🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Санкциите по "Магнитски": САЩ опитват да заобиколят превзетата държава, натискът върху корумпираните ще се засилва

Новият списък е звучен шамар за политиците и прокуратурата

Санкциите по "Магнитски" са оценка за работата на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев
Санкциите по "Магнитски" са оценка за работата на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев
Санкциите по "Магнитски" са оценка за работата на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев    ©  Velko Angelov
Санкциите по "Магнитски" са оценка за работата на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев    ©  Velko Angelov
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нищо. Това се случи в България с лицата, посочени в предишния списък по "Магнитски". Това е и най-вероятното обяснение защо сега има втори и защо в него се включват други държави - САЩ, изглежда, се опитват да намерят съюзници и да засилят натиска върху корумпираните в България, с което освен всичко друго да покажат, че налаганите от тях санкции имат ефект. До момента превзетата българска държава дава пълен отпор и САЩ изглеждат безсилни с инструмент, на когото възлагаха големи надежди. Сега, по всичко личи, започват нови усилия да се помогне за връщането на институции като прокуратурата обратно на хората и търсене на допълнителна подкрепа от Великобритания и ЕС за по-силен натиск върху знакови лица на корупцията в България.

В дните след като властите в САЩ наложиха нова порция санкции за корупция, засегнатите партии и институции се опитаха да се отдалечат от санкционираните, но оправданията им не прозвучаха особено убедително.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза пред актива на формацията в Стара Загора, че партията се е разграничила от бившия си финансов министър Владислав Горанов, като в края на мандата на ГЕРБ той е подал оставка от поста и оттогава не е включван в листа за парламентарните избори.

Зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов изброи на какъв етап са делата срещу част от хората от списъка, а липсата на действия на прокуратурата срещу Горанов по обвиненията на бизнесмена Васил Божков за плащани от него комисионни от хазартния му бизнес оправда с това, че Божков се намира в Дубай и не може да бъде разпитан.

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева обяви от фейсбук страницата на обвинението, че "още в понеделник ще бъде изискана информация от ГДБОП, ДАНС, КПКОНПИ и НАП да предоставят наличната при тях информация за санкционираните лица", но твърде вероятно е отговорът да бъде такъв, какъвто беше при огласяването на първия списък по "Магнитски" с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, за които се оказа, че няма информация за това, заради което са санкционирани.

Каквито и оправдания обаче да намират засегнатите в новия списък от санкционирани лица за корупция, от този ход могат да се прочетат няколко сериозни предупреждения:

  • към неефективната съдебна система, която за две години не е успяла да намери практически нито един корумпиран политик или държавен служител - санкциониран или не;
  • към партиите, които бламираха приемането на законодателните промени, свързани с реформата в прокуратурата и възможността да се разследва главния прокурор;
  • включването на Великобритания в налагането на санкции показва, че нито предишните са забравени, нито натискът ще спре - напротив, има вероятност да се усилва.

Звучен шамар за политиците и прокуратурата

В прав текст това беше заявено от ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джеймс О' Брайън. "Санкционирането на петимата български граждани води към едно нещо - корупцията. Откраднати са милиони евро от българския народ и това засяга интегритета на българската правораздавателна система. С днешното действие ние подпомагаме реформата на правораздавателната система", каза той в петък по време на разговора си с български журналисти по повод новите американски санкции срещу български граждани. И добави: "Искам да подчертая, че правим това в солидарност с Европейския съюз, който настоява реформирането на правораздаването в България. Доволни сме да видим някои стъпки, предприети в тази посока в Министерството на правосъдието [в София}. Но сме разочаровани, че важно законодателство беше оставено недовършено", заяви О'Брайън.

Той беше в София в през август миналата година и се срещна с представители на правителството и членове на международната бизнес общност у нас - Американската, Германската и Швейцарската търговска камара, и пристига у нас следващата седмица. Като по думите му ще има консултации "за необходимите реформи в светлината на случилото се, довело до днешните санкции".

Натиск да се приеме механизмът за контрол над Гешев

В този смисъл новите санкции биха могли да се изтълкуват и като натиск да бъдат приети законодателните промени, свързани с прокуратурата. Става въпрос за внесения от МС законопроект, който създава механизъм за контрол на главния прокурор чрез възможността той да се разследва от съдия. Вместо него обаче депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП подкрепиха на първо четене в парламента законопроекта на "Възраждане", който предвижда главният прокурор да се разследва от следовател, който структурно ще му е подчинен. А след това с процедурни хватки депутатите от ГЕРБ провалиха гледането на законопроектите на второ четене в последните дни преди парламентът да се разпусне.

Очевидно Борисов е разчел правилно този знак, защото пред актива на ГЕРБ в Стара Загора обяви това поведение на депутатите от партията като грешка и се опита да прехвърли вината за това изцяло върху тях, въпреки че това със сигурност е станало с неговата санкция. "Тука е голямата грешка на моите депутати. Те си мислят, че надиграха ПП и ДБ. Точно обратното - те ви надиграха, защото ние като партия поехме ангажимент да изкараме съдебната реформа. А за Европа и Америка ГЕРБ обещае ли - то става. Защото, повярвайте ми - аз доста често говоря с важните хора в Америка, те очакваха това да се случи (приемането на механизма за контрол на главния прокурор - бел. ред.). Затова още първия ден ние подкрепяме-внасяме, внасяме-подкрепяме закона на Крум Зарков", каза Борисов.

Борба с корупцията вместо имитация

Санкциите за корупция по закона "Магнитски" са и оценка за работата на прокуратурата, и знак, че ако тя не започне да разследва корумпираните, действията на американските власти в тази посока ще продължат. "Има много други инструменти за борба с корупцията освен санкциите, но [използването им] е избор на българското правораздаване, на европейската система и на други участници в това пространство. Но с този акт ние декларираме, че имаме твърдото намерение да се противопоставим на корупцията", каза Джим О'Брайън.

Думите му идват на фона на това, че за санкционираните от първия списък лица няма никакви последствия. Делян Пеевски продължава да е депутат. Нещо повече - от партията му - ДПС, оправдават оставането му в политиката с това, че американската страна не е представила доказателства за обвиненията в корупция, въпреки че властите в САЩ нямат практика да предоставят доказателства, а налагат санкции въз основа на събрана от тях информация. Няма никакво движение по обвиненията на бизнесмена Васил Божков за давани от него комисионни срещу осигуряването на монополното положение на фирмата му за хазарт. Същото се отнася и за третия от списъка - Илко Желязков, известен като "лейтенанта на Пеевски". По тези причини вероятно санкциите срещу тримата бяха потвърдени и от Великобритания по техния Глобален антикорупционен режим, който е аналог на глобалния закон "Магнитски".

Неколкократното споменаване на ЕС и другите държави от него е другият ключов момент, който показва тактиката, която Държавният департамент ще следва през идващите месеци, за да покаже, че санкциите, които налага, имат някакъв ефект. По всичко личи, че ще бъдат положени усилия превзетата българска съдебна система и ключови политически партии да бъда заобиколени.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 11
    • + 11

    Т.н. закон Магнитски е политически акт, предвидливо отстрелващ неамерикански граждани, които в бъдещ момент биха могли да станат пречка за осъществяване на американски интереси на съответната територия.
    Забележителното е, че решенията за включването им в санкционен списък не са в резултат на съдебно производство въз основа на доказателства, а са плод на политическа целесъобразност и политически орган има последната дума за формирането на списъка. При Магнитски нарочените няма пред кого нито да обжалват, нито да представият доказателства, че нямат сестра...

    Но огромната, невидима "подводна" част на айсберга Магнитски е че попадането на някого в спъсъците е последвано от общественото му опозоряване в резултат от последващата "работа" на васалететните режими (и медии) в подведомствените на съответното американско посолство територии.
    Което наблюдаваме трети ден и ще продължим да наблюдаваме в плонжовете на американозависимите.

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 9
    • + 5

    До коментар [#1] от "masay":

    Горанов е най-голямата пречка за американците. Прекалено плитко и издиша отвсякъде,

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 4
    • + 5

    Нашите селски тарикати започват да си играят с търпението на американците и не е ясно докъде ще стигне това.

    Едно е ясно - срамно е отвън да ни посочват корумпирани лица, а Прокуратура и съд да се правят, че нищо не се случва. Търпимостта на обществото към корупцията също е доста неприятно явление.

    Нередност?
  • 4
    xaq36646886 avatar :-?
    xaq36646886
    • - 5
    • + 8

    Ами защо тогава не санкционират и ПРЕВЗЕЛИТЕ държавата, ами се прегръщат и целуват с тях, канят ги на закуски и вечери? И дори заедно с тях редят списъците в посолството си, съветвайки се за подходящи бушончета за гърмене ... Да не би да е защото сами си ги избират такива корумпирани и оцапани (за чието "тъмно минало знаят", съдейки по изтеклите дипломатически писма), защото са зависими и по-лесно управляеми? Питайте, нали сте журналисти? Или ни е страх да не разсърдим грантодателя?
    Никакви превзети държави и корупции не ги вълнуват, тия санкции са нищо повече от инструмент за налагане на американски геополитически и икономически интереси. Ако имаше нещо верно, щеха да предоставят доказателства за да бъдат "корумпираните" лица реално осъдени и наказани. Но или немат нищо различно от вестникарски изрезки, поръчани от тях самите, или когато е за бушони и има реални доказателства, това пък може да засегне и "кучите синове", стоящи над тях ...

    Нередност?
  • 5
    xaq36646886 avatar :-|
    xaq36646886
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#2] от "popopo":

    То и Александър Манолев не беше особена пречка за американците, но все некой требва да изгърми и от "нашите" за да не будим подозрение. А и да напомним на когото требва да бъде още по-изпълнителен и покорен за войната в Украйна, енергетиката, Македонския въпрос и пр. американски интереси. И както виждаме, това дава моментален и безотказен резултат!
    Ако имахме гражданско общество, медии, интелигенция, истински политици, загрижени за страната, те щяха да реагират веднага на този брутален шантаж от страна на Америка - една уж съюзническа държава!

    Нередност?
  • 6
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 4
    • + 2

    Дай Боже скоро да доживеем положителни промени в тази насока чрез този външен натиск!

    Нередност?
  • 7
    lpa141201770 avatar :-|
    lpa141201770
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#6] от "bat_plamen":

    Що за слугинско мислене?!
    Нямате ли поне капка самоуважение и национално достойнство? Не ви ли е обидно които и да е държави да ни се намесват във вътрешните работи ?
    Или вече официално сме американски екстериториален щат?!

    Нередност?
  • 8
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 4
    • + 7

    Това е перфидна намеса във вътрешните ни работи!

    Дава се допинг на БГ американските хранени кучета да скачат на своите в интерес на задокеанските интереси.
    Очевидно е, че основният удар е срещу енергийното трио Овчаров-Николов-Генов. Русофилът е по подразбиране, а Горанов е за елементарно отвличане на вниманието.
    И се чудя - от Козяк не се ли вижда, че за 12 г. във властта Баце направи корупцията толкова достъпна и масова, че просто я вкара в ДНК-то на нацията! Той защо не е в списъците им? И е ясно защо никога няма да бъде, защото на тия от замъка в Лозенец хич не им е еня кой и как ни краде. Темата им е да дават терен на доберманите си да им разчистват терен за дебаркране.

    БГ васалитетът е подтикван всячески да прекъсне ядреното споразумение с Росатом за сертифицирането, горивото и прибирането в Русия на отработеното радиоактивно гориво. Всъщност янките от трите предлагат единствено второто - горивото.
    Ако договорът с руснаците падне, а с него и необходимостта от сертифициране на руските ядрени инсталации в Козлодуй, кой ще ги търпи да работят с негарантирана сигурност ?!
    А за радиоактивните отпадъци трябва да си направим депо.
    Чувал съм колко трудно е да се намери терен за депониране (или завод за изгаряне) на битови отпадъци - никоя община не го иска. Какво ли остава за радиоактивни отпадъци с период на полуразпад няколко хиляди години!

    За това доберманите на посолството на хълма не продумват!

    След като КироАсен ни оставиха без гарантирани и поносими като цена доставки на руски газ (за което сега ония ще заведат арбитраж), сега напънът е да останем и без сертификация и ядрено гориво.

    На български се нарича "зависимост".
    Козяшките кучета ни тласкат натам.

    Нередност?
  • 9
    olexander avatar :-|
    olexander
    • + 3

    Истената е, че списъците по "Магнитски" нямат никаква юридическа сотйност. Това е политически акт. Да, несъмнено вкарването на Горанов в тоя списък е репотуционно щета за ГЕРБ, но не е по-голяма (или по-малка) от случая с Нексо или скандала с Джемкорп.
    Многокрано съм обръщал внимание, на разните фанатизилани последователи на "почтенните", че корупцията НЕ Е политически оцветена. Ограничаване на корупционните практики е възможно единствено тогава, когато заедно с политическата воля има и безкомпромистност - както към "врагове", така и към "свои".
    Също така е признак на лицемерие корупцията да се мери единствено с аршина "магнитски". В крайна сметка катарския скандал в Евпопейскиея парламент е равносилен, ако не и по-голям от тия списъци.

    Нередност?
  • 10
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Този закон тръгва за защита на човешките права през 2012 г.
    Как сред нея се намърда и корупцията е въпрос с повишена трудност, а защо Америка не вижда и собствената си корупция в Хънтър, а и в баща му, който като вижепрезидент срещу държавен заем от 1 млрд долара свали главния прокурор на Украйна.
    Докато Америка не види гредата в собственото си око, никой няма да приеме сериозно соченето на сламките в своето.

    Застани пред огледалото, Америка!
    И дърпай с две ръце гредата от окото си...

    Нередност?
Нов коментар