За и против новата коалиция: "Правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ е единствената възможност да се запази евроатлантическата перспектива"

Според икономиста Евгений Кънев подценяването на геополитическата криза, в която се намира България, означава неразбиране на фундаменталния риск пред парламентарния модел

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Събирането на двата политически полюса - ГЕРБ и ПП-ДБ, в коалиция предизвика силни спорове сред хората, които имат отношение и към двете партии. Сред най-крайните им привърженици противопоставянето беше особено остро, докато умерените по-скоро приветстваха огромните компромиси, които направиха най-вече ПП и ДБ. Във всяка от двете позиции обаче - "за" и "против" коалицията, има изключително ценни аргументи и макар правителството вече да е избрано, разговорът има смисъл да се продължи, защото те имат отношение и към политиката, която новото мнозинство ще следва.

"Капитал" помоли двамата човека - един с повече аргументи "против", а друг - със "за", да отговорят на няколко едни и същи въпроса. По-надолу ще видите аргументите "за" на икономиста Евгений Кънев.

Тук може да прочетете аргументите "Против" на журналистката Дарина Сарелска.

Какъв е основния аргумент "за" да се направи правителство между ПП - ДБ и ГЕРБ?

Основният аргумент "за" е за разрешаване на задълбочаващата се конституционна криза, която поставя под въпрос парламентарната република в условията на мащабна война в близост до нашите граници. Войната в Украйна има глобално значение, защото е за ценностите на света, в който ще живеем утре: демокрация или автокрация. И дали България ще бъде държава с върховенство на закона или с върховенство на вожд по руски образец, каквито тенденции се налагат от сегашния президент. Нуждата от правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ е единствената възможност да бъде запазена евроатлантическата перспектива и избор на България срещу алтернативата, за която енергично работи президентът Радев със служебния си кабинет - сближаване с Евразия и отдалечаване от политическия (ЕС) и военния съюз (НАТО), за членството в които работиха поколения български политици.

А какъв е основния аргумент срещу това правителство и защо според вас не е верен?

Основният аргумент "против" е свързан не с коалицията, а с нуждата от подкрепата на ГЕРБ, олицетворен от нейния лидер за такъв кабинет на ПП-ДБ. Защото ПП-ДБ са политически платформи, създадени, за да сменят корупционния модел на управление на България през последните 15 години. Голямата промяна се наложи единствено заради войната в Украйна и инспирирания отвън блокаж на парламента (да си спомним действията на ИТН и "Възраждане"), които направиха отново приоритетна геполитическата ориентация на България. Нормално е много хора, гласували за ПП-ДБ с идеята, че ГЕРБ е единствен техен противник сега да са разочаровани. Само че,ако България - явно или неявно - обезсмисли напълно членството си в НАТО и ЕС, тя ще загуби своя суверенитет, защото няма да работи парламентарната демокрация и тогава всичко ще се обезсмисли. Най-вече борбата с корупцията. В такава мащабна битка с мощна трансгранична престъпност и засилващо се руско влияние в политиката и икономиката, единствените съюзници, на които можем да разчитаме са именно ЕС и НАТО. И отдалечаването от които не случайно е геополитическа цел на Русия.

Каква беше алтернативата на тaзи коалиция?

Нямаше алтернатива, въпреки че математически е възможна. Защото никоя друга конфигурация няма европейска легитимност, осигуряваща достъп до еврофондовете и не може да спаси парламентарния модел, а така и самите партии в него.

Какви са рисковете пред нея през следващите месеци?

Рисковете са удивителни с техния мащаб. Като почнем от нестабилното мнозинство, което зависи от ГЕРБ, а ГЕРБ изглежда - от ДПС, докато не се реши проблема със сигурността на Борисов. Минем през минирането на всяко полезно политическо действие от проруската коалиция Радев - ИТН - "Възраждане" - Гешев. И стигнем, но не свършим с необезпокояваната проруска пропаганда най-вече в държавните медии, които объркват хората с кремълски заготовки за "мир, независимост, суверенитет" и срещу САЩ, Европа, НАТО и изпращане на оръжия в Украйна, наливайки гласове на деструктивната "Възраждане".

Защо мислите, че се стигна до ситуация, в която реформаторските партии трябва да правят такава коалиция, а нямат достатъчно гласове за самостоятелно управление?

Идеята на много демократично мислещи хора, че трябва да се стои в опозиция, докато статуквото само се разпадне и така се стигне до парламентарно мнозинство, както през 1997 г, е наивна и опасна. Такова мнозинство може да бъде получено само чрез преливане на масов социален вот, а в момента имаме исторически най-ниската безработица и объркани от проруска пропаганда хора, които мислят масово Запада като виновен за проблемите на България. А подценяването на геополитическата криза, в която се намира България, означава неразбиране на фундаменталния риск пред парламентарния модел, без който няма как въобще да има демокрация.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jvh26646884 avatar :-|
    jvh26646884
    • - 1
    • + 4

    - И кой им застрашава "евроатлантическата перспектива"?
    - Никой, сър.
    - Тогава защо врескат?
    - Ами ... Грантаджии, сър!

    Нередност?
  • 2
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 1

    https://youtu.be/xZoAod4xBsA Според мен резултата може да е само един , ПП-ДБ натоварени със всички негативи и маргинализирани , ГЕРБ и ГЕРБовата марка СДС разцепена и нов някакъв Слави като вожда на недоволните и съюз на "здравите сили " срещу хаоса който сами са предизвикали . Има едно пишлеме политолог ,което е навсякъде из телевизиите и се казва Слави Василев при това от сой . Този субект проповядва , че и книга бил написал, защо и как трябва да станем президентска република . Мафията дръпна "отговорните " реформатори към себе си за да ги натовари с целият хаос, който не се е отказала да предизвика за да ѝ се сбъдне мечтата за мажоритарни избори и президентска република . https://www.facebook.com/groups/704044963024501/posts/6291560397606235/ Преди 33 години един компромис провали шансовете за бърза промяна . Идиотите признаха изборите за ВНС въпреки измамите . Май в дъното на това бе един селяндур философ преписвал от Хана Аренд

    Нередност?
  • 3
    bml16190802931049724 avatar :-|
    Борис Борисое
    • - 1

    До коментар [#2] от "Димитър Димитров":

    И резултата Пеевски прави реформи.Смехория и във ВСС. Смешни обвинения на Гешев.Този човек има толкова много грешки и престъпления, а те се хванали с това какво дрънка и някакъв израелец. Нищо няма да стане така. Който го е страх от мечки, наши ли и руски, не ходи в гората .

    Нередност?
Нов коментар