🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Кабинетът "Денков - Габриел"

"Деляне, ела в стая 17"

Или как ДПС се опитва да "изпере" Пеевски чрез участие в конституционното мнозинство

Делян Пеевски се включи активно в разговорите за сформирането на конституционно мнозинство
Делян Пеевски се включи активно в разговорите за сформирането на конституционно мнозинство
Делян Пеевски се включи активно в разговорите за сформирането на конституционно мнозинство    ©  Юлия Лазарова
Делян Пеевски се включи активно в разговорите за сформирането на конституционно мнозинство    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ПП-ДБ рискуват да се превърнат в заложници на опита на ДПС да "изперат" имиджа на Пеевски
  • Мнозинството за избора на Пеевски в конституционната комисия стана заради заплахи от ДПС, че представителите им във ВСС няма да подкрепят оставката на Гешев
  • Цената за сътрудничеството на ДПС е свързана главно с позиции в парламента. Засега.

"Деляне, ние сме в стая 17. Може ли да дойдеш?" Този разговор по телефона на съпредседателя на ПП Кирил Петков чуват около обяд миналия петък присъстващите депутати от ПП-ДБ в стая 17 в Народното събрание, където се намира кабинетът на зам.-председателя на парламента Никола Минчев. Повечето от тях са, меко казано, изненадани, защото по-рано сутринта преговорният екип на ПП-ДБ начело с Петков, Христо Иванов, новоизбрания ротационен премиер Николай Денков, другия ротационен министър-председател Мария Габриел, Томислав Дончев и Десислава Атанасова бяха на официален разговор в стаята на ДПС в парламента, след който се разбра, че трите политически сили водят разговор за сформиране на мнозинство за промени в конституцията, към което се присъединява и движението.

След срещата формалният председател на партията Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС не преговаря за правителство с ГЕРБ и ПП-ДБ, а само за конституционно мнозинство, което да приеме промени в основния закон. Същото заяви и съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който е натоварен да води преговорите за конституционните промени от името на коалицията ПП-ДБ.

Операцията на ДПС

Още по-голямата изненада обаче дойде малко по-късно, когато към разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за последно уточняване на състава на правителството в кабинета на председателя на парламента Росен Желязков се присъединиха и Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев, а Пеевски демонстративно на два-три пъти влиза и излиза от стаята пред погледа на чакащите в кулоарите журналисти, очевидно с идеята да бъде забелязан.

Гласовете на ДПС са ключови за приемането на промените в конституцията и от тази гледна точка няма как движението да бъде заобиколено от този процес. За да бъдат прокарани, на ПП-ДБ им трябват минимум 160 народни представители. (Трите политически сили общо имат 168 депутати.) А ако движението не участва в конституционното мнозинство, ще са нужни гласовете освен на БСП и на партията на Слави Трифонов ИТН, което би било по-трудно постижимо.

Изглежда обаче конституционната реформа е на път да се превърне в заложник на опита на ДПС чрез включването си в такова мнозинство да "изпере" имиджа на Пеевски. Защото се оказа, че това е началото на цяла операция по превръщането на Пеевски в "ключов" фактор за прокарването на промените в конституцията. През 2021 г. той беше санкциониран за корупция от държавния департамент на САЩ по глобалния закон "Магнитски", а в средата на февруари т.г. отново попадна в санкционен списък за корупция - този на Великобритания, който е аналог на "Магнитски".

Операцията по препирането продължи и във вторник, когато Карадайъ и Пеевски "знаково" подкрепиха кабинета "Денков - Габриел" (останалите депутати от движението не участваха в гласуването) без първата и втората политически сила в парламента да имат нужда от това, тъй като имат достатъчно гласове, за да прокарат сами правителството. След гласуването двамата обясниха, че това не е подкрепа за кабинета на ГЕРБ и ПП-ДБ, а гаранция за конституционната реформа. "Не подкрепяме кабинета като състав, а само конституционната реформа", каза Пеевски.

Имаме човек

Нещо повече - за да бъде активен участник в нея, депутатът от ДПС заяви, че ще стане член на парламентарната комисия по конституционни въпроси. И още на следващия ден процедурата по избирането му беше задействана от лидера на партията. Първо в деловодството на парламента беше внесен проект за решение за смяна на един от представителите на движението в комисията с Пеевски, а изборът беше насрочен за четвъртък. Влизането в комисията на санкционирания по "Магнитски" политик предизвика напрежение в парламентарната група на ПП-ДБ, породени от масови критики в социалните мрежи на симпатизантите им, които ги критикуваха за това, че трябва да гласуват за влизането на Пеевски в конституционната комисия.

А за да бъде напрежението още по-голямо, с гласовете на ГЕРБ и ИТН изборът беше изтеглен с ден по-рано - в сряда, като от ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят промяната в пленарната зала. Заради създалата се конфузна ситуация Пеевски и Йордан Цонев отново се срещнаха със съпредседателя на ПП Кирил Петков в стая 17 в парламента, но след нея нито една от двете страни не пожела да коментира какво са обсъждали. В крайна сметка Пеевски беше избран за член на конституционната комисия с гласовете на ГЕРБ и ИТН, като за това помогнаха и от "Възраждане", които не участваха и така свалиха кворума.

Или сега конституционно мнозинство, или Гешев остава

От гледна точка на сформирането на правителството ГЕРБ и ПП-ДБ нямаха съществена необходимост и от бързото обявяване и на по-широко мнозинство за промени в конституцията, което можеше да стане и след като кабинетът "Денков - Габриел" се избере и заработи. Официалното обяснение на Христо Иванов за предприемането на този ход е, че с обявяването на конституционното мнозинство допълнително ще се гарантира по-дълъг живот на правителството, а оттам и повече време, необходимо за приемането на промените в основния закон.

В коалицията обаче има и друго обяснение за бързането и то е оказването на натиск от страна на ДПС върху лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за скоростното обявяване на това мнозинство, под заплахата че представителите на ДПС във Висшия съдебен съвет няма да подкрепят искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това е критичен въпрос за Борисов, особено след като Гешев поиска депутатския имунитет на лидера на ГЕРБ и изпрати в парламента материали от държаното на трупчета разследване, с които аргументира искането си.

Другата заплаха била свързана със заканите на ДПС, че ако не бъдат включени в конституционното мнозинство и това не се обяви сега, те ще заемат страната на президента Румен Радев, който продължава да отправя критики към коалицията. Така ПП-ДБ се оказаха пред дилемата дали да преглътнат Пеевски с цената на разочарованието на симпатизантите им, или да зачеркнат ДПС от потенциалните партньори за промените в конституцията.

“Всички, които участваме в това политическо решение, правим тежък компромис и залагаме на него всичко. Особено лидерите. И трябва да кажа, че аз съм готов да поема своята политическа отговорност при провал. Знам обаче, че колкото и да са високи рисковете, ние просто нямаме право да не опитаме. Съдете ни по резултатите. Нека да опитаме и Бог да ни е на помощ".

Христо Иванов
Христо Иванов

съпредседател на "Демократична България"

Цената да седнеш с Пеевски на масата

Засега цената на ДПС за участието в конституционното мнозинство освен с изпирането на Пеевски е свързана главно с позиции в парламента. Още в края на миналата седмица срещу подкрепата си за промените в конституцията от ДПС договориха техни представители да се включат в ротационното председателство на правната, както и на конституционната комисия. Неофициално за претенденти за двата поста се сочеха Хамид Хамид за правната и Мустафа Карадайъ за конституционната.

По време на преговорите миналия петък от ДПС са поставили въпроса техен представител да се включи и в ротацията между ГЕРБ и ПП-ДБ за председател на парламента, но тази идея засега не е одобрена от двете формации. Не е изключено след напрежението около избора на Пеевски за член на комисията за конституцията движението да се откаже от идеята си за ротационен председател, казват депутати от ДПС.

За амбицията си да прокара конституционната реформа съпредседателят Христо Иванов говори отдавна. В 47-ото Народно събрание, по времето на управлението на четворната коалиция, той оглави комисията по конституционните въпроси, но тя така и не заработи, защото ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" я бойкотираха. Подобна беше и съдбата й и в следващото Народно събрание, което работи много кратко време. В един от предишните парламенти от ДБ дори внесоха свой проект за промяна на конституцията. А миналата година ДПС също представи свой проект.

Засега не е ясно дали предложенията за промени в конституцията на всяка партия предварително ще се обсъдят в комисията и след това ще се изготви общ проект, който да бъде внесен в пленарната зала, или всяка формацията ще внесе своите промени и след това ще бъде изготвен общ проект. След срещата си с Кирил Петков в сряда, след като беше избран за член на конституционната комисия, Пеевски заяви, че се обмисля ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС да излязат с общ проект за промени в конституцията.

Може да се окаже капан

Въпреки засега твърдата заявка на ДПС, че ще подкрепи реформата, ПП-ДБ би трябвало да внимават, защото веднъж упражнението с поправките в конституцията вече беше играно през 2015 г. и не постигна желаните резултати. Тогава ДПС беше в сходна ситуация на изолация след падането на правителството на Пламен Орешарски и масовите граждански протести, свързани с назначението на Пеевски за председател на ДАНС. Христо Иванов в качеството си на правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов предложи конституционни промени, свързани с разделянето на ВСС на две колегии и въвеждането на отчетност на главния прокурор, които първоначално от ДПС също приеха и дори беше постигнат компромис, който беше наречен исторически, но след това се отметнаха и заедно с ГЕРБ орязаха текстовете и така реформата в съдебната система остана половинчата.

Тогава Иванов подаде оставка от поста на министър на правосъдието, а една от партиите в бившия Реформаторски блок, които бяха в коалиция с ГЕРБ - ДСБ, също напусна мнозинството. Сега залогът за прокарването на конституционната реформа за Христо Иванов изглежда е същият, защото тази седмица и от парламентарната трибуна, и в кулоарите на парламента той намекна, че при провал на конституционната реформа ще поеме политическата отговорност.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rwn31589484 avatar :-|
    rwn
    • - 6
    • + 6

    Христо и Кирил е необходимо час по-скоро да излязат от фентъзи сериал в който пребиват тези дни и и рязко да влязат в реалността.

    Разбираемо е, че Капитал е в сложна позиция. Дълго време тази медия подхранва въпросната фентъзи "реалност", но всичко е до време.
    Ако се стремиш към властта, може би това е обяснимо. Тоест, някой трябва да подхранва партийната пропаганда.
    Но когато цялата изпълнителна власт вече е в ръцете ти, може би е време за някакъв по-прагматичен подход. Съответно, фентъзи пропагандата , предполагам, ще е по-добре да отстъпи на по-заден план, за сметка на прагматични ходове /политики/статии/анализи.


    Всичко си има цена. Така е и в българската политика.
    Но е така и в германската политика, така е и в американската политика.

    Всички големи решения се взимат в изключително сложна среда, в която среда не може да се приеме нещо, каквото и да е това нещо, просто защото на някого му се иска да е така.

    Видяхме вече няколко години подобно отношение към политическите процеси до какво води.

    Инатът в политиката води почти винаги до комични, а често и до трагични резултати.

    Предполагам, че ще е добре най-накрая Христо и Кирил да спрат да обясняват и да обещават на симпатизантите си невъзможни неща.

    Защото започват подозрително много да звучат като Борис Джонсън и неговата идея, велика идея за това, какво ще представлява Brexit (‘to have one’s cake and eat it’).
    Не, няма как да се случи това нещо в реалността.

    Ако се иска управлението на целия ресурс на държавата, но без да си първа политическа сила, то ще трябва да се прегърнеш с Борисов.

    Ако искаш промени в конституцията, но без да имаш 160 депутати, то ще трябва да се прегърнеш и с Пеевски.

    Това е реалността.

    Има отворен исторически прозорец за някакви сериозни промени в тази страна. Ако въпросните лидери си дават сметка за това, ще се наложи да се правят жертви и да се плаща цена.

    И въобще, какво точно трябва да се случи, за да престанат ПП-ДБ да го играят като разглезени деца.
    Въобще, Народно събрание ли е това или детска градина.

    Така работи политиката. Не от днес, не и от вчера.
    Ако не им харесва как работи политиката на господата от ПП-ДБ, то това си е техен личен проблем.

    Разбира се, аз не защитавам Пеевски. Просто виждам добре реалната картина.
    Очевидно е, че е за да има конституционни промени, Пеевски ще трябва да се преглътне...някак си.

    Не мисля, че ДПС ще отстъпи в тази посока. Просто, ДПС си има методи, харесвани, нехаресвани, но те си следват някакви си тяхна вътрешна логика и си имат много силни лобита, не само във ВСС, но и къде ли още не, дори в ЕП.
    Това са реалностите.
    ПП-ДБ няма как да могат да нареждат на ДПС какво да прави и как да го прави. С молби също ням ада се получи.

    Ако е твърде трудно за преглащане Пеевски, то тогава просто едва ли ще има конституционна реформа.
    As simple as that!

    Нередност?
  • 2
    harribbo avatar :-|
    harribbo
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#1] от "rwn":

    Наистина е изключително сложно и всички разбират нуждата от реформа

    Но хората които се опитват да я прокарат са стъпили на платформата че никога няма да го има този съюз, и последните десет години са градили имидж срещу лицата на злото и източника на всичко проблеми в тази държава да именно те, протести, знамена няма нужда да ги изреждаме

    Този ход (в контекста на печално изтеклото вътрешно партийното обсъждане ) създава изключително силни съмнения в добронамереността на добрите сили

    Защото:
    1/ Правят коалиция с лицето на корупцията
    2/ Използват същите прийоми на овладяване на властта като предните
    3/ Оправдават се това че ей сега друго голямо зло ака президент ще се активира и тн.

    Демек сега трябва да разчитаме единствено на морала на личности които знаем че нямат морал заради прагматичния им подход на "целта оправдава средствата"

    Високорисков венчър който ако не се получи, ще ни прати в десета глуха защото е 1/ твърде възможно следващия психопат да е събрал достатъчно популярност така че да нанесе вреди които ще ни много струват повече години отколкото ако оставим нещата да се случват органично и реформата да дойде отвътре 2/ ще настане брутална криза на довери след феномените ИТН и ПП (В смисъла че ИТН имаха абослютно същия имидж като ПП за техните гласоподаватели)

    Политическата отговорност която ХИ иска да поеме не може да се изкупи дори ако ще харакири да си направи (него го прави плс.)

    Та, супер рискова инициатива, морално компроментирани фигури, провала ще нанесе изключителни щети, и дори не говорим и за сутринта след революцията когато тепърва ще трябва да изнесем разговора за кадровия дефицит на партията да управлява

    Надявам се на успех във всички случаи, и се надявам тая коалиция след като постигне целта съдебна реформа да се фрагментира и да формира опозиционни виждания за да има все пак някакъв дебат за промени

    Нередност?
  • 3
    jvh26646884 avatar :-|
    jvh26646884
    • - 7
    • + 4

    Чрез Конституционната реформа изпира имиджа си не само Пеевски, участвайки лично в комисията, но и най-вече ДПС, позиционирайки се като основен неин двигател. И съвсем уместно ИТН и Възраждане вкараха "Делян" - освен да гледат сеира на ППДБ, да компрометират изобщо всякакви реформи с водещата роля на ДПС.
    Но пък и лидерите на ППДБ гласуваха "Въздържал се", заедно с 8 свои съпартийци. Хем боли, хем сърби.

    Цялото това пране на ГЕРБ и ДПС едва ли би могло да се случи без нареждане от Посолството. Американците може би са решили да изперат и консолидират зависимите си и подчинени "атлантически сили" за борба с идеологическия враг. Но това Петков и Бойкикев няма как да го съобщят пред съпартийците си и опитват да го "продадат" като наложителен компромис.

    Едва ли е случаен този всеобщ катарзис у гранто-жълтопаветните кръгове. Освен политиците, някак и медиите, и разните анализатори от НПО-та, финансирани от американската държава чрез Фондацията, изведнъж станаха много мекички към Борисов, Доган и Пеевски. Не четем вече за чекмеджета, магистрали и сараи. Не се и възмущават от прегръдката. А каква истерия имаше срещу въображаемата "хартиена коалиция" например, пък тук е реална.

    Американците дълго чакаха ПП да заменят традиционния им любимец Борисов, но като видяха колко са некадърни, решиха да поемат нещата в свои ръце. На практика ПП пропиляха протестната вълна и съживиха един полит. труп, а народът видя, че имало и по-лошо. С държавната си измяна и задкулисни договорки с чужди политици по Македонския въпрос, оръжията за Украйна, енергетиката и всичко останало. И най-вече с безумния арест на Борисов, превърнал се в повратен момент по съживяването му.

    Подобна реабилитация на ГЕРБ/ДПС точно от лицата, които от сутрин до вечер въртяха плочата колко вредни за страната са те, ще отврати още повече граждани от политиката и делът на негласуващите само ще се увеличава.

    Задачата на ПП е ясна - да обслужат американските геополитически и енергийни интереси с всички възможни средства и да изчезнат. Но какво ще остане след тях? Освен една зависима от Америка съдебна система и служби.

    Нередност?
  • 4
    jvh26646884 avatar :-|
    jvh26646884
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#1] от "rwn":

    Ами те вече се прегърнаха с Борисов и Пеевски, какво повече искаш? Но сравненията с Британия и Германия са абсурдни, тук говорим за ОПГ-та в политическа премяна, които се управляват и работят като такива. Затова изобщо не става дума за обикновен политически компромис, а за морален и ценностен. Това е като да правиш антимафиотски закони заедно с мафията.

    Нередност?
  • 5
    rwn31589484 avatar :-|
    rwn
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#2] от "Prado":

    При така създалата се ситуация, ПП-ДБ имат само един вариант пред себе си.
    И този вариант е да успеят да постигнат значителни успехи в управлението на страната.

    Това е много, ама наистина много трудно постижимо.

    Трудно е заради народопсихология, заради кадрови дефицит, заради липса на опит, заради проява на твърде много емоции, заради твърде високото самочувствие, заради необходимост от твърде много компромиси и т.н. и т.н.

    Ситуацията е като все едно на дете в 9-10 клас , което е добро дете, отличник, и т.н., но все пак е все още дете, но защото много иска да промени системата, и се чувства ощетено от оценките на учителите, и материала в учебниците му се струва не много подходящ, да му дадеш възможност и да го направиш директор на училището...

    разбира се, човек може да направи дори и още по-сериозни аналогии, сещам се в тази връзка и за романа на Уилям Голдинг "Повелителят на мухите"...


    ПП-ДБ имат шанс да попаднат в момента в един класически капан на голямо желание да направиш нещо, но да ти липсват опит и знания как точно го направиш същото това нещо.

    Но това е, как да го кажа, капана на високото самочуствие и на твърде голямата самоувереност.
    Че ти знаеш всичко, че ти си по-добър в това и в онова. Че няма кака да не се справиш, защото, нали, имаш чисти помисли (евентуално).

    Пътните полицаии често взимат подкупи. Предполагам са немалка част от общия състав.
    Но откъде да намериш нови хора за точно този тип работа, и после, този тип транзакции са винаги двупосочни...
    Очевидно има достатъчно много хора в България, които мислят и действат по този начин. Тоест, разрешават си проблемите точно по един такъв начин.

    И това не е само в тази сфера. От редене на павета, през машинисти в БДЖ, до служителите в министрества и агенции.
    За тези аспекти може да се пише много. Имам предвид, за вършене на работа през пръсти, за така нареченото "отбиване на номера" или за откровените корупционни практики.
    Тоест, не е само в големите обществени поръчки проблема. Проблеми има на много нива.

    Теорията и нещата които се пишат по социалните мрежи са едно, практиката е по-скоро друго.

    Идеалистичния поглед към този тип проблеми няма да ги реши. Напротив, ще ги задълбочи.

    Разбира се, тук е вече трудния избор-опит срещу неопитност, опетненост (много често) срещу неопетненост.

    И с това правителство, с този състав и структура, моя прочит е, че ПП-ДБ показват, че са си повярвали на собствените мантри. И подхождат твърде наивно и твърде идеалистчно.

    Може би по-добрия вариант за тях щеше да бъде, ако разделят с ГЕРБ поне част от ресурсите и властта.
    Така щеше да има и някаква размитост в отговорността.
    Сега, топката е у тях. Отговорността, цялата е при тях.
    Няма как сега да кажеш, ами, Гроздан едни пари там нещо направи с тях и нещо се договори с пътните фирми и ние повече не го харесваме и няма да си играем с него.

    Разбира се, не може да им се отрече, че са смели. Безрасъдно смели, дори.
    От тази ситуация, в която сами са се поставили,има излизане само и единствено с категорино добри резултати.

    Пеевски и Борисов са им по-малките проблеми. Ако въобще са някакви (истински, а не маркетингови) проблеми.
    Това са някакви проблеми за активстите на тези коалиции. Това са дъвки и за настоящата медия.
    Това е и проблем за някакви хора, които дори не могат да осъзнаят, колко силно са индоктринирани от четенето на разни медии.

    Защото, както добре знаем всички, врага за всяка една партия е нещо много необходимо. Без него няма как да бъдат активирани "симпатизантите" в правилното време.

    Но отвъд това, сега ги няма другите министри в твоето правителство, които да ти пречат с разните им там лични (или на партията, което ги издигнала) интереси, тоест, ресурсите са при теб, имаш и осигурено мнозинство в парламента...

    Значи, няма с кого и за какво да се извиняваш при евентуален неуспех.

    Затова и очаквам с интерес как точно ще се развие ситуацията.
    Теоретичните предпоставки за успех са налице, поне в икономически аспект.
    Ако не успеят да се справят, значи си заслужават мястото, което ще им отреди историята...

    Нередност?
  • 6
    rwn31589484 avatar :-|
    rwn
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#4] от "jvh26646884":

    Какво точно искам аз няма голямо значение. А и едва ли това е толкова важно...
    Виж, какво искат ПП-ДБ е друго нещо.Те, като типични активисти/идеалисти, искат всичко или нищо.

    Е, сега получиха всичко.
    В резултат на това, ще трябва да доставят ако не всичко, поне почти всичко!

    Очаквам с интерес да видя как точно ще се случи това на практика.
    Защото, във фентъзи световете всякакви неща могат да се случат, дори и жанра може да се смени...
    Но когато си взел юздите на държавата в ръцете си, това вече не е фентъзито на социалните мрежи.

    Тоест, тук си имаме класичеки реализъм.
    Иначе казано, това, което ще наблюдаваме като романово повествование във власта в следващите месеци ще е нещо средно между романите на Остин (Гордост и предразсъдъци“) , Достоевски („Престъпление и наказание“) и Балзак ( „Човешка комедия“).

    И да, цапането няма да е само на малките пръстчета. Може би ще е до лактите и, че и по-нагоре.
    Това е политиката.
    И това е видно за всички, които не са индоктринирани и не си представят някакъв идеален свят, в който свят всички са бели и неопетнени.

    Политиците са функция на обществото.
    Огледайте се около себе си, вижне средата в която живеете. Вижте как хората управляват автомобилите си, къде паркират същите тези автомобили. вижте как се провеждат общите събрания на входовете по блокове и кооперации.
    Вижте нивото на българския футбол.
    Вижте на коя място в света е най-добрия български университет...

    Тоест, чудеса не трябва да се очакват.Защото ако се очакват, отново ще има огромно разочарование.

    И това, предполагам, е една от големите грешки на ПП-ДБ, а и на определени медии около тях, че се подхранва едно такова усещане за добрите, умните и красивите, които ей сега ще дойдат и ще оправят всичко.
    Де да беше толкова лесно всичко...

    Нередност?
  • 7
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 4

    Такъв висш пилотаж гледаме от ПП-ДБ, че няма накъде - лупинги, свредели, Радев цъка с език и завижда. Всички забравихме за коалицията, защото я ребрандирахме като "ротационна", само че ПП ребрандира Facebook страницата на МС със своите цветове, все едно са корпорация придобила стартъп. Добре, че бързо ги напсуваха и смениха кавъра. Конституциионната (съдебната) реформа се прави с Шиши, Баце и Сокола, тоест пак ще има "катарзиси" и "исторически компромиси". Този пост във Facebook е истинско събирателно за ситуацията и мисля с него да приключа темата:

    2019: ППДБ се молят на Румен Радев, който е назначен от Путин, да наложи вето за решението за назначаване на Иван Гешев като главен прокурор, който е подкрепен от ГЕРБ, БСП и ДПС, които също са назначени от Путин.
    2020: ППДБ протестират с БСП, Румен Радев и Възраждане, които са назначени от Путин, срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, който е васал на Путин.
    2021: ППДБ гласуват за Румен Радев, който е назначен от Путин, защото е натовски генерал, за да надвие назначения от Путин и ДПС ректор на Софийски университет.
    2021: ППДБ правят правителство с БСП, които са назначени от Путин, да борят ГЕРБ и ДПС, които също са назначени от Путин.
    2023: ППДБ правят коалиция с ГЕРБ и ДПС, които са назначени от Путин, за да борят Възраждане и Румен Радев, които също са назначени от Путин.
    Пак 2023: ППДБ се жалват, че Възраждане, които са назначени от Путин, не гласуват тяхному и с това подкрепят ГЕРБ и ДПС, с които са в коалиция, които са назначени от Путин.

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "rwn":
    "Очевидно е, че е за да има конституционни промени, Пеевски ще трябва да се преглътне...някак си."

    Какво преглъщане? Въпросът не е да има някакви си конституционни промени, а те да бъдат в защита на справедливостта. Защо трябва да се приемат промените на Пеевски? Да, ДПС сигурно няма да отстъпят и следователно няма да има никакви промени.

    Нередност?
  • 9
    rwn31589484 avatar :-|
    rwn
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#8] от "evpetra":

    Аз по-скоро залагам на това, че ще има консенсус за промените в конституцията. И ДПС няма да се наложи в посока да иска някакви абсолютно неприемливи неща за ПП-ДБ.
    Но това ще има цена.

    Това, което се случва в момента с Пеевски във въпросната комисия е нищо повече от маркетингов и ПР трик.
    Но е и някаква първоначална цена, която ще трябва да плати ПП-ДБ.
    Тоест, цената не е налагане на волята на ДПС за конкретни промени. Цената на първо време е изпиране на Пеевски.
    Затова и говоря за преглъщане на фигурата му.

    И ако само това ще е цената, това ми се струва доста ниска цена.
    Все пак, Гешев не е някаква проста пешка. ДПС жертват доста сериозна фигура в негово лице и тук трябва да има някакъв trade-off. Това е първото.
    И второто е конкретиката за промените в конституцията.
    И това е което се случва в момента. За това е статията по-горе. И съответно, в този дух е и моя коментар.

    Разбира се, ДПС са най-прагматично мислещата партия и си дават сметка за ситуацията, не се сърдят и не правят драми, но те бяха на косъм да бъдат част от управляващите и заради Нинова в момента не са сред управляващите.
    Тоест, те жертваха тази фигура в името на нещо, което заради Нинова се развали.
    Сега, тук ПП-ДБ не са чак толкова виновни за тази ситуация, но то малко като в билярда става. Едната топка удря другата, тя пък третата, а четвърта влиза в джоба...

    Разбира се, Нинова е най-губещата от всичко това и ще плати вероятно много висока цена заради това, че заложи на битата карта Гешев. Разбира се, най-вероятно тя има за какво да се страхува от Гешев. но ДПС това не ги интересува.
    ДПС забавя, но не прощава такива ситуации и Нинова няма политическо бъдеще.

    Но да се върнем на ДПС.
    При така създалата се ситуация, ДПС са незаобиколими.

    Фигурата на Пеевски ще трябва да се преглътне, а заради бурята във фейса, ХИ и КП влизат в някакъв обяснителен и после и в някакъв умолителен режим. Но от това няма никаква полза. Просто системата не работи по този начин.


    Но пак казвам, ако се спре само да изпирането на Пеевски, това ще е ниска цена.

    Но като гледам уменията им да водят преговори на ПП-ДБ, допускам, че с играч като ДПС насреща, те няма да се справят по най-оптималния начин и вероятно ще трябва да се правят още отстъпки (постове в комисии или при регулатори).

    Както ПП-ДБ извиваха ръцете на ББ за правителството, сега те са в обратната позиция. сега на тях ще им извиват ръцете.
    И ДПС са в ролята на този, които в момента може да извива ръце. И ги извива.
    Но аз съм оптимист по-скоро за промените в конституцията. Ще се случат вероятно необходимите промени.
    Но с умоляване и увещаване, така няма да стане. Всичко в политиката си има цена и тази цена трява да бъде платена. И ще бъде платена.

    Нередност?
  • 10
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 3
    • + 1

    Онзи наричащ себе си доктор тука си се коментира сам през 3 профила. Личи си по стила..
    ДпС е корпоративна партия.. тя е политическото и лобистко крило на крадократската Мултигруп.. и на библиотекарските дс агенти.
    Това е причината да вкарат Свиню в комисия, в която той отбира колкото грух от бисери. Дизайна им е хем да го преперат, хем да го представят като юрист и конституционният, хем да торпилират каквито и да е промени.. сегашното положение им е страшно удобно.. А Бкп, Итн, герп и вграждане са част от постановката, или активното мероприятие

    Вместо да направят Грух на наденици, демократите му ходят на крака.. Със Свин компромис не може да съществува.. само ще се протака... и нищо няма да излезе, освен усмиФки от д. Ментата и султан доган.

    Нередност?
Нов коментар