, както и лидерът на партия "Русофили" Николай Малинов

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нови санкции по свързания с борбата с корупцията глобален закон "Магнитски" срещу български граждани бяха обявени в петък на страницата на финансовото министерство на САЩ.

Със сегашното решение на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) са наложени санкции на пет лица:

Владислав Горанов, бивш финансов министър в правителството на Бойко Борисов;

Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и бивш депутат от БСП;
Александър Николов, бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй"; Иван Генов, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и бивш депутат от БСП;

Николай Малинов, лидер на политическото движение "Русофили".

В съобщението на американското финансово министерство за взетото решение да бъдат санкционирани петимата, както и свързани с тях компании и политически организации, се казва: "Санкционираните днес лица са заемали държавни постове в продължение на много години, в рамките на няколко правителства и с различна политическа принадлежност. Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е дълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните отрасли, и показват изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото, и борба с корупцията".

В първото прилагане на закона "Магнитски" спрямо България през юни 2021 г. - с мотива за участие в мащабна корупция, под ударите му попаднаха депутатът от ДПС Делян Пеевски, пребиваващият в Дубай хазартен бос Васил Божков и заемалият различни постове в българските институции Илко Желязков, наричан "лейтенантът на Пеевски".

В петък, паралелно с обявените нови санкции на американското финансово министерство, и британският външен министър Джеймс Клевърли обяви, че правителството на Обединеното кралство също налага санкции срещу "трима влиятелни български лица, замесени в престъпления, включително злоупотреби със средства на публични институции". На практика Великобритания, която след САЩ също прие подобен на "Магнитски" закон, се присъединява към санкциите, наложени преди две години на Пеевски, Божков и Желязков.

От първите съобщения за санкциите могат да се направят няколко бързи извода:

1. Те не надскачат амбициите на предишния пакет санкции, когато бяха наказани Делян Пеевски и Васил Божков, но в същото време са знак, че няма промяна в приоритетите на САЩ и че в България няма напредък в борбата с корупцията.

2. Санкционирани са лица са свързани с три основни български партии. Владислав Горанов е влиятелна фигура в ГЕРБ, въпреки че в последния парламент не беше депутат. Румен Овчаров формално също е извън парламента, но продължава да има сериозни позиции както в БСП, така и в енергетиката. С изявленията на двете държави и се затвърждават и санкциите срещу ключовата фигура в ДПС Делян Пеевски. Нито един от тези хора формално не е в ръководството на съответните партии, но въпреки това те участват във формирането на позиции, потока на информация към нейните лидери, а при БСП и ДПС - важна роля в избора и оставането на власт на съответните лидери.

3. Маркирането на Николай Малинов от "Русофили" е както политическа заявка за това, че ще се търси противопоставяне на руското влияние в България.

Малко по-късно в петък в американското посолство в София пред български медии решенията на двете страни бяха представени от посланик Джим О'Брайън, ръководител на Службата за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, и посланика на Великобритания в София д-р Роб Диксън.

Съобщението на Министерството на финансите на САЩ изяснява и конкретните мотиви, с които се налагат санкции на петимата, които са познати лица от българската политика и енергетика.

Манипулиране на законодателство

Бившият финансов министър от последните две правителства на Бойко Борисов Владислав Горанов е санкциониран с два основни мотива. Единият е, че в периода от май 2017 г. до юли 2020 г. е имал връзки с бившия народен представител от ДПС Делян Пеевски, който през юни 2021 г. също беше санкциониран за корупция от американските власти по закона "Магнитски".

Малко преди края на третия мандат на Борисов Горанов беше освободен от правителството, заради съмнения за връзки с Пеевски. Това стана през юли 2020 г. в разгара на протестите срещу правителството на Борисов и исканията на протестиращите за оставка на кабинета на ГЕРБ и на главния прокурор Иван Гешев, а идеята на Борисов, който тогава отстрани още двама министри от кабинета си - на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката - Емил Караниколов беше да се опита да тушира недоволството от управлението му.

Отстраняването на Горанов тогава дойде и на фона на обвиненията на бизнесмена Васил Божков, че е предавал лично на Горанов процент от печалбата си от хазарт. "На Горанов давах 20% от печалбата в пачки от 500 евро", каза тогава Божков, който също беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски" преди две години и в момента живее в Дубай. Покрай скандала тогава стана ясно и, че от фирмата за хазарт на Божков не са събирани такси и лихви в размер на 700 млн. лв. от Държавната комисия по хазарта, която беше на подчинение на финансовия министър.

Именно с отношенията между Горанов и Божков е свързан другият мотив на Министерството на финансите на САЩ за налагането на санкциите на Горанов. В съобщението на ведомството се казва, че "като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстване кръгове в хазартния бизнес". В него се казва още и, че "съдебното оспорване на оценки за данъчни задължения вследствие на корупционното законодателство установи, че са нанесени щети от близо 600 млн. лв. за период от пет години в полза на интересите на български олигарси".

В съобщение на американските власти Горанов е определен като "чуждестранно лице което е настоящо или бивше длъжностно лице, или лице, действащо вместо или от името на такова длъжностно лице, което е отговорно, съпричастно или пряко или косвено участвало в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи".

Санкционирана е и консултантската фирма на Горанов "Трилема кансълтинг" ЕООД, която той създаде след като напусна изпълнителната власт.

Владислав Горанов беше зам.-министър на финансите в първото правителство на Борисов, а в другите две беше министър на финансите. Избиран е за депутат в три парламента като по време на управлението на правителството на Орешарски, когато ГЕРБ беше в опозиция, напусна 42-ото Народно събрание, за да стане изпълнителен директор на "Общинска банка".

За корупция в енергетиката

Специално внимание в съобщението е отделено на "корупция, свързана с договори с енергетиката". В графата на първо място е посочен бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, въпреки че отдавна не е централна фигура в политическия живот. В момента единствената му "длъжност" е вътрешнопартийна - той е в Националния съвет (широкото ръководство) на БСП.

В мотивите се казва, че Овчаров "многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй".

Според САЩ Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки след като е бил министър на енергетиката.

"Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ "Козлодуй" до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците", мотивира санкциите Вашингтон.

В мотивите е записано още, че Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Посоченият пример е, че въпреки че АЕЦ "Козлодуй" има договор за продажба на електроенергия директно на Националната електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Александър Николов (другият санкциониран) получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ.

Точно преди една година - февруари 2022 г. стана ясно, че заради изтекла давност Овчаров вече не е обвиняем по делото за строежа на АЕЦ "Белене".

Към момента Овчаров далеч не е силната политическа фигура, позната от близкото минало. Сега той е от поддръжниците на Корнелия Нинова в БСП, за която пък се смята, че дължи и политическата си и паричната си кариера на него. Прекият ефект от наложените санкции може да е имиджов за левицата.

От съобщението на Министерството на финансите на САЩ става ясно и че Овчаров, Александър Николов и Иван Генов (третият санкционират от енергийната група) са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ "Козлодуй" към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ "Козлодуй" и му предоставят част от приходите.

Освен това, пише още в съобщението, Николов и Генов са се съгласили да приемат 5 млн. лв. в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ "Козлодуй". Дори след напускането на директорския пост в ядрената централа (което е станало през 2009 г.), Генов е поискал 3 млн. лв. подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите на АЕЦ-а в полза на техните компании.

Пред "Капитал" Александър Николов каза, че е изненадан и шокиран от санкции, като определи мотивите за несериозни. Той има над 30-годишен стаж в АЕЦ "Козлодуй" и няколко пъти в ръководството на централата. Първоначално стига до шефския пост в края на 2010 г. по време на първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Два месеца след назначаването - вече в началото на 2011 г., той беше нападнат пред дома си във Враца от трима маскирани, единият от които се беше опитал да му отреже ухото. Александър Николов тогава отрече версията нападението да има общо с осуетени търгове за продажба на електроенергия. Неофициално обаче се твърдеше, че нападението е свързано с работата на Николов и че може би става дума за засегнати бизнес интереси "заради отказа на централата да произведе допълнителни количества ток за свободния пазар". Година по-късно разследването беше спряно заради липса на достатъчно данни за извършителите.

Въпреки това той се задържа на поста 15 месеца, като бе махнат през май 2012 г. и тогава на поста му идва Валентин Николов (ГЕРБ).

При правителството на Пламен Орешарски, в средата на 2013 г., Александър Николов пак се връща начело на ядрената централа, тогава заедно с Иван Генов - другия санкциониран сега по "Магнитски". Махнати са през септември от служебното правителство на Росен Плевнелиев с премиер Георги Близнашки.

Изненадващо обаче през март 2019 г., по време на последния кабинет на Бойко Борисов, Александър Николов за трети път се връща в ръководството на АЕЦ "Козлодуй", този път като зам.-директор на назначения три месеца по-рано директор Наско Михов, който преди това беше член на съвета на директорите. Двамата ръководиха централата до август 2022 г., когато служебния кабинет на Румен Радев с премиер Гълъб Донев ги смени.

Самият Александър Николов е завършил специалност "Топло- и ядрена енергетика" в Технически университет - София. Има допълнителна мениджърска квалификация по "Организация и управление на бизнеса" и "Индустриален мениджмънт" от Стопанска академия "Д. А. Ценов", Свищов. Той е работил 27 години в атомната централа и е заемал различни длъжности - от ръководител на управление "Експлоатация", през директор на дирекция "Производство" и заместник изпълнителен директор до изпълнителен директор. Работи в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Иван Генов също има дългогодишен опит като инженер в АЕЦ "Козлодуй" и е бил директор на централата в периода 2006-2009 г. по времето на Тройната коалиция, когато министър на енергетиката беше Румен Овчаров. След това Генов пак е в ръководството на АЕЦ-а по време на кабинета "Орешарски".

По онова време (2013-2014 г.) Александър Николов и Иван Генов бяха тясно ангажирани с проекта за изграждане на нов блок в ядрената централа съвместно с американската Westinghouse. През 2022 г., когато Николов бе зам.-директор на "Козлодуй" се водеха преговори с Westinghouse за диверсификация на ядреното гориво, но до договор с американската компания се стигна едва през декември, при служебния кабинет и след смяната на ръководството на АЕЦ-а.

Николай Малинов корумпирал съдия

Друг санкциониран е бившият депутат от БСП и лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов. Той е председател и на политическа партия "Русофили за възраждане на Отечеството", която работи за по-засилени връзки с Русия. Санкцията за Малинов е на база данни във Вашингтон, че той е корумпирал съдия.

От финансовото министерство на САЩ се мотивират, че след като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден "Дружба" лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли.

Става дума за съдия Андон Миталов, който през февруари 2020 г. също беше санкциониран от САЩ по линия на глобалния акт "Магнитски". През 2022 г. Върховния административен съд (ВАС) окончателно оправда Миталов с мотива, че не е извършил нарушения по казуса с Малинов. Преди ВАС по темата се произнесе и съдийската колегия на ВСС.

Вашингтон налага санкции и на политическите движения и фирми, свързани пряко с Малинов. Това са движение "Русофили" и партия "Русофили за възраждане на Отечеството", както и дружествата "Интер трейд 2021" ЕООД, "МС Консулт 2016" ЕООД.

Американските санкции

Това е второто посещение на Джим О'Брайън, наричан "кралят на санкциите", в България. През август 2022 той проведе в София срещи с представители на току-що сформираното от президента Румен Радев служебно правителство с премиер Гълъб Донев, с членове на международната бизнес общност в България, както и с държавния глава. Според съобщението на пресслужбата на "Дондуков" 2 двамата са обсъдили провеждането на честни парламентарни избори, енергийната диверсификация, приемането на законодателството, необходимо за Плана за възстановяване и устойчивост, и присъединяване на България към Шенген.

Това е и третият път, в който американската държава налага санкции на български граждани. (Първият случай беше съдия Андон Миталов от вече разформирования Специализиран наказателен съд.)

Доста по сериозни обаче беше втората порция санкции. Тогава бяха наказани бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и на настоящия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Те бяха санкционирани по закона "Магнитски", което има много по-сериозни последствия.

Вижте повече тук: За какво САЩ удариха Пеевски и Божков

Ограниченията засягат не само правото на засегнатите да влизат на територията на САЩ, но и техните имуществени интереси, което прави мярката особено тежка. Законът дава възможност да бъдат конфискувани или блокирани всички техни активи и сметки в страната.

Нещо повече - мерките по закона "Магнитски" засягат и лицата и компаниите, които имат търговски отношения със санкционираното лице, и компаниите, свързани с него - пряко или косвено. Това поставя санкционираните в изолация, тъй като цената на бизнеса с тях е прекалено висока - рискът е партньорите им също да загубят достъпа си до американската финансова система и активите си в САЩ.

Вижте повече тук: Защо санкциите по закона "Магнитски" са с ефекта на "гражданска смърт"

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 12
    • + 9

    Санкциите Магнитски са като божествено правосъдие - след като човешкото оправдава, както Овчаров и Малинов, така и Горанов, американското като от Божия престол въздава (някаква своя къснохегемониална) справедливост.

    Всъщност какво въздава и на какво основание?
    Забранява на посочените лица, обвинени без процес и без представяне на доказаветелство (всъщност пред кого да ги представят, дори и да ги има?!)
    а) да влизат в САЩ;
    б) да оперират с американски долари;
    в) да правят бизнес с граждани/фирми от САЩ.
    На какво основание? Ами...

    По-сериозен е въпросът за васалитета. Защото американската юрисдикция се простира до ръба на териториалните им води.

    Е, ако някое атлантическо правителство си изуе потурите и се наведе в обратна посока, американските закони на мига проникват в него.

    Апропо, живи си са още санкционираните Божков, Шиши и кой беше?
    Щото аз мислех, че хегемониалният протобожествен гняв убива на мига.
    Дръжки...

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 9
    • + 13

    Моля ви, Капитал, след като САЩ могат да санкционират престъпници в България, блокирайте профила на този кремълски б0клук по-горе, който се представя за лекар, и се изхожда под всяка статия с обилна доза кремълска пропаганда. Свобода на словото е едно, но разпространяването на кремълски опорни точки е съвсем друго нещо. Поне това можете да направите за своите читатели.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-@
    D.r D
    • - 6
    • + 9

    Това на тетката горе е като класическото: Моля, другарко, Гошо каза, мръсна дума...

    Има клакьори из платените медии, които не разбират смисъла на написаното от самите тях.
    Стрината пише, че "САЩ могат да санкционират престъпници в България". "Престъпник" е особа, осъдена от съд по доказателства за съзнателно нарушаване на закон/и. И това понятие е валидно в целия свят! За да си престъпник, трябва да си признат за виновен от съд!
    ОТ СЪД!!!!

    По Магнитски такива неща няма - просто се посочва жертва. Пък който според политическата гарнитура във властта клима на доскорошния хегемон, да му признава приоритета на законодателството над националното си.
    Семплите (думата е друга) хора нямат с какво да опонират на мислещите различно от тях, затова молят опонентине да бъдат трити. И чукат на отворена врата, нали К?

    След това стринките ще молят да бъдем затваряни в Белене.
    После същите безпомощни стринки ще настояват да бъдем убивани.

    Просто, защото са толкова елементарни, че не могат да напишат изречение, с което да изразят и защитят своята гледна точка. И затова някой трябва да им разчисти пространството, за да не им създава мисловен (какво ли е това?) дискомфорт.

    И ако комунистите и комунистическите медии навремето са били тъкмо такива сатрапи, връща ли се комунизма в евроатлантическа премяна?
    Не питам лелката, питам медията.

    Нередност?
  • 4
    nxy48610609 avatar :-P
    amidala
    • - 6
    • + 6

    До коментар [#2] от "Любопитната Съседка":

    Безпомощна си, съседке. Абсолютна карикатура на пишеща доноси бабка със стол зад шпионката. Ти на ПП/ДБ симпатизираш, нали? Екзактли!

    Нередност?
  • 5
    xaq36646886 avatar :-?
    xaq36646886
    • - 4
    • + 7

    Сега става ли ясно и за най-заспалите полезни и безполезни как Америка контролира "съюзниците си" и защо си назначава лица с "тъмно минало", за които знае всичко и може да удари през пръстите във всеки един момент? Става ли ясно и защо Б.Б. и И.Г. се надпреварват по угодничество към САЩ?
    Скандална не, ами брутална намеса на чужда държава във вътрешните ни работи и постигане на геополитически и икономически цели чрез откровен шантаж. Тоест, ако си послушен и джафкаш срещу Русия - нема санкции, дори целата спалня да ти е в пачки и злато. Нито за прокурора на корупционния октопод. Само ще ти искат бушони за гърмене чат-пат. Но ако не слушаш и разкриваш схемите на американските подлоги в енергетиката - бам, санкции за изсмукани от пръстите обвинения отпреди 100 години ...

    Нередност?
  • 6
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 5
    • + 6

    Америка чака повече от 75 години за да започне най-накрая да санкционира нашите комунистически престъпници и техните деца докато те се налудуват и ни обърнат държавата надолу с главата. Капитал, вие колко време ще чакате преди да санкционирате кремълските тролове на вашия сайт? Да разпространяваш кремълски лъжи, манипулации и пропаганда НЕ е свобода на словото.

    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 6

    Притеснително е преповтарянето на призивите за зашиване устата на инакомислещите. Може да се зашие устата, но тогава юмруците стават единствените средства за изразяване.
    Дали не е по-себесъхранително да опитваме да разговаряме преди да се сбием?

    Нередност?
  • 8
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1
    • + 3

    А този Миленков , след като е подкупил съдия, защо съдията не е в списъка?

    Нередност?
  • 9
    jch121099443 avatar :-|
    jch121099443
    • - 2
    • + 2

    Еми екстра, сега “Влади” ще ходи в Дубай, край с далаверата дето я готвеше за фемилито - остават им само дубайските плажове. Същото и за наследниците на Овч дето хрупат откраднатите милиони. Да чакат от същото и останалите от ГЕРБ

    Нередност?
  • 10
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 1
    • + 2

    Тези,всичките,най-вероятно,ще бъдат водачи на листи на предстоящите избори.Законът "Магнитски" няма пряко действие в България,а Конституцията ни с нейния член 69 и още няколко други,е направила така,че властта в България да може да се упражнява само от бандити.Там,във властта,те не носят наказателна отговорност за дела,за които в реалния живот трябва да отговарят.

    Нередност?
Нов коментар