Западни посланици: България плаща висока цена за липсата на върховенство на закона

Чували сте множество истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които използват държавни институции, за да тормозят, изнудват, рекетират, каза Херо Мустафа пред представители на бизнеса

"Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси", каза американският посланик Херо Мустафа
"Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси", каза американският посланик Херо Мустафа
"Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси", каза американският посланик Херо Мустафа    ©  Надежда Чипева
"Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси", каза американският посланик Херо Мустафа    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Липсва напредък в сферата на върховенството на закона, каза американският посланик в България Херо Мустафа.
  • Реформите, изготвени от правосъдния министър Зарков, са първата важна стъпка за промяна, според посланици.
  • Бизнесът също има ключова роля в борбата с корупцията.

Корупцията е "ракът на обществото", който спира икономическото развитие на България, а постигане на върховенство на правото е най-голямото предизвикателство пред приемането на страната в Шенген и еврозоната. Това стана ясно от думите на участници в конференцията "Върховенството на закона и бизнес средата в България", организирана от Американската търговска камара в петък. Установяване на върховенство на закона е необходимо условие за подобряване на икономическата среда у нас, а решаваща роля за тази задача има и бизнесът, изтъкнаха посланиците на редица западни държави, както и представители на търговски организации.

Законопроектите, подготвени от Министерството на правосъдието във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, са важна стъпка към тази цел и трябва своевременно да бъдат разгледани от парламента. С този призив служебният министър на правосъдието Крум Зарков откри събитието. Времето и политическата воля са двата основни фактора, от които зависи дали това ще се случи, а "най-силната гаранция е, че българското обществено мнение ще настоява за тях", каза още Зарков. Той посочи бавния напредък по темата, като едва в четвъртък на първо в четене в комисия мина Законът за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор, който по думите му се отлага от 2009 г.

Херо Мустафа: Все още няма осъдени сред обвинените по "Магнитски"

България сега е позиционирана за дългосрочен успех по-добре от всякога, но липсва напредък в сферата на върховенството на закона, каза американският посланик в България Херо Мустафа. В началото на нейния мандат преди 3 години и половина, който скоро приключва, да се говори за корупция тук е било табу. "Трудно е да се реформират институции и да се премахнат дълбоко вкоренени интереси", каза тя. Бизнесът и обикновените граждани обаче посочват корупцията като основен проблем в страната.

"Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси", добави още Херо Мустафа.

"Бизнес общността знае колко е трудно, чували сме го - и ние, и другите търговско-промишлени камари са го чували - от толкова много инвеститори: че виждат огромен потенциал в България, но се страхуват, че правата им няма да бъдат защитени, ако попаднат в съдебен спор. Чували сте множество истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които използват държавни институции, за да тормозят, изнудват, рекетират. Чуваме за адвокати с куфарчета, за задкулисни сделки, за рушвети. Чуваме за непрозрачни обществени поръчки и покупки от властта, натъкмени за конкретен кандидат. За фаворизиране при държавните договори. Знаем това от първа ръка, чуваме го от нашите компании", каза Мустафа.

Тя подчерта, че САЩ стоят зад своите обвинения по закона "Магнитски". "Отнехме визи от българи заради корупция." По думите й обаче е показателно, че сред тях в България няма осъдени за корупция, някои от лицата дори продължават да заемат позициите си.

Време е за малко политическа воля и да бъдат приети необходимите промени, каза още посланикът. И добави, че все пак справянето с корупцията не е крайна цел, а дългосрочен процес, който изисква постоянна бдителност. А събирането на толкова представители на различни организации е сигнал, че темата е приоритет за бизнеса и обществото.

Корупцията спира развитието

"Според някои бизнесмени добрият министър или президент е този, на когото можеш да се обадиш, и той разрешава проблемите ти. Това обаче е знак, че институциите не работят добре", смята Щефан Рьокен, временно управляващ посолството (шарже д'афер) на Германия в България. Компаниите трябва да могат при необходимост да се обръщат към една ефективна държавна администрация. "Реформите, изготвени от министър Зарков, са първата важна стъпка. Надявам се парламентът да отговори на очакванията", каза Рьокен.

"България има много предимства за чуждестранните инвеститори, но често отпада в много начален етап на селекцията им именно заради лошата си репутация за ширеща се корупция. Не е важно само да се приемат закони, трябва да се показват резултати в борбата с корупцията и добри примери", каза Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестициите.

Когато компании се представят добре в България, те не искат вниманието да се привлича към тях от страх да не станат обект на натиск. "Първо идват бандитите, а после и политиците", отбеляза Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.

Д-р Мая Найденова от Германо-българската индустриално-търговска камара и водещият на дискусията Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пък дадоха пример със закона за защита на лицата, подаващи сигнали за корупция, който по думите им е "фундаментален" и отдавна се прилага от големите международни компании. Отхвърлянето му от българския парламент обаче показва липсата на напредък с ключово законодателство срещу корупцията.

Много бизнеси през годините са се отказали да участват в обществени поръчки, тъй като смятат, че са нагласени и нямат шанс да ги спечелят. Бавните административни процедури също са пречка пред привличането и задържането на инвестиции. Компаниите трябва да имат усещането, че правата им са защитени, а когато казусите им с години остават нерешени, това се разчува и отблъсква инвеститорите, допълниха още участниците в дискусията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 4
    • + 3

    Че Н.ПР. Херо е обрисувала Кръга Капитал!
    На изпроводяк прогледна, милата.

    Какво, ако не политическа корупция е криптобанДа, разследвана, глобена и забранена (за 5 г) в англосаксонския свят, да финансира недъгаво чрез служители-пионки политическата партия Дай,БГ!
    Н.Пр. Херо, едва ли ще допусне, че в САЩ корпорация по този дебилен начин може да финансира политическа кампания! А и съдейки по тегавите разследвания на прокурор Мълър за обвиненията срещу Тръмп - явно не може.
    А в бантустана БГ всичко може и се лепи на някакво обтекамо неслучило се "върховенство на закона".
    Може ли у САЩ пич с двойно гражданство да стане министър/секретар или да застане начело на изпълнителната власт? По закон не може. И в БГ по закон не може, ама за Киро можеше.
    Да не би Н.Пр. Херо и това да има пред вид под политическа корупция?

    Луис Кароловата Алиса се оправи някак в огледалния свят, защото е само триизмерен. Никой не би могъл да се оправи в американския свят, който е измамен отвсякъде. И не да гледаш слънцето, когато от Вашингтон ти викат конграчулейшънс, а трябва да отваряш планетарен атлас.

    Нередност?
  • 2
    ktulhu avatar :-|
    228
    • - 1
    • + 2

    Западни посланици: България плаща висока цена за липсата на върховенство на закона

    В текста се цитира единствено мнението на Херо Мустафа, докато заглавието подлъгва, говорейки в множествено число. Кои са останалите посланици? Статията въвежда в заблуждение и е манипулативно.

    Нередност?
Нов коментар