🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайският финансов сектор е разтърсен от нови антикорупционни мерки

Президентът Си Цзинпин насочи вниманието си към него, защото смята, че не служи добре на реалната икономика

Откакто пое ръководството на партията през 2012 г., Си подложи на проверка 4 млн. високо- и нископоставени държавни служители за корупция
Откакто пое ръководството на партията през 2012 г., Си подложи на проверка 4 млн. високо- и нископоставени държавни служители за корупция
Откакто пое ръководството на партията през 2012 г., Си подложи на проверка 4 млн. високо- и нископоставени държавни служители за корупция    ©  Reuters
Откакто пое ръководството на партията през 2012 г., Си подложи на проверка 4 млн. високо- и нископоставени държавни служители за корупция    ©  Reuters
Темата накратко
  • Си изпитва дълбоко недоверие към финансовия сектор
  • От февруари насам повече от дузина ръководители са разследвани или наказани
  • Пекин вижда сериозен проблем в рисковете от корупция във финансовия сектор, които вредят на стабилността

Китайският финансов сектор е разтърсен от поредица от нови разследвания за корупция и увеличаване на внезапните одити на фондове за рисков капитал, тъй като президентът Си Цзинпин изостря вниманието си върху отрасъла, който според него не служи на реалната икономика.

След като Централната комисия за инспекция на дисциплината в Пекин, която се занимава с борба с подкупите, изпрати предупреждения срещу "хедонизма" и "луксозния начин на живот", банките също така намалиха значително заплатите и бонусите на ръководителите си, тъй като бивши високопоставени служители са обект на разследване.

Разследвания

От февруари насам повече от дузина ръководители са разследвани или наказани, тъй като комисията започна нова кампания за "решителна" борба с неправомерните действия в сектора и за изкореняване на "неправомерния стремеж" на ръководителите да станат финансов елит, както се изрази тя. В най-известния случай в края на март беше разследван Лиу Лианге, бивш председател на Bank of China, една от най-големите банки в страната.

Финансисти, свързани с лизингови сделки, заеми за оборудване и логистика в индустриалните сектори, също са обект на проверки от страна на комисията. Сред тях е и Кун Лин, който преди е ръководил лизинговия отдел в Industrial and Commercial Bank of China, най-голямата банка в света. Кун се присъединява към China Renaissance през 2020 г., а основателят на тази инвестиционна фирма Бао Фан е в неизвестност от февруари, като се смята, че е задържан от държавата.

Преди това Кун е работил в ICBC с Ли Сяопън, бивш председател на държавния финансов конгломерат China Everbright Group. Този месец дисциплинарната комисия обяви, че Ли е разследван за "сериозни нарушения на дисциплината и закона".

Също този месец Ли Ли, бивш президент на Export-Import Bank of China в Шанхай, беше обвинен в югозападната провинция Юнан във вземане на подкупи, равняващи се на около 14 млн. долара, след като е подписал заеми за финансов лизинг на корпорации.

Намаляване на заплатите

Специалните проверки на комисията обхванаха и други институции като Шанхайската златна борса, а инвеститорите в рисков капитал в Пекин твърдят, че са били подложени на допълнителни данъчни проверки, тъй като натискът върху сектора се разширява.

Според анализ на Financial Times на повече от 20 финансови брокерски къщи в континенталната част на страната около три четвърти от тях са намалили заплатите на мениджърите през последната година. CICC, водеща инвестиционна банка, е намалила заплатите си с повече от 10% през 2022 г., а бонусите вероятно ще спаднат с 40%, заявиха двама банкери пред FT.

Заплатите на финансовите регулатори също ще намалеят. Си, който от години предупреждава, че финансовият сектор трябва да служи по-добре на "реалната икономика", обеща през октомври, че партията ще задълбочи структурната реформа и ще "постави всички видове финансови дейности под регулация".

Виктор Ших, професор по китайска политическа икономика в Калифорнийския университет в Сан Диего, посочва, че Си изпитва дълбоко "недоверие към финансовия сектор" и че последната кампания отразява как новото китайско ръководство, назначено след преизбирането на Си за трети петгодишен мандат като партиен лидер в края на миналата година, "показва мускулите си" над сектора.

Откакто пое ръководството на партията през 2012 г., Си подложи на проверка 4 млн. високо- и нископоставени държавни служители за корупция. Първоначално във фокуса на вниманието бяха членовете на 100-милионната Китайска комунистическа партия, но от 2017 г. насам дисциплинарната комисия разшири обхвата, за да проверява свързани с държавата организации и компании от частния сектор.

Тъй като през 2021 г. Си обяви кампания за "общ просперитет" срещу ексцесиите и неравенството в китайското общество, надзорният орган прекара месеци в инспектиране на повече от 20 финансови институции, включително централната банка, банковия и застрахователния регулатор, фондовите борси, търговските банки и дружествата за управление на активи.

Жу Дзянан, експерт по китайската корупция в Университета на Хонконг, посочва, че ръководството наистина вижда "сериозен проблем" в рисковете от корупция във финансовия сектор, които вредят на стабилността. "Партийният център... се притеснява, че корупцията в този сектор, която приема различни форми и включва кадри на различни нива, както и финансови агенции от различен тип, може да застраши финансовата сигурност на страната", добавя тя.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Сега държавната власт не употребява необходима защита на покупателната способност на официалната валута. Сгрешеният метод за публични финанси е със силно влияние за намаление на покупателната способност на парите. Лошият финансов метод причинява щети.
    Нямането на необходима защита на покупателната способност на официалната валута е истински най-опасен враг на националната икономика. Този ликвидатор на стопански ценности е водещ за сегашното намаление на покупателната способност на официалната валута (сегашната инфлация). Всички сме жертви на държавния финансов дефект.
    Насоката за увеличение на цени на стоки и услуги е последица от намалената покупателна способност на официалната валута.
    Обществеността е мълчалива, че държавната власт подпомага за сегашните щети.
    Финансовите институции, включително централната банка са жертви на държавната финансова неправилност.
    Заради държавната грешка има срив на финансова институция преди друг провал на финансова институция. След това е с нов банкрут на финансова институция и т. н.
    Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива финансова система.
    Защо се запазва държавната финансова грешка?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Нелепо е непознаващи Китай експерти по всичко, които добиват инфото за него от черногледите Ройтерс, СиЕнЕН, Вашингтон пост, Уолстрийт джърнал и пр. да продължават в този дух.
    Абсолютно безсмислено е.

    Нередност?
Нов коментар