🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС иска да забрани на компаниите да произвеждат суперкомпютри, AI и чипове в Китай

Брюксел се стреми да създаде нови правомощия за ограничаване на компаниите, които възлагат ключови вериги за доставки на автократични държави

Очаква се държавните и правителствените ръководители на ЕС да обсъдят предложенията в стратегическия документ от 14 страници на срещата си на върха на 29-30 юни
Очаква се държавните и правителствените ръководители на ЕС да обсъдят предложенията в стратегическия документ от 14 страници на срещата си на върха на 29-30 юни
Очаква се държавните и правителствените ръководители на ЕС да обсъдят предложенията в стратегическия документ от 14 страници на срещата си на върха на 29-30 юни    ©  Reuters
Очаква се държавните и правителствените ръководители на ЕС да обсъдят предложенията в стратегическия документ от 14 страници на срещата си на върха на 29-30 юни    ©  Reuters
Темата накратко
  • Новата Стратегия за икономическа сигурност е стъпка напред в плановете на Брюксел да създаде нови правомощия за контрол на аутсорсинга на ключови индустрии и технологии към потенциално проблемни държави.
  • Мотивите са, че компаниите може да излагат на риск европейската интелектуална собственост и националната сигурност.
  • Брюксел предлага да се засили контролът в три области - проверки на входящите инвестиции, експортен контрол и проверка на изходящите инвестиции.

ЕС обяви плановете си да попречи на европейските компании да произвеждат чувствителни технологии като суперкомпютри, изкуствен интелект и усъвършенствани микрочипове в страни като Китай. Европейската стратегия за икономическа сигурност, която беше представена от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, очерта плановете на Брюксел да се намесва по-активно в начина, по който европейските компании инвестират и търгуват в държави по света. Очаква се държавните и правителствените ръководители на ЕС да обсъдят предложенията в стратегическия документ от 14 страници на срещата си на върха на 29-30 юни.

В документа се избягва конкретното споменаване на Китай - но е ясно, че Пекин заедно с Русия са основните цели. В текста се споменава рискът от "прекомерно разчитане на една-единствена държава, особено такава със системно различаващи се ценности, модели и интереси".

Документът следва и темите от срещата на Г-7 миналия месец, на която "намаляването на риска" от страна на Китай беше основна тема на обсъждане.

По-голям контрол в три области

ЕС следва да предотврати "изходящите инвестиции в тесен набор от модерни технологии, които биха могли да увеличат военния и разузнавателния капацитет на участници, които могат да използват тези възможности, за да застрашат международния мир и сигурност; както и сигурното третиране на чувствителна информация", се казва в документа.

ЕС предлага да се засили контролът в три области:

- Проверки на входящите инвестиции (контрол кога чужди компании купуват възлови фирми или инфраструктура в Европа);

- Експортен контрол (кога компании от ЕС продават оръжия, стоки с двойна употреба или шпионски софтуер на враждебно настроени държави);

- Проверка на изходящите инвестиции (аутсорсинг на важни производства и изпадане в зависимост от външни доставки).

В момента националните правителства вземат решения относно контрола на износа. По-рано тази година Нидерландия блокира износа на модерно оборудване за производство на микрочипове за Китай, като се подчини на натиска на САЩ.

През юни Италия лиши китайската Sinochem от влиянието ѝ като най-голям акционер в производителя на гуми Pirelli, отнемайки ѝ правото да назначава изпълнителен директор или да определя стратегията на италианския производител. Правителството на премиера Джорджа Мелони аргументира новите ограничения за Sinochem, която притежава 37% в италианската компания, с опасения за националната сигурност, свързани с възможността за злоупотреба с технологиите на Pirelli.

Стъпка напред

Новата Стратегия за икономическа сигурност е стъпка напред в плановете на Брюксел да създаде нови правомощия за контрол на аутсорсинга на ключови индустрии и технологии към потенциално проблемни държави, като ЕК планира да приеме законодателство, което да спре компаниите да прехвърлят вериги за доставки на "напреднали технологии" към автокрации, отбелязва Plolitico.

Мотивите за този ход са, че компаниите може да излагат на риск европейската интелектуална собственост и националната сигурност, като възлагат твърде голяма част от своите вериги за доставки на страни като Китай. С новия закон ЕС ще може да забрани тези изходящи инвестиции, когато забележи рискове за сигурността.

В документа конкретно се споменават "квантовите изчисления" (които могат да се използват за разбиване на най-сигурните комуникации), "изкуственият интелект" и "усъвършенстваните полупроводници" като области, в които ЕС може да предотврати аутсорсинга.

На практика това означава, че заводите за автомобили могат да бъдат възлагани на външни изпълнители, но не и суперкомпютрите за разбиване на пароли.

Къде е България

България е единствената страна от ЕС, която все още няма и не предвижда механизъм за преглед на чуждестранните инвестиции в страната. Механизмът за преглед на чуждите инвестиции e в сила от 2019 г. и препоръчва на страните от съюза да въведат такава процедура, по която да преглеждат придобиването или вливането на европейски компании от такива извън ЕС и в случай на риск за общата сигурност да спират подобни сделки. Той не е задължителен, но ако дадена страна го въведе, то тя трябва да информира за резултатите от него ЕК, която след това проверява ефектите върху общия пазар.

През 2020 г., след началото на пандемията от коронавирус, ЕК пусна нови насоки, с които настоя държавите да въведат подобни правила в някои сектори като IT и производство. Войната в Украйна направи това още по-наложително. Към началото на тази година 18 страни имат вече въведен такъв механизъм, 8 планират да го направят, а 1 не е обявила никакво намерение - България.

Какво следва

ЕК описва следващите стъпки, за да може стратегията да заработи. Най-важните са следните:

- Заедно с държавите от съюза е нужно да се разработи рамка за оценка на рисковете, засягащи икономическата сигурност на ЕС; това включва съставяне на списък на технологиите, които са от решаващо значение за икономическата сигурност, и оценка на техните рискове с оглед на разработването на подходящи мерки за смекчаване;

- Начало на диалог с частния сектор, за да развие колективно разбиране за икономическата сигурност и компаниите да бъдат насърчени да извършват надлежна проверка и управление на риска с оглед на опасенията за икономическата сигурност;

- Да продължи да подкрепя технологичния суверенитет на ЕС и устойчивостта на веригите за създаване на стойност в ЕС;

- Да се преразгледа регламентът за проверка на преките чуждестранни инвестиции;

- Да се проучи, съвместно с държавите от съюза какви рискове за сигурността могат да произтекат от изходящите инвестиции и на тази основа да се предложи инициатива до края на годината.
Все още няма коментари
Нов коментар