🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все по-ненадежден партньор

В очите на Запада България се е превърнала в партньор, на който трудно може да се вярва

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Все по-ненадежден партньор

За по-малко от два месеца България получи два звучни шамара от своите съюзници. Първо Нидерландия за пореден път ни блокира за влизане в Шенген и постави условие за промяна на позицията си - да има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност. САЩ за втори път наложиха санкции по закона "Магнитски", след като първите не доведоха до реакция от превзетата държава. Очаквано реакциите на засегнатите политици и институциите в България продължават да бъдат първосигнални и без грам самокритика.

Те обаче е по-добре да осъзнаят, че в очите на Запада сме се превърнали в партньор, на който трудно може да се вярва. Затова и ЕС, и САЩ настояват за промени, защото за тях е очевадно, че ефективността от действията на прокуратурата и полицията е близка до нула. В очите на Запада продължаваме да бъдем един от троянските коне на Русия в ЕС, частниците граници "Росенец" и "Капитан Андреево", както и източник на нелегални бежанци, които безпроблемно минават през страната.

С подкрепата и на Брюксел, и на Вашингтон има реален шанс за промяна, но има нужда от решителни хора в управлението. В противен случай България ще остане в миманса на ЕС и все по-ненадежден партньор на Запада.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Обвиненият в САЩ 49-годишен българин Милан Димитров, арестуван в Гърция, жена му Мариана Гаргова, както и баща му Димитър Димитров са обвинени през 2020 година от федерален съд в #САЩ за нарушаване на американските #санкции срещу #Русия. С българите в САЩ е обвинен и руснакът Иляс Харресович Сабиров - собственик на имот във Варна и учредител на санкционираните руски компании „Космос Комплект” и „Совтест Комп”. #USAsanctions #EUsanctions #Russia
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161367596981189

    Нередност?
Нов коментар