Анализ | Забавената трансформация на Китай

Трудностите в сектора на недвижимите имоти създадоха значителни фискални предизвикателства

Активите в недвижими имоти са около 70% от богатството на домакинствата
Активите в недвижими имоти са около 70% от богатството на домакинствата
Активите в недвижими имоти са около 70% от богатството на домакинствата    ©  Shutterstock
Активите в недвижими имоти са около 70% от богатството на домакинствата    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Андрю Шенг, сътрудник в Asia Global Institute към Университета на Хонконг

Шао Генг, председател на Хонконгския институт за международни финанси, в статия за Project Syndicate

Моделът на растеж на Китай претърпява фундаментална промяна. След десетилетия разчитане предимно на външното търсене правителството възприе модел на "двойна циркулация", движен и от вътрешно, и от външно търсене. Целта е китайската икономика да стане по-малко уязвима на външни шокове, но тази структурна трансформация се натъкна на големи пречки.

Когато Дън Сяопин даде старт на програмата за "реформа и отваряне" през 1978 г., стратегията на Китай следваше модела на успешни източноазиатски икономики като Япония и Южна Корея: привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), разширяване трансграничните търговски връзки, ниски разходи за труд. Потоците от ПЧИ - около две трети от които през Хонконг, позволиха на Китай да трансформира крайбрежни провинции в глобални центрове на веригата за доставки.

Доходите и богатството се увеличиха и китайските работници станаха потребители както на стоки, така и на услуги. В резултат съотношението външна търговия към БВП намаля от връх от 67% през 2006 г. до около 35% днес, въпреки че Китай все още разчита на работните места, осигурени от експортни индустрии.

Докато Китай изграждаше своя производствен сектор, той инвестираше сериозно в разширяването на строителната и финансовата индустрия, поставяйки основите на динамичен пазар на недвижими имоти. През последното десетилетие средногодишният темп на растеж на строителния и финансовия и сектора на недвижимите имоти достигна съответно 13%, 14,8% и 10,5%. Днес активите в недвижими имоти представляват около 70% от богатството на домакинствата, с важни последици за потреблението. Заемите за тях са 27% от общия банков кредит, което означава, че процъфтяващият пазар на недвижими имоти също е от решаващо значение за финансовата стабилност.

Докато Китай изграждаше своя производствен сектор, той инвестираше сериозно в разширяването на строителната и финансовата индустрия, поставяйки основите на динамичен пазар на недвижими имоти.

Бързият растеж на този пазар се дължеше отчасти на това, че строителите на жилищни сгради започнаха да продават жилища преди завършването им. Тези първоначални вноски от купувачите се прибавиха към средствата от кредитиращите институции за финансиране на нови проекти. От 2015 до 2022 г. делът на първоначалните вноски и ипотеките във финансирането на строителството се е увеличил от 62,4% на 80,4%.

Но този подход криеше рискове. Чрез сключването на сделки преди завършването на строителството и двете страни се изложиха на повишения на лихвените проценти и забавяне на растежа на цените. Строителите, които са взели големи заеми, използвайки облигации в щатски долари, бяха особено уязвими - когато растящата инфлация в САЩ принуди Федералния резерв агресивно да повишава лихвените проценти. Миналата година донесе поредица от неизпълнени задължения от страна на големи предприемачи на недвижими имоти, което принуди местните власти да се намесят, за да защитят правата на засегнатите купувачи на жилища.

Трудностите в сектора на недвижимите имоти създадоха значителни фискални предизвикателства. През 2021 г. преките данъци върху недвижимите имоти бяха 16.9% от националните данъчни приходи и 24% от приходите на местните власти. Но падащите цени на недвижимите имоти ги намалиха. През 2022 г. приходите от продажба на държавна земя са намалели с 23.2%, което води до спад на приходите в националния бюджет на Китай с 20.6%.

Влошаването на отношенията между САЩ и Китай и прекъсванията зарази пандемията ковид-19 допълнително възпрепятстваха структурната трансформация на Китай. И вътрешното, и външното движение на икономиката се забавиха значително, увреждайки балансите на домакинствата, предприятията и всички нива на управление.

И вносът, и износът намаляха през май, към същия месец около 6 млн. млади хора - 20.8%, са били безработни. Цените на жилищата и акциите остават под натиск.

Правителството се ангажира да стимулира заетостта, да стабилизира жилищния сектор, да подкрепя технологичните иновации и да насърчава приобщаващ растеж. Останалият свят има очевиден залог в резултата. Успехът на Китай може да бъде разликата между глобалното възстановяване и глобалната рецесия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев

    Ковид наистина промени нещата за Китай. През последните години растежът в САЩ изпреварва този на Китай. Аз мисля, че отстъплението от принципите на мандатност също оказа влияние върху икономиката.

    Нередност?
Нов коментар