🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заедно към Шенген и инвестиции в транспортната инфраструктура обсъдиха Радев и румънският президент в София (обновена)

Двамата държавни глави подписаха политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство

Разположени от двете страни на Дунав, България и Румъния си говорят трудно. Само два моста на 471 километра водна граница, които дълго остават без съпътстваща пътна инфраструктура, бавни проверки и задръствания по граничните пунктове, липса на съвместни усилия за защита интересите на региона... През последните години Румъния гледаше изцяло на Запад и превърна Трансилвания в най-силния си икономически център, за сметка на южните (с изключение на Букурещ) и източните си региони.

България също "заключи" Севера, оставяйки го без критична инфраструктура и качествени усилия за регионално развитие. А от два бедни периферни региона в съседство не можем да очакваме "икономическо чудо". В сряда в България пристигна на работно посещение румънският президент Клаус Йоханис. Зад поканата му тук от българският президент стои идеята да се засилят връзките между двете държави и очакваното стратегическо партньорство да доведе до конкретни резултати. Според Румен Радев то е заявка за по-високи амбиции в рамките на двустранните отношения между страните, и израз на политическата воля на най-високо ниво да бъде продължено обединяването на усилията за утвърждаване на европейските принципи и механизми в България, Румъния и региона.

Сред темите на срещата между двамата президенти на 15 март бяха енергийната, икономическа и транспортна свързаност, както и общата перспектива за присъединяване към Шенген. Според администрацията на румънския президент "посещението се провежда в продължение на диалога на високо равнище между Румъния и България, както по отношение на двустранното сътрудничество, така и в европейски и евроатлантически план, предвид предизвикателствата пред сигурността, породени от войната в Украйна".

За Шенген

Темата не е включена в документа, който държавните глави подписаха. Йоханис и Радев ще обсъдят "общата цел за присъединяване към Шенгенското пространство и ще потвърдят твърдия си ангажимент да продължат стъпките, за да бъде взето положително решение през тази година", съобщиха от пресцентъра на румънския президент. "Ние ще работим консолидирано за премахване на бариерата ни за Шенген, за по-бързото ни колективно присъединяване", каза президентът Радев.

Важно бе обаче Румъния да потвърди официално позицията си за съвместно влизане в Шенген. При последния опит за присъединяване на двете държави много румънски политици нееднократно заявяваха готовността си да се отделят от България, ако тя се окаже спирачка за зоната на свободно пътуване в ЕС. Припомняме, че Нидерландия имаше възражения само към България заради неизпълнение на реформите в съдебната система и борбата с корупцията. Австрия обаче в последния момент втвърди тона и блокира и двете държави.

Двамата държавни глави засегнаха и борбата с нелегалната миграция и по-ефективната защита на външните граници на Европейския съюз, надграждайки решенията, приети на срещата на върха на Европейския съвет през февруари 2023 г. В дневния ред на срещата бяха включени още и агресивната война на Русия срещу Украйна и последиците от нея, устойчивата подкрепа за Украйна и Молдова, както и последните събития в подготовката за предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

И за инфраструктурата

Декларацията за стратегическо партньорство предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти, предназначени за развитието на Дунавския регион, гарантиране на енергийна сигурност, насърчаване на зелената енергия, казват от румънското президентство.

Всъщност руската инвазия в Украйна е и сред основните причини за засилване на сътрудничеството. Именно критичната инфраструктура, която да осигури по-добрата защита на региона трябва да бъде тепърва изграждана и развивана след пропуснатите десетилетия. Изграждането на втория мост на Дунав при Русе е част от нея и тъй като е в най-напреднала фаза на подготвяне, се очаква съвсем скоро да бъде потърсена европейска подкрепа за реализирането му.

Сред темите в дневния ред на двамата държавни глави бяха още развитието на икономическия обмен и инвестициите, анализирането на последните развития в трансграничните проекти за подобряване на речната и пътната инфраструктура, както и напредъкът на енергийните проекти, предназначени да увеличат енергийната независимост и сигурност на Румъния и България. Миналата година стокообменът надхвърли осем млрд. евро и Румъния вече е вторият по големина търговски партньор на България след Германия", обясни президентът Рдаев. Румъния се нарежда на първо място в туристическия обмен на България със съседните ни страни, каза още държавният глава.

Документът също така споменава сътрудничеството по европейските въпроси, както и засиленото сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на фона на многобройните трудности, причинени от агресивната война на Русия, за да се осигури постоянна подкрепа за Украйна, укрепване на източния фланг на НАТО и възстановяване на климата за сигурност в района на Черно море.

"Стратегическото партньорство е резултат от взаимния интерес на Румъния и България, като съседни и приятелски държави, за засилване на сътрудничеството в множество области от общ интерес и установява бъдещите насоки за развитие на румънско-българското сътрудничество", съобщава президентската администрация.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Служебната власт на Радев и Гълъбарника пуснаха Мутрите вътре!

    Шиканирането на съдебните дела на Таки-Маки срещу Държавата продължава!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161422300991189
    Ето как за втори път в рамките на седмица ЦЛХИК към БАБХ обжалва пред ВАС спряната от КЗК обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на Капитан Андреево. И този път няма подпис на адвокат или юрисконсулт! Една от обжалващите фирми е свързана със Златна Лаборатория и кръга Таки-Маки.

    Нередност?
Нов коментар