Надеждата на ЦСКА е да има нов стадион за 90 млн. лв. през 2025 г.

Според проектантите строителството ще отнеме година и половина, а първата копка може да бъде още тази есен.

Предвидено е поставянето на соларни панели на покрива на козирката, която ще покрива всички седящи места.
Предвидено е поставянето на соларни панели на покрива на козирката, която ще покрива всички седящи места.
Предвидено е поставянето на соларни панели на покрива на козирката, която ще покрива всички седящи места.    ©  ЦСКА-София
Предвидено е поставянето на соларни панели на покрива на козирката, която ще покрива всички седящи места.    ©  ЦСКА-София
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От ЦСКА твърдят, че финансирането за построяването на стадиона вече е осигурено от собствениците.
  • Проектът се оценява на 80 - 90 милиона лева, като все още няма разрешително за строеж.
  • Съоръжението ще разполага с 16 хиляди седящи места, а част от заградените имоти ще бъдат "върнати" на парка.

През 2025 или 2026 година. За тогава са надеждите, че може да бъде готов новият стадион на ЦСКА в Борисовата градина, чийто проект беше представен в понеделник, 24 април, от клуба и архитектурната фирма изпълнител. Очакванията са строителните дейности да започнат още през есента на тази година, след като се набавят нужните разрешителни. Проектът се води реконструкция на стария стадион, за да не противоречи с липсата на подробен устройствен план на Борисовата градина. Вариантът, който беше представен от представителите на футболния клуб, засега звучи по-скоро оптимистично - от пресконференцията се разбра, че парите се осигуряват от собствениците, но без точна оценка, а само в рамките на 80 - 90 млн. лв.

Според архитектите съоръжението, което казват, че ще бъде най-модерното в България, ще може да побира 16 хил. души, въпреки че уточняват изрично, че става дума за седящи места. "Ние през цялото време сме се борили за максимален капацитет", сподели Цветан Петров, изпълнителен директор на "Иво Петров -архитекти", фирмата проектант, като според Петров причините за сравнително ниския капацитет са две. От една страна, новият стадион ще влезе изцяло в рамките на старото съоръжение, а от друга страна, е спазването на изискванията на УЕФА за стадион от четвърта категория, които са за по-голямо удобство, сигурност и видимост за всички посетители.

Държавно партньорство

В проекта не се предвиждат паркинги, а всъщност "ще върне" част от заградените имоти на Борисовата градина, тъй като част от терените ще бъдат превърнати в алеи, където ще бъдат засадени дървета. "Цялостната концепция на съоръжението е да се използва градският транспорт от хората, които ще посещават стадиона за мачове", казва Данаил Димов, изпълнителен директор на "Спортни имоти Българска армия", новоучреденото публично-частно дружество, в което през февруари 2023 г. Министерството на младежта и спорта апортира поземлените имоти, върху които през 1965 г. е построен стадион "Българска армия", но и тенис кортовете в парка, както и базата в Панчарево, за която клубът все още няма план. Държавата и ЦСКА са партньори в проекта чрез "Сердика спортни имоти" и "Арена ЦСКА", които са с по 50% дялово участие в новосъздадената публично-частна фирма. Последната е с дял от 28.5 млн. лв., като към момента са внесени 7 млн. лв. До 21 февруари в "Арена ЦСКА" действителни собственици са Гриша Ганчев и Юлиан Инджов с по 38.1 хил. акции чрез "Професионален футболен клуб ЦСКА - София".

Сега според Търговския регистър собственици на "Професионален футболен клуб ЦСКА - София" вече са Данаил Ганчев, син на Гриша Ганчев, който притежава 50% от "Спорт инвестмънт" чрез "Литекс", и Данаил Илиев, който е вписан като собственик на фондация "Национален фонд за спорт, култура, наука и изкуство", която пряко притежава целия капитал на "Фонд спорт", което от своя страна държи другата половина от капитала на "Спорт инвестмънт" - фирмата зад "ПФК ЦСКА - София". Въпреки че клубът, който обяви новия акционер на 21 февруари 2023 г., посочи, че новият собственик на част от акциите е с миноритарен дял от 40%. Именно тогава бе обявен и вторият изпълнителен директор, Стоян Орманджиев, който не присъства на пресконференцията.

От есента или с известно забавяне

Според изпълнителя на проекта строителството на основния актив на "Спортни имоти Българска армия" се очаква да започне през есента, но има вероятност за известно забавяне, тъй като проектната документация трябва да премине през различни инстанции. Според арх. Петров в срок от 18 месеца проектът може да бъде изцяло завършен или ако всичко върви по план, през сезон 2025-2026 г. ЦСКА ще може да приема гостуващите отбори на новия си стадион, като през това време клубът ще използва националния стадион. "Този проект ще бъде входиран за получаване на разрешение на строеж и от тук нататък всичко е в ръцете на институциите", посочва Димов, като според него законът е спазен във всяко отношение и не би трябвало да има проблем при движението на проекта през различните институции.

Филип Филипов, един от двамата изпълнителни директори на ЦСКА, пък увери, че проектът ще бъде изпълнен, а бюджетът вече е осигурен въпреки поскъпването на строителните материали. "Финансирането на стадиона е изцяло осигурено от собствениците. Феновете трябва да са спокойни, че стадионът ще бъде построен", посочи Филипов, добавяйки, че стойността на проекта е около 80 - 90 милиона лева, но не е ясно кога може да се очаква инвестицията да бъде възвърната. "Аз не съм специалист по финансите", каза изпълнителният директор Филипов, като добави, че клубът в момента търси партньор, който да се заеме организацията и управлението на стадиона, и затова е трудно да се прогнозира възвращаемостта. Спонсор също може да се търси, но името на стадиона няма да бъде променяно и ще остане "Българска армия".

Все още няма коментари
Нов коментар