Фискалните правила на ЕС - край на старото, приветстваме новото

Реформите и инвестициите, насочени към стимулиране на растежа, трябва да са неразделна част от всеки сериозен план за намаляване на дълга

Продължителна фискална подкрепа води до сериозни последици
Продължителна фискална подкрепа води до сериозни последици
Продължителна фискална подкрепа води до сериозни последици    ©  Shutterstock
Продължителна фискална подкрепа води до сериозни последици    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мартен Вервей е генерален директор на Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" на Европейската комисия

За пореден път ЕС доказа, че е в състояние да се адаптира към нови обстоятелства. Наистина, често в разгара на най-трудните периоди се извършва най-значителен напредък. Това е особено вярно, когато става дума за развитието на нашия икономически и паричен съюз.

Миналата година Европейската комисия представи своето виждане за най-всеобхватната реформа на фискалните правила на ЕС. Тези насоки са последица от редица икономически сътресения, които изискваха бързи, енергични и в някои случаи безпрецедентни политически отговори. За да предостави на правителствата необходимото поле за реагиране спрямо сеизмичните икономически и социални предизвикателства, породени от COVID-19 и агресивната война на Русия срещу Украйна, ЕС временно облекчи фискалните си правила. Подходът подейства. Благодарение на мерките за икономическа подкрепа на национално равнище и на равнище ЕС милиони хора запазиха работата си и предприятията не затвориха врати.

Разбира се, този успех не трябва да ни заслепява за някои сериозни последици от продължителен период на фискална подкрепа. Публичният дълг нарасна, в някои случаи до много високи равнища. Сега е необходимо да се обърне внимание на този въпрос. Стабилните публични финанси са предпоставка за устойчив икономически растеж. Чрез създаване на буфери, когато времената са добри, можем да реагираме по-добре при бъдещи кризи.

Доброто управление на публичните финанси е още по-важно предвид икономическите и бюджетните перспективи за следващото десетилетие. Екологичният и цифровият преход и необходимостта от укрепване на капацитета на Европа в областта на сигурността ще изискват значителни и продължителни публични инвестиции. След десетилетие на изключително ниски лихвени проценти, през идните години условията за финансиране вероятно ще бъдат по-неблагоприятни. Въздействието на застаряването на населението върху публичните финанси става все по-видимо.

Надеждните фискални правила, с ангажимент за спазването им и с подходящи инструменти за гарантиране на тяхното прилагане, са от съществено значение за осигуряване на стабилни публични финанси в целия ЕС. Ето защо комисията представи конкретни идеи за тези правила въз основа на редица ключови принципи.

Първо - подход, който да е еднакъв за всички, не работи. Фискалната ситуация, предизвикателствата и икономическите перспективи се различават значително в 27-те държави на ЕС. Правила, които определят едни и същи цели и изискват един и същ темп на фискална корекция за всички, не са нито оптимални, нито приемливи в широк план. В новата рамка за държавите ще има различни правила предвид предизвикателствата, свързани с техния държавен дълг, за да се определи подходящ план за фискална корекция.

Второ - националната ангажираност е от решаващо значение. Средносрочните фискални и икономически стратегии, които гарантират устойчивост на дълга, следва да бъдат разработени от всяка държава членка при една ясна и прозрачна рамкова уредба на ЕС.

Трето - и реформите, и инвестициите са от ключово значение. Някои държави с най-високите равнища на публичен дълг последователно са реализирали бюджети с ниски първични дефицити. Въпреки това равнището на дълга остана неумолимо високо в резултат на слабия растеж. Ето защо реформите и инвестициите, насочени към стимулиране на растежа, трябва да са неразделна част от всеки сериозен план за намаляване на дълга.

И накрая - правилата трябва да се прилагат. Честа критика са незачитането и слабото им прилагане. За да функционират, фискалните правила трябва да бъдат реалистични, надеждни и всички да носят отговорност за тях. Предложенията на комисията целят постигане на нов компромис: по-прости правила и по-реалистични планове за фискална корекция при по-строг и по-ясен режим на прилагане.

За стабилността и просперитета на ЕС е от съществено значение да се постигне съгласие по преразгледаната фискална рамка. Сега е моментът.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Това на снимката са еврата на барплота в къщата на Прокопи на Буджака. Обикновено са долари.

    Нередност?
Нов коментар