🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Со керес*, Европа

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всеки има свой собствен нюзфийд - поток от новини, общото между всички обаче е, че се движат изключително бързо. Увлечени в ритъма на всекидневните новини и задачи, често пропускаме трендове, които се случват за по-дълго време, но за сметка на това са много големи.

За корицата в този брой на "Капитал" избрахме такава тема - извън нюзфийда на повечето хора, но в същото време голяма и в много отношения важна:

През последните няколко години първо бавно, а след това много по-бързо ромите в България отлетяха на Запад. Както ще прочетете във водещата тема на този брой, вероятно около половината от тях са временно или постоянно в Германия, Англия, Нидерландия, Испания и други страни в западната част на ЕС. Това е процес от донякъде исторически мащаб.

Причините ромите да си тръгнат оттук са донякъде същите като тези, заради които българите емигрират - там има повече възможности за работа на възрастните, по-качествено образование за децата и по-добро здравеопазване. За ромите обаче има и допълнителни аргументи, част от които съвпадат и с причините, заради които ни беше трудно да направим корицата в този брой на "Капитал".

Обикновено за нея търсим някакъв ясен образ, който да показва темата и по възможност основната й идея. В случая обаче всички масово разпознаваеми образи за ромите са на първо място неверни и на второ - обидни за самите тях.

Тръгнахме от образ на каруца, с лепенки отзад на различни държави - сещате се, както беше преди държавите да се изписват на номерата. Огромна част от ромите обаче не ползват каруци, още по-малко тези, които живеят повече време в Западна Европа. За разлика от десетилетия неуспешна интеграция в България, там намирането на нормална работа, прилично училище на детето и ангажираното отношение от страна на държавата променят хората. Каруцата е толкова далече от съвременните роми, колкото са потурите и поясът за българите. По същата причина се отказахме и от (иначе хубавата) идея за колаж с колела от каруца на куфар.

Минахме за кратко и през това да търсим хубави снимки на роми - възрастни или деца. Там си и дадохме сметка, че сме свикнали да виждаме тези хора само през проблеми - техни или такива, които си мислим, че те създават за нас. Ако една ромска жена е снимана извън гето, не е в каруца или не държи кристално кълбо, тя изглежда просто като жена с малко по-тъмен оттенък на кожата. Същото и с децата - ако не са с окъсани дрехи, заобиколени от руини, те са просто деца. Каквито между другото в момента са, но много повече в Германия, Испания или Нидерландия.

Иначе в броя на "Капитал" може да прочетете както аргументи да се сменя държавата (вижте например за поредната минимафия в съдебната система), така и поводи за надежда. Такава е например новината, че реакторите за АЕЦ "Белене" - това перпетуум-мобиле на енергийната корупция, вероятно ще бъдат продадени на Украйна, с което сагата с "втората атомна", изглежда, приключва. Четиридесет и три години по-късно. Сред положителните новини е и тази, че, изглежда, няма да има референдум за еврото. А и, изглежда, има смислен, компетентен човек за редовен министър на отбраната (интервю с него тук).

---------------

*So keres (ромски) - Какво става

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 6

    Браво за темата за ромската трудова меграция! Заглавието е феноменално.
    Наблюдавам от професионален интерес психологическия план на промените в ромската общност, вследствие на гастърбайтърството. Има плюсове, има и минуси. Тенденцията видимо ще е трайна заради неоколониалнато мислене на (западно) европейците. Вероятно в един момент ромите ще се усетят. Драмата ще е, ако пренесат въгленче от пожара във Франция и този, дето тлее в гетата на цяла Европа.

    Що се отнася до продажбата на реакторите, без значение от епитетите, това действие е зачеркване на възможността за някаква енергийна независимост и няма да мине без търсене на отговорност. Дали ще се казва народен или държавен съд е без значение. Просто ще го има.

    Нередност?
  • 2
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#1] от "D-r D":

    В България се наблюдава паралелен феномен на влизането на протестанската църква в циганската общност. Преобразява ги до неузнаваемост. Другата причина за миграцията в западна посока е наличието на адекватна социална система, която позволява преживяването на гърба на държавата. Във всеки случай е положително явление както за нас така и за тях, и за западните домакини. В не малка степен и защото имат морален дълг към тях след масовото им прогонване, плюс държавен и медицински терор над тях.

    Нередност?
  • 3
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • - 5
    • + 4

    Нищо положително няма в това да ни се диктува дневния ред и националния интерес отвън, точно както до '89. Отказа от енергийна независимост е пагубен за България и престъпно деяние. Опита да се заличи референдума също. Тагарев е сред възможно най-вредните фигури за този пост и ще работи усилено да си резервира място в затвора като добра пенсионна застраховка.

    Нередност?
  • 4
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#2] от "basilicum":

    Съгласен съм с Вас, много се неглижира влиянието на протестантските църкви за интеграцията на ромите. Има населени места (примерно Котел) където има повече протестански отколко православни църкви. И влиянието върху промяната на мирогледа и начина на живот на тези хора е видимо.

    Крайно време е да се вдигне стигмата "циганин" у нас, да, различни са от българите и турците, като култура, някой и като език, но живеем в една държава и трябва да се отнасяме към тях с уважение, стига да спазват законите и реда.

    Нередност?
  • 5
    popgruyo avatar :-|
    красимир/ганчовски
    • + 6

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Това за реакторите е велика глупост.Проекта АЕЦ "белене" беше стартиран през 1983 г.Съпругата ми работеше по него.И той беше закрит от тези които го стартираха ,българските комунисти , още през 1991 г. като икономически неизгоден ,опасен за околната среда и технически нецелесъобразен.Имаше доклад на БАН по този проект ,наречен "Бяла книга".Произведените тогава два реактора ,бяха чешки производство по лиценз на съветските производители и бяха продадени на Русия след няколко години.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "basilicum":

    Това с вярата е друга тема. Да, голяма е, но няма отношение към миграцията.
    Българинът - циганин или не - работи, когато вижда смисъл. В Европа никой не гони черноработника, докато в БГ държим да му обясним, че за друго не става. В това е разликата. Мои познати - братя роми - си направиха в Холандия невероятно печеливша фирма за редене на павета. Там камък няма. Носят го с кораби от Шотландия. Инициативни пичове. Българи.
    Тази тема на Капитал ме накара да се замисля за невероятната предприемчивост на българина. Няма как да се затрием.

    Стига Тагарев да не се из@ка на метеното, де..
    Щото после съдът ще го помилва заради преклонна възраст.

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1
    • + 3

    Докторе, намирате инвеститор и строите АЕЦ Белене. Някой да ви спира? Можеш и да убедиш един милион българи да дадат по 40 000 лева от джоба си и централата е готова. И продавайте ток на воля. Кога започвате?

    Нередност?
Нов коментар